Odp: Goniąc króliczka - czyli gulasz się szlaja =)
Z ostatnich zdjęć 108. najbardziej mi podchodzi, ładna mozaika z tych kolorowych poletek. Zastanawiam się tylko, jak uzyskałaś taką perspektywę, latawiec, samolot, balon?
Zdjęcia z Szerokiej świetne, bardzo fajnie pokazałaś emocje, takie coś lubię najbardziej.
Z Kazimierza 97. i 98 dobre.
96. w krainie mchu part 2, super klimacik, no i z majowych kadrów 90. ech Ci ludzie najlepsze.
Pozdrawiam i czekam na coś więcej z Szerokiej:)
Cytat:
Zamieszczone przez
Farensbach
Dołączasz do grupy latawcowej?
Dokładnie to samo pomyślałem :D Pierwsze dwa jak z latawca :D
Zdradź tajemnicę skąd robiłaś fotki? A może to jakiś lot balonem był? ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
Dokładnie to samo pomyślałem :D Pierwsze dwa jak z latawca :D
Zdradź tajemnicę skąd robiłaś fotki? A może to jakiś lot balonem był? ;)
Ja wiem, ja wiem :D Ulka nogę ćwiczy i podskoczyła o :mrgreen:
Wysoko = sporo przestrzeni do ogarnięcia, ciekawie, dużo detali. Ale tu jakoś... no nie wiem... Pola, łąki, drogi. Jakoś mi to nie leży. Tak jakby brakowało zasięgu. Oczywiście mogę się mylić, ale to nie jest balon/sterowiec/paralotnia. Balon czy paralotnia daje zupełnie inny zasięg działania i możliwości. A przy jesiennym, nisko zawieszonym słońcu, przy tej ilości ciepłych barw myślę, że na pierwszy ogień poszły by kadry pod innym kątem, szerokie panoramy.
To raczej samolot z dość ograniczoną perspektywą okna. Stąd nieco ciasne kadrowanie i pewne problemy z optyką na nr 108. Ale jak napisałem mogę się mylić i może to być strome wzniesienie w pobliżu, którego rozciąga się bezkres pól. Tyle zgadywanki.
A co do samych zdjęć? Jest geometria, jest harmonia. Ale widzę, że postawiłaś na kolor. A skoro kolor myślę, że należało odrobinę podbić, szczególnie podnieść nasycenie czerwieni i żółci. W szczegółach i technicznie:
108 - Wygląda jakbyś próbowałaś robić freelensing. Może te rozmycia w prawym dolnym rogu wykorzystać i faktycznie zrobić z tego cyfrowo tilt-shift z ostrością przebiegającą skośnie przez kadr. Krótko mówiąc uwypuklić to rozmycie.
109 - Przez ułożenie linii oraz obrócenie kadru perspektywa wygląda tak jakby nie trzymała poziomu. Poza tym mam silne wrażenie podziału obrazu na 3 strefy.
110 - Ucięłaś budynki, a to one mogły zagrać jako główny temat. Osiedla skąpane w lesie rozpościerającym się po horyzont. Aż się chce zajrzeć w prawo. Przydałoby się także nałożyć filtr połówkowy, nawet cyfrowo by wyrównać ekspozycje 1/4 dołu kadru z pozostałymi 3/4.
Ale podsumowując, 108. wydaje się najciekawsze.
po pierwsze primo - 108, po drugie primo - 109 jest takie miękkie:grin: (nie wiem czy dobrze wyraziłem swe wrażenia):mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
abir
po pierwsze primo - 108, po drugie primo - 109 jest takie miękkie:grin: (nie wiem czy dobrze wyraziłem swe wrażenia):mrgreen:
rozumiem - w końcu piątek wieczorem mamy - wszystko jest miękkie ;)
tak na szybko - jeszcze latawców nie puszczam
daleko posunięta analiza hadesa poprawna (pewnie miał jakies przecieki ;) )
ta nieostrość na 108 to najprawdopodobniej przez szkło w małym okienku (ale głowy nie dam)
zauważyłam dopiero przy wywoływaniu - ale późniejszym wieczorem tudzież w nieodległej przyszłości wrzucę nieco inny cięcie 108 (samej ciężko mi się było zdecydować które wybrać) niemniej mając mało czasu podczas lądowania i stosunkowo dużą prędkość i tak lubię ten dywanik
co do 110 - wiem że ciemnica na dole - kiedyś wezmę to na dłuższy warsztat i wyciągnę te cienie - ale to kiedyś :D
czerwienie chciałam z niego wyciągnąć (taki przynajmniej był zamysł) - ale mi nie wyszło więc wstawiłam to co widać ;)
ale kiedyś wyjdzie ;)
dzięki za pozostawienie śladu i słów kilku
pozdro :)
Cytat:
Zamieszczone przez
gulasz
rozumiem - w końcu piątek wieczorem mamy - wszystko jest miękkie ;)
Oj, brniesz dziewczyno, brniesz... Już lepiej nic nie mów, bo niejeden forumowy pan się obrazi
no to WTOPA
to przez tą robotę...
już wychodzę i się nie odzywam ;)
To jednak był samolot? Myślałam, że balonem leciałaś:) ale z Budapesztu trochę daleko. Musiały być w miarę czyste szyby.
Podoba mi się 108 - dywanik fajny, a 110 też sympatyczne.
Cytat:
Zamieszczone przez
bufetowa
Oj, brniesz dziewczyno, brniesz... Już lepiej nic nie mów, bo niejeden forumowy pan się obrazi
Oj tam, to zależy czy miała na myśli miecz, czy może kądziel ;)