-
Odp: E-M10 - OMD dla początkujących?
D90 to jednak nie jest najnowsza konstrukcja. Wybierałbym raczej D5300.
Jeśli lubisz bajery jak sztuczny horyzont, sterowanie przez smartfon/tablet to brałbym zdecydowanie E-M10.
---------- Post dodany o 14:38 ---------- Poprzedni post był o 14:37 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
MAF
Taniej wyjdzie kupić 14-42 i poszukać używanego 40-150.
Można kupić nowy 40-150 z dual kita, za jakieś 400-500 zł. To bardzo dobra cena.
-
taniej wyjdzie wziąć z 14-42EZ i w razie niezadowolenia sprzedać :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tasiek00
Drogi ten 14-150 :/
980 zł ? lub 1100.
http://allegro.pl/obiektyw-olympus-e...634380328.html
http://allegro.pl/olympus-m-zuiko-14...632540218.html
można czasem trochę taniej ale niewiele.
---------- Post dodany o 14:53 ---------- Poprzedni post był o 14:51 ----------
ja osobiście wolę i używam 12-40, ale jak bierze żona na wyjazd to daje jej 14-150 i się nieczym nie martwi tzn. nie zmienia obiektywów (niestety nie udaje mi się jej przekonać do tak trudnej sztuki :))
-
A co do braku szczelności w tym aparacie to mieliście jakieś "przygody" z tym związane czy raczej jest to mało przydatny ficzer ?
-
Jeśli zamierzasz korzystać z aparatu tylko z obiektywem kitowym, to lepiej sobie kup polecany na początku dobry kompakt.
-
Jak masz mocno ograniczony budżet, ale rozważasz EM10 to kup Olympus Stylus 1.
-
Sprawdziłem i póki co w E-M10 nie działa sterowanie z Olympus Capture. Przy podłączeniu aparatu do USB brak takiej opcji, jest tylko Zapis, MTP i drukowanie.
Ale w samym programie nigdzie nie ma informacji o E-M1, wygląda na to, że współpraca z innymi aparatami jest tylko kwestią aktualizacji firmware i Olympus nie zamierza trzymać tego programu tylko dla swojego flagowca. Jeżeli nie to pozostanie nam tylko niezależny Camera Control.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
realnasty
Jeśli zamierzasz korzystać z aparatu tylko z obiektywem kitowym, to lepiej sobie kup polecany na początku dobry kompakt.
Problem w tym, że dopiero zaczynam "przygodę" więc nie wiem..
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szafir51
Sprawdziłem i póki co w E-M10 nie działa sterowanie z Olympus Capture.
Też to sprawdziłem. Zaskoczyło mnie to o tyle, że przecież sterowanie z zewnętrznej aplikacji przez Wi-Fi jest dostępne w E-M10. Jednak tak jak piszesz, jest światełko w tunelu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
strOOs
Jak masz mocno ograniczony budżet, ale rozważasz EM10 to kup Olympus Stylus 1.
Zależy mi na aparacie z wizjerem
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tasiek00
Olympus Stylus 1 ma wizjer.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tasiek00
Stylus 1 ma wizjer, wchodzący do sprzedaży za czas jakiś Panasonic LX100 też ma. Poczytaj o tych kompaktach.
Ja nadal podtrzymuję swoją opinię o dobrym kompakcie, tym bardziej, że napisałeś, że zasadniczo sam nie wiesz czego oczekujesz do sprzętu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
petreq
Stylus 1 ma wizjer, wchodzący do sprzedaży za czas jakiś Panasonic LX100 też ma. Poczytaj o tych kompaktach.
Ja nadal podtrzymuję swoją opinię o dobrym kompakcie, tym bardziej, że napisałeś, że zasadniczo sam nie wiesz czego oczekujesz do sprzętu.
Rozumiem, że wg Twojej opinii ten Nikon d90 będzie przerostem formy nad treścią?
Czy może dlatego, że ta lustrzanka ma już swoje lata?
Jedyne co mnie w tej chwili "męczy" to świadomość, że taka lustrzanka swoje waży i podróżować z nią to może być kłopot..
-
Cytat:
Zamieszczone przez
realnasty
Cytat:
Zamieszczone przez
petreq
To zależy, czasem takie podejście ma sens, innym razem nie. Zależy co się fotografuje, jak, co się potem robi z plikami, w końcu do czego się odnosimy, ekwiwalent GO to tylko jedno z kryteriów, w dodatku często mało istotne. Fajne kompakty są fajne, potrafią dać sporo frajdy z fotografowania, bezlusterkowce jednak oferują więcej. Polecanie XZ-2, chociaż to świetny aparat(!) zamiast bezlusterkowca z kitem urasta na naszym forum do rangi jakiegoś mitu. LX100 - duża matryca, jasne szkło - tu sytuacja może być nieco inna, tego aparatu jednak jeszcze nie ma, pewnie będzie droższy niż E-M10 z kitem, w dodatku jak do tego ostatniego podepnie się chociażby taniego m.zd 40-150, osiągnie się kąty widzenia i możliwości fotograficzne nigdy nie dostępne dla LX100.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tasiek00
Rozumiem, że wg Twojej opinii ten Nikon d90 będzie przerostem formy nad treścią?
Czy może dlatego, że ta lustrzanka ma już swoje lata?
Jedyne co mnie w tej chwili "męczy" to świadomość, że taka lustrzanka swoje waży i podróżować z nią to może być kłopot..
Napiszę tak - miałem Nikona D50, D80, D200, D300... wylądowałem w systemie M43. APS-C Nikona jest świetny, szczególnie za sprawą tanich i jasnych stałek 35 i 50 mm, ale męczyła mnie wielkość i "zauważalność". Teraz jestem zwykłym pstrykaczem, który wszędzie może i nikt się nie czepia... A jakość zdjęć do amatorskich zastosowań? Mało kto dostrzeże różnicę.
Są jeszcze i inne aspekty, ale teraz nie czas na ich poruszanie.
---------- Post dodany o 11:25 ---------- Poprzedni post był o 11:23 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Karol
(...) Polecanie XZ-2, chociaż to świetny aparat(!) zamiast bezlusterkowca z kitem urasta na naszym forum do rangi jakiegoś mitu. (...)
Karolu, jak widzisz nie padło w dyskusji to magiczne oznaczenie "XZ-2" :)
---------- Post dodany o 11:27 ---------- Poprzedni post był o 11:25 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Karol
(...) w dodatku jak do tego ostatniego podepnie się chociażby taniego m.zd 40-150, osiągnie się kąty widzenia i możliwości fotograficzne nigdy nie dostępne dla LX100.
Odwrócę sytuację - E-M10 z ciemnymi kitami nigdy nie osiągnie możliwości fotograficznych dostępnych dla LX100.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
petreq
Karolu, jak widzisz nie padło w dyskusji to magiczne oznaczenie "XZ-2" :)
Wisiało w powietrzu ;-), chociaż masz rację - Ty sugerowałeś co innego.
Cytat:
Zamieszczone przez
petreq
Odwrócę sytuację - E-M10 z ciemnymi kitami nigdy nie osiągnie możliwości fotograficznych dostępnych dla LX100.
A no właśnie - tu magiczne "to zależy" ma sens. Jednak brak możliwości podpięcia umiarkowanego teleobiektywu, w fotografii "wszystkiego", turystycznej itp. może być dużym ograniczeniem...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Karol
A no właśnie - tu magiczne "to zależy" ma sens. Jednak brak możliwości podpięcia umiarkowanego teleobiektywu, w fotografii "wszystkiego", turystycznej itp. może być dużym ograniczeniem...
Dlatego dla mnie najważniejsza jest świadomość zakupu. My posiadamy "ten bagaż doświadczeń" i wiemy zasadniczo czego oczekiwać i co podpiąć do naszych bezlusterek. Natomiast osoby, które wchodzą w świat foto, bombardowane marketingowym bełkotem o hiper-bajer-technologiach, milionach pikseli... Później następuje to rozczarowanie, że fotki nie są takie jak w ulotkach, broszurach... przecież Pan/Pani w sklepie dla (...) poleciła mi najlepszy zestaw...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Karol
Czyli jeżeli zdecyduje się na Olympusa EM10 jaki obiektyw na początek w fotografii podróżniczej?
-
chyba najbardziej uniwersalny to 14-150, ale jak nie potrzebujesz długiego tele to lepszy (i połowę tańszy na rynku wtórnym) będzie 12-50.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tasiek00
Czyli jeżeli zdecyduje się na Olympusa EM10 jaki obiektyw na początek w fotografii podróżniczej?
Jeśli ma być jeden, to zapewne M. Zuiko Digital 14-150.
-
Cytat:
A co do braku szczelności w tym aparacie to mieliście jakieś "przygody" z tym związane czy raczej jest to mało przydatny ficzer ?
Aparat był ze mną we Włoszech w maju. Lało jak z cebra. Po mniej więcej dwóch godzinach pracy w deszczu ekranik dotykowy przestał reagować. Reszta "systemów" działała niewzruszenie. Gdybym był pasjonatem podróży, na pewno rozglądałbym się za EM1 i uszczelnionym zoomem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jarovit
Aparat był ze mną we Włoszech w maju. Lało jak z cebra. Po mniej więcej dwóch godzinach pracy w deszczu ekranik dotykowy przestał reagować. Reszta "systemów" działała niewzruszenie. Gdybym był pasjonatem podróży, na pewno rozglądałbym się za EM1 i uszczelnionym zoomem.
Tylko, że to już inna półka cenowa..
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jarovit
wszystko zależy od tego co oznacza "pasjonat podróży", czy w stylu Cejrowski itp. czy też inny mniej ekstremalny sposób :)
Tu moim zdaniem nie mamy z tym do czynienia.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ziemia01
wszystko zależy od tego co oznacza "pasjonat podróży", czy w stylu Cejrowski itp. czy też inny mniej ekstremalny sposób :)
Tu moim zdaniem nie mamy z tym do czynienia.
Raczej boso po lasach nie biegam :D -> w tym roku wybieram się na miesiąc do Brazylii. Klimat tropikalny Em10 da rade?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tasiek00
Kupisz zapewne z kitem. Jego rozsądne i tanie rozwinięcie to m.zd 40-150. Takim zestawem można naprawdę dużo zrobić, chociaż ma też pewne ograniczenia. Najważniejsze na początek - pouczyć się fotografii, zobaczyć czy Cię to kręci i jak i ew. do tego dopasować sprzęt. Dobrze na początek nie dać się wkręcić w takie myślenie, że bez furmanki pieniędzy wydanej na optykę, nie ma fotografii ;-).
Cytat:
Zamieszczone przez
wyszomir
Jeśli ma być jeden, to zapewne M. Zuiko Digital 14-150.
Tak, ja go lubię bo jest wygodny, chociaż fotograficznie nie zapewnia nic ponad dwa wspomniane wyżej kity. Do tego, w opcji wyjazdów - minimum klamotów, Lumx 20/1.7. Takim zestawem można zrobić prawie wszystko łącznie z ciemnymi wnętrzami cerkwi itp.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Karol
Kupisz zapewne z kitem. Jego rozsądne i tanie rozwinięcie to m.zd 40-150. Takim zestawem można naprawdę dużo zrobić, chociaż ma też pewne ograniczenia. Najważniejsze na początek - pouczyć się fotografii, zobaczyć czy Cię to kręci i jak i ew. do tego dopasować sprzęt. Dobrze na początek nie dać się wkręcić w takie myślenie, że bez furmanki pieniędzy wydanej na optykę, nie ma fotografii ;-).
Tak, ja go lubię bo jest wygodny, chociaż fotograficznie nie zapewnia nic ponad dwa wspomniane wyżej kity. Do tego, w opcji wyjazdów - minimum klamotów, Lumx 20/1.7. Takim zestawem można zrobić prawie wszystko łącznie z ciemnymi wnętrzami cerkwi itp.
Zastanawiam się nad kupnem samego body i tylko tego 14-150 lub 12-50
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tasiek00
Tylko, że to już inna półka cenowa..
Uszczelniany jest też E-M5 - a w tym przypadku różnica cenowa jest już znacznie mniejsza. Z uszczelnianych obiektywów najtańszy jest chyba 12-50.
---------- Post dodany o 17:55 ---------- Poprzedni post był o 17:48 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Karol
Tak, ja go lubię bo jest wygodny, chociaż fotograficznie nie zapewnia nic ponad dwa wspomniane wyżej kity.
14-150 zapewni jeszcze jedno - calkiem sporo wspaniałych zdjeć nie powstało, bo zanim fotograf zdążył zmienić obiektyw niepowtarzalny moment zdążył przeminąć. Poza tym zdarzaja się sytuacje, gdy warunki (np. kurz, wilgoć) zniechecają do zmiany obiektywów. Fakt, że w takich niesprzyjajacych warunkach może z kolei boleć brak uszczelnień 14-150 i jego zmiana rozmiarów przy zmianie ogniskowej powodująca zasysanie do środka powietrza wraz z zawartymi w nim zanieczyszczeniami.
-
A czy sony nex wg Was to mógłby być dobry zastępca tego olympusa em10?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tasiek00
Zależy którego NEXa masz na myśli.
Poza tym trzeba brać pod uwagę nie tylko samo body, ale także obiektywy które zamierzasz z nim używać.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Zależy którego NEXa masz na myśli.
Poza tym trzeba brać pod uwagę nie tylko samo body, ale także obiektywy które zamierzasz z nim używać.
Nex6 lub 7
Głównie chodzi mi o aparat, który będzie posiadał wizjer.
Poprawka chyba lepiej wypada w testach ten Sony A6000
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tasiek00
Nex6 lub 7
Korpus A6000 jak najbardziej może być zastępcą E-M10. Pytanie tylko jakie szkła chcesz podłączyć do niego?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tasiek00
Nex6 lub 7
A6000 jest nowszą konstrukcją od Nexów.
Weź też pod uwagę jaki obiektyw byś używał.
-
NEX-y spoko, ale oferta optyki ciekawsza jest w m4/3
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tasiek00
A po co chciałbyś zastępować E-M10?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Przy czym jakiejś strasznej tragedii to nie ma w tym Sony E.
Są kity 18-55 zwykły i 16-50 naleśnik EZ, jest 50-210, jest UWA 10-18, jest "premium zoom" 16-70/4 i stałki 16mm, 20mm, 35mm, 50mm.
Jest Zeiss 24mm 1.8 (tyle że dość duży)
To tak na szybko z pamięci. Da się fotografować :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Co znaczy ciekawsza?
To będzie mój pierwszy aparat głównie na podróżę. Szkła m4/3 są tańsze niż te do Sony?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tasiek00
Szkła m4/3 są tańsze niż te do Sony?
A które konkretnie chcesz mieć?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
A po co chciałbyś zastępować E-M10?
Po prostu zastanawiam się czy jest jakaś alternatywa dla tego aparatu
---------- Post dodany o 09:44 ---------- Poprzedni post był o 09:43 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Karol
A które konkretnie chcesz mieć?
Myślę, że na początek ten 16-50.
Co myślisz?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tasiek00
Co znaczy ciekawsza?
To będzie mój pierwszy aparat głównie na podróżę. Szkła m4/3 są tańsze niż te do Sony?
Sprawdź na Ceneo/Skąpcu :)
Kilka uwag poza tym:
1. Czy wiesz juz jakie szkła chcesz kupić? Czy też może pozostajesz przy obiektywie podstawowym?
2. Jeśli masz okazję pomacać gdzieś te aparaty (MM, Saturn itp.) - zrób to koniecznie. Może się okazać, że któryś z nich bardzo źle leży w Twojej dłoni albo po prostu "coś Ci w nim nie pasuje" - fotografowani takim sprzętem będzie męczarnią (a w końcu powinno sprawiać przyjemność).
3. Czy waga i rozmiar zestawu ma znaczenie? Szkła m43 będą mniejsze i trochę lżejsze.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tasiek00
Myślę, że na początek ten 16-50.Co myślisz?
Dopóki poruszasz się w obrębie obiektywów kitowych to nie ma większej różnicy co kupisz.