Odp: M.Zuiko Digital 45mm 1.8
Zamówiłem 2 tygodnie temu, póki co, wciąż czekam na numer konta.
Ciekawe porównanie. Jak dla mnie mZD45 jest dużo ciekawszym i uniwersalniejszym obiektywem. No i tańszym.
Olympus 45/1.8 daje jak dla mnie lepszy obrazek, ale brak mu zdolności macro.
Jeśli komuś macro niepotrzebne, to wybór jest prosty :)
Witam !
Szklo Olka mocniej rozmywa tlo i jest jasniejsze.
Pozdrawiam
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Olympus 45/1.8 daje jak dla mnie lepszy obrazek, ale brak mu zdolności macro.
Jeśli komuś macro niepotrzebne, to wybór jest prosty :)
Hmmm, minimalna odległość fotografowania to 0.5 m - makro to nie jest, niemniej jakiegoś kwiatka czy grzyba można chyba focić. Mogły ktoś zamieścić zdjęcie pudełka zapałek lub innego popularnego przedmiotu, ew. linijki w kadrze, w możliwie największej skali odwzorowania z tego szkła:?:
1 załącznik(ów)
Załącznik 56562
Cytat:
Zamieszczone przez
Karol
Mogły ktoś zamieścić zdjęcie pudełka zapałek lub innego popularnego przedmiotu, ew. linijki w kadrze, w możliwie największej skali odwzorowania z tego szkła:?:
z ręki, na MF, bliżej już nie ostrzył
Cytat:
Zamieszczone przez
romek1967
z ręki, na MF, bliżej już nie ostrzył
I wszystko jasne, dzięki!
Musisz rozdać trochę punktów innym użytkownikom... - brrrr
---------- Post dodany o 18:11 ---------- Poprzedni post był o 17:53 ----------
BTW kadr z ZD 50/2 w podobnej sytuacji zmieściłby na dłuższym boku kadru mniej niż 3,5 cm...
Cytat:
Zamieszczone przez
efat
Jak dla mnie mZD45 jest dużo ciekawszym i uniwersalniejszym obiektywem.
Jak to bardziej uniwersalny? Macro nim nie zrobisz (trzeba dokupić pierścienie), do video stabilizacji nie ma.
Wybór jest bardzo oczywisty, imho. Jeśli potrzebujesz macro lub kręcisz filmiki jak szalony - Lajka, w każdym innym przypadku Oly. Jest tańszy, mniejszy, osssstry, f/1.8 ;)
Pomijam to jak kopie pupę Lajce im dalej od centrum
Będą jajka jak obie firmy będą chciały uraczyć nas niszówką w stylu 100mm macro. Wtedy wybór dla "Marków, Arków i innych grzechu'ów" będzie tak oczywisty, że PL45E w zasadzie powinien zalegać na półkach lub zrównać się ceną jak nie z mZD45 to przynajmniej z mPL25.
Dla mnie byłoby super gdyby Panas zrobił 70/2.0 POIS a Oly 100/2.8 macro. Każde mikro szkło Oly, które mam jest po prostu rzeźnicko szalone a Panas zagwarantowałby stabilizację tam, gdzie jest bardziej potrzebna - portret/sport.
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Jak to bardziej uniwersalny? Macro nim nie zrobisz (trzeba dokupić pierścienie), do video stabilizacji nie ma.
Wybór jest bardzo oczywisty, imho. Jeśli potrzebujesz macro lub kręcisz filmiki jak szalony - Lajka, w każdym innym przypadku Oly. Jest tańszy, mniejszy, osssstry, f/1.8 ;)
Pomijam to jak kopie pupę Lajce im dalej od centrum
Będą jajka jak obie firmy będą chciały uraczyć nas niszówką w stylu 100mm macro. Wtedy wybór dla "Marków, Arków i innych grzechu'ów" będzie tak oczywisty, że PL45E w zasadzie powinien zalegać na półkach lub zrównać się ceną jak nie z mZD45 to przynajmniej z mPL25.
Dla mnie byłoby super gdyby Panas zrobił 70/2.0 POIS a Oly 100/2.8 macro. Każde mikro szkło Oly, które mam jest po prostu rzeźnicko szalone a Panas zagwarantowałby stabilizację tam, gdzie jest bardziej potrzebna - portret/sport.
Jaki sport???????????? Szachy? :)