Obawiam się, że jest już odwrotnie. Filmowiec to ten, co używa statywu i niczego więcej. W sieci jest mnóstwo rozhuśtanych, rozslajderowanych, ropanoramowanych i roznawznoszonych filmów o... niczym :)
Wersja do druku
Efekt przesunięcia cyfrowego w praktyce.
Przed
Po
http://www.dpreview.com/forums/post/54393733
nie widze nigdzie 4k ani slow motion..wiec chyba nie ma
Tylko, że to nie jest tilt shift, a soft - jeszcze jeden efekt więcej na pokładzie. Kto szopa nie lubi, może korzystać, ale generalnie żadna rewolucja.
Ale nie zawsze się da. A konkretniej: najczęściej się nie da (za wąsko), chyba że jest się zielonym fotografem, który tej zasady nie zna.
I dlatego nie przepadam za pełnym prostowaniem perspektywy, bo to najczęściej widać i jako widz czuję się wtedy oszukany. W każdej obróbce trzeba zachować umiar :) Coś jak z nadmiarnym blurkiem na twarzy :)
Że tak powiem, do dυpy ten program. Strasznie dużo się traci.
Zrobiłem programowo...
z aparatu Załącznik 129921 moje z Gimpa Załącznik 129922
Masz i z dolem.Wiadomo,ze wiecej dolu jest lepsze jak wiecej goryZałącznik 129931
I wyprodukowaliście obrazek, który nie mieści się w pierwotnych proporcjach kadru :)
Aj tam, no trochę:
Załącznik 129932
:mrgreen:
Ach .Masz i taki co sie miesci:mrgreen:Załącznik 129933:-P
No, teraz wygląda "pięknie" :D
- 4K will not come on the E-m1. But maybe on future cameras
http://www.43rumors.com/terada-inter...-in-the-works/
Czyli nie będzie jednak 4K w E-M1.
No własnie- po wgraniu nowego softu, nie ma opcji 4k w video
To że 2.0 nie udostępniał 4K to już wiadomo było od jakiegoś czasu, ale wygląda na to że następne firmware - o ile będzie - też nie udostępni 4K.
Nie mam i nie będę miał E-M1, ale szkoda. Do tego z wypowiedzi wynika że nawet w następcy nie jest takie pewne że będzie 4K. Czyżby Olympus miał jakiś problem z implementacją 4K?
Myślę, że wielu osobom by wystarczył dobry tryb FHD i 120kl/s.
Wolę jakość blackmagic pocket niż 4k w wersji smartfon.
Również podczas pracy? Kilo akumulatorków w kieszeni, ekran o którym pisał ostatnio Janko... Histogram? Wreszcie jest!
A szeroki kąt? No kiedyś mają być, CV 10.5 SLR Magic 10 czy Kowa 8.
Przepraszam, ale w tym segmencie - nie wierzę, że to piszę - wolę M1 z jego dziwnym klatkarzem i sztucznie ograniczoną przepływnością.
Co innego tematy, gdzie by nakręcić filmy buduje się rusztowania np. takie
http://vimeo.com/106364875
Na umowach. Na 100 procent. Z punktu widzenia sprzętowego, 25fps nie było żadnym problemem już w ep-1.
Większość ludzi myśli: ''Olympus robi...''. A tak naprawdę robi kilkadziesiąt podwykonawców, z których niektórzy obsługują kilka firm. Być może olek dostał matryce od /kogoś, kto produkuje dla/ Sonego pod warunkiem, że nie zrobi z tego kamery. Być może dostał na coś patent od /kogoś, kto produkuje dla/ Panasa, pod takim samym warunkiem. A być może coś innego, tego się nie dowiemy, ale mechanizm tak działa.
i jakby ze szkodą dla Olympusa i jego P.T. Użytkowników :(
Janko pewnie ma rację.
Olympus bierze matryce od Panasonica i ostatnio od Sony. Sony jest największym udziałowcem Olympusa. I Panas i Sony są dużymi graczami na rynku wideo. Prawdopodobnie Olympus ma w umowie ograniczenie dotyczące funkcji wideo w swoich aparatach.
Przyznam, że mnie to bardzo nie boli, funkcji video uzywam incydentalnie- czyli Olympus jest dla mnie.
Może. Mam nadzieję, że masz rację i stoją za tym jakieś racjonalne, dobrze skalkulowane przesłanki, bo to oznacza, że mają głowy na karkach. Jest jeszcze druga opcja - myślenie japońskich inżynierów, pomimo zglobalizowania współczesnego świata, ciągle odbiega od europejskich, czy zachodnich standardów i podejmują decyzje według własnych kryteriów, niekoniecznie racjonalnych z naszego punktu widzenia. Znam kilka dość zabawnych, ale i dość prawdopodobnych anegdot, sięgających jeszcze E-systemu...
Kolejna możliwość jest taka: jak donosi 43R Olympus jest gotowy do premiery E-M5 II, być może po tej premierze zaktualizują E-M1 (o nowe funkcje wideo dostępne w M5 II) jako flagowca.
Nie wierzę, że te obrazki wrzucane na 43R, pokazujące 4K (UHD) menu na ekraniku M1 są manipulacją wykonaną szopie.
Osobiście nie mam z tym brakiem zaangażowania się w wideo przez Olympusa problemu*, ale po takiej akcji pogonię wszystko, może oprócz PM2**. Jednak od tej pory nie wesprę tej firmy swoimi biletami płatniczymi NBP.
* - bo wyjdę na swoje
** - do czasu dostępności używanych GM1 w cenie poniżej $300.
---------- Post dodany o 13:44 ---------- Poprzedni post był o 13:41 ----------
Użytkownicy na szczęście mają wybór, z roku na rok coraz większy.
Szczęście jest, że to system otwarty. Bylibyśmy Samsungami, to byśmy płakali :)