9-18 jak by był w dobrej cenie, to bym brał :)
Wersja do druku
Panowie....będę na kupnie długiego zooma - raz a dobrze.
Wiem że stosunek cena/jakość to tylko i wyłącznie 40-150R
Ale czy warto dopłacać do 100-300 albo 75-300?
Chodzi głównie o szkiełko na co dzień/turystycznie
Na co dzień turystycznie zdecydowanie 40-150R. Tanie (w stosunku do x-300) i lekkie. 100-300 to już duża i ciężka armatka. Z własnego doświadczenie ogniskowe 150-300 w turystycznej "na co dziennej" fotografii raczej mało się przydają. Wpadnij na najbliższe spotkanie w Krakowie, przywiozę i 40-150 i 100-300, będziesz mógł pomacać.
Hmmm, polecam obydwa. 40-150 nosić zawsze przy sobie a 100-300 jak wybierasz się typowo na zdjęcia (np. zwierzaki). Przynajmniej ja tak robię.
Z tych dłuższych brałbym właśnie 100-300, Mega OIS jest znacznie wydajniejszy od IS w OM-D przy dłuższych ogniskowych ( tak powyżej 150 mm).
romek1967: Nie wiem jak będzie z czasem, może mi się uda być
adambieg: Chodzi o to by mieć jedno dłuższe szkło, wykluczam zwierzaki. Może kiedyś zoo ale, jak często się tam chodzi ;)
Dziękuje Panowie za rady...skorzystam
Witam !
Musisz zastanowic sie jakiej ogniskowej Ci najbardziej potrzeba.
Zakres 40-150 jest bardziej funkcjonalny niz 100-300 lub 75-300.
Piszesz, ze chodzi o szklo na co dzien/turystycznie wiec pewnie gabaryty i mobilnosc tez maja znaczenie.
Mysle, ze na dluzsza mete i tak nie bedziesz na co dzien... uzywal az tak dlugich ogniskowych i zakres 40-150 powinien
byc w praktyce bardziej funkcjonalny i uniwersalny ;)
Pozdrawiam
Gabaryty i ciężar jak najbardziej mają znaczeni.
Dlatego na dzień dzisiejszy kupię 40-150
To może 45-200 Panasonica? parę milimetrów dłużej niż "portretowy" Olympus i trochę jaśniej tam gdzie Olympus się kończy. Obiektyw ten, wprawdzie nie zbiera najwyższych ocen, ale moim zdaniem jest całkiem udany. z OMD działa dobrze, ja nic niepokojącego nie zauważyłem. Do ZOO też się nada:
https://forum.olympusclub.pl/threads...l=1#post865776
Może i dłuższy ale gabarytowo troszeczkę większy. Jednak skłaniam się na Olka
Kolejna nagroda dla OM-D tym razem bezlusterkowiec roku na optyczne.pl ;-)
http://www.optyczne.pl/index.php?art=302