Odp: M.Zuiko Digital 75mm f/1.8
Cytat:
Zamieszczone przez
Vindex
Pytanie jak z ostroscia i bokehem - 25/1.4 sprawuje sie pod wzgledem bokeh'a IMHO najlepiej ze szkiel m43
No i stara dobra Sigma 30/1,4 z dużego 4/3
używam jej w cerkiewkach i kościołach z wielką przyjemnością
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Pokazanie odległości płaszczyzny ostrości na ekranie/w wizjerze i przeliczenie GO dla danej ogniskowej, przysłony i odległości to parę linijek kodu więcej w sofcie aparatu i obciążenie dla procesora, jakiemu podołałby stary radziecki kalkulator. Pomijanie tak prostych i oczywistych funkcji przy jednoczesnym wpychaniu do aparatu niezliczonych gadżetów typu filtry artystyczne, jak najbardziej zasługuje na krytykę.
Co więcej, mam to w głupim Canonie A720IS... Co prawda w "nieoficjalnym" dodatku CHDK ale zawsze.
Cytat:
Zamieszczone przez
Moominek
Co więcej, mam to w głupim Canonie A720IS... Co prawda w "nieoficjalnym" dodatku CHDK ale zawsze.
Pozostaje otwartym pytanie czy m4/3 "wie" na jaką odległość jest ustawiony czy tylko wie że ma się przesunąć o ileśtam działek przód-tył. Kiedyś tutaj to dyskutowaliśmy ale o ile dobrze pamiętam nie było jednoznacznej opinii. U konkurencyjnego (samsungowego) systemu bezlusterkowców wyczytałem, że tylko z wybranymi (droższymi) obiektywami jest na ekraniku pokazana odległość płaszczyzny ostrzenia. Ale o zaznaczaniu głębi ostrości się nie spotkałem.
A w samej rzeczy jest tak jak pisze epicure - nie wydaje się to bardzo trudne do zaimplementowania tylko nie wiadomo dlaczego nikt jeszcze na to nie wpadł
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
A w samej rzeczy jest tak jak pisze epicure - nie wydaje się to bardzo trudne do zaimplementowania tylko nie wiadomo dlaczego nikt jeszcze na to nie wpadł
Niektórzy już na to wpadli, np. Fuji we wszystkich swoich aparatach z serii X. Nawet Panasonic w swojej kamerze z mocowaniem mikro 4/3 ma taką funkcję. Dane o odległości płaszczyzny ostrości zapisywane są w exifie jako subject distance, więc aparat na pewno zna ten parametr.
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Dane o odległości płaszczyzny ostrości zapisywane są w exifie jako subject distance, więc aparat na pewno zna ten parametr.
Ale w PENach chyba tego nie ma? na zdjęciach z mojego w każdym razie nie widzę :(
A nie wiem, na zdjęciach z Canona i jest ten parametr w exifie. Sądzę, że w PENach też, ale nie mam teraz jak sprawdzić. Ale puszka na pewno wie, jaka jest odległość, skoro w kamerze Panasonika jest ona wyświetlana na ekranie.
niektore programy pokazuja subject distance ale czesto ta wartosc jest niedokladna (ja sprawdzalem na epl-1 + kit z uzyciem programu photome)
Cytat:
Zamieszczone przez
ciukacz
niektore programy pokazuja subject distance ale czesto ta wartosc jest niedokladna (ja sprawdzalem na epl-1 + kit z uzyciem programu photome)
Zainspirowany Waszymi postami zacząłem jeszcze raz grzebać po EXIFach i znalazłe wartość "Focus Distance" wyświetlaną w "dziwny" sposób tj. zmienna_wartość/10.
Zrobiłem próbę dla 4 zdjęć z odległości min. (20cm) a następnie zwiększanej. W exifie było 200/10, 385/10, 1410/10, 3390/10 co poniekąd przypominało odległość wyrażoną w mm. Przyglądnę się temu jeszcze raz jak będę miał chwilkę by się precyzyjnie pobawić.
ALE
jeśli faktycznie korpus wie na jaką odległość wyostrzył, to NIE ROZUMIEM dlaczego tego nie ma na ekraniku wraz z informacją o GO. Bardzo by mi się to przydało
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Zainspirowany Waszymi postami zacząłem jeszcze raz grzebać po EXIFach i znalazłe wartość "Focus Distance" wyświetlaną w "dziwny" sposób tj. zmienna_wartość/10.
Zrobiłem próbę dla 4 zdjęć z odległości min. (20cm) a następnie zwiększanej. W exifie było 200/10, 385/10, 1410/10, 3390/10 co poniekąd przypominało odległość wyrażoną w mm. Przyglądnę się temu jeszcze raz jak będę miał chwilkę by się precyzyjnie pobawić.
ALE
jeśli faktycznie korpus wie na jaką odległość wyostrzył, to NIE ROZUMIEM dlaczego tego nie ma na ekraniku wraz z informacją o GO. Bardzo by mi się to przydało
Panie Janie - a z jakim body, bo u sibie w PEN-ie 3 szukałem i nie znlazłem
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
NIE ROZUMIEM dlaczego tego nie ma na ekraniku wraz z informacją o GO. Bardzo by mi się to przydało
Mógłbyś mnie oświecić i napisać do czego taki ficzer byłby tak bardzo potrzebny?