Bodzip teraz to sie do ciebie jako "oswiecony" zwracac bedziemy, bo Marysi pewnie w nocy do lektury przyswiecasz :mrgreen:
Bardzo ciekawa historia. Przyznam sie, ze nie wiedzialam iz w Polscy mamy zloza uranu.
Pozdrawiam serdecznie
Wersja do druku
Bodzip teraz to sie do ciebie jako "oswiecony" zwracac bedziemy, bo Marysi pewnie w nocy do lektury przyswiecasz :mrgreen:
Bardzo ciekawa historia. Przyznam sie, ze nie wiedzialam iz w Polscy mamy zloza uranu.
Pozdrawiam serdecznie
:-) Miałem identyczne łyżwy jak na zdjęciu 544. Jeżeli one są w muzeum... to ja też już się tam nadaję???:wink:
Kopalnia bardzo fajnie pokazana.
Już widzi :D:D:D
:roll::roll::roll: Znaczy, że co !? Wygasiłeś się.......:grin:
Bardzo fajny reportaż :) Ciekawe miejsce.
Bogdan, dzięki za relację i fajne zdjęcia.
Tytułem wyjaśnienia. Będąc 2 lata temu w kopalni uranu w Kletnie dowiedziałam się, że z tą dobrowolną pracą to nie było tak do końca. W Kletnie pracowali w kopalni skazańcy polityczni. Nie mieli żadnych środków ochrony indywidualnej. Pracowali "gołymi" rękami. Nie jest to powszechnie wiadome ale mówi się, że to były polskie łagry. Opowieści przewodnika z Kletna jeżyły włos na głowie.
Ciekawa fotorelacja. Twój wątek jest niczym przewodnik gdzie warto jechać i co zobaczyć.
A dziękuję ślicznie :)
@ Kasiu, nasz przewodnik też wspominał o tym, ale w formie bardzo zawoalowanej.
Wyglądało to mniej więcej tak: był niepewny politycznie element, więc się brało jego syna do wojska. Stamtąd z karną kompanią wyjeżdżał do kopalni uranu. A wiadomość rozgłaszano w tym środowisku aby podobni "niegrzeczni" siedzieli cicho.
Natomiast wyraźnie zaznaczył, że więźniów politycznych, gospodarczych czy zbrodniarzy tam nie było. Zresztą to wszystko byli "zbrodniarze" bo za "przestępstwa gospodarcze" też kara śmierci groziła i była wykonywana - vide ojciec Pawła Wawrzeckiego
Dziś Borowice :)
Tak, ta miejscowość w której balowaliśmy :mrgreen:
Pamiętamy jak nawigacja się darła: skręć z Żołnierska w Droga Sudecka. Otóż w Borowicach był obóz jeniecki - stalag. Więźniowie to Belgowie, Francuzi, Rosjanie, Polacy i pewnie jeszcze inni.
Sugeruję przeczytać opis z tablicy informacyjnej, bo jest świetnie opisana historia obozu i Drogi Sudeckiej. Plik w pełnej rozdzielczości aby można było przeczytać te małe literki :)
Ukłony dla Ani Mysikrólik za to że nam pokazała to piękne miejsce.
554. Załącznik 132112
555. Załącznik 132113
556. Załącznik 132114
557. Załącznik 132116
558. Załącznik 132115
559. Załącznik 132117
560. Załącznik 132118
Swietnie pokazujesz i przyblizasz miejsca...A ja osobiscie nie mam o nich zielonego pojecia,Historyczne tlo nie jest mi obce.
Dziękuję za odkrycie kolejnych ciekawych zakątków. Kopalnia rewelacja.
W okolicy Borowic znajduje się tak wiele interesujących miejsc, że miesiąc to za mało, by wszystkie odwiedzić.
Pozdrawiamy
I znów dzięki Mysikrólikowi trafiliśmy na piękne miejsce z klimatem.
W wyprawie brali udział:
zapłakany Mysikrólik, bo rozwaliła aparat... eeech
Karol pocieszający Mysika i dziarsko targający swój statyw :mrgreen:
oba Bodzipy :)
Wodospad na potoku Podgórna spada z 10 metrowego progu. Wyobrażam sobie co tam się dzieje jak jest duża woda :shock:
561. Załącznik 132220
562. Załącznik 132221
563. Załącznik 132222
564. Załącznik 132223
565. Załącznik 132224
566. Załącznik 132225
567. Załącznik 132226
568. Załącznik 132227
569. Załącznik 132228
570. Załącznik 132229
571. Załącznik 132230
572. Załącznik 132231
Oczywiście wiadomo, że różnice w temperaturze zależały od słoneczka wędrującego za chmurki czasami :D
fajne, masz talent do takich zdjęć :)
Bodzipku, czyzby twoj statyw Marysia tachala :shock::lol: No, no…cale szczescie, bo foty przednie.
Podoba się ta seria zdjęć z leśnym potokiem. Lubię takie klimaty:smile:, a z uwag pomimo tego co napisałeś:
skorygowałbym nieco te różnice w temperaturze zdjęć. Dla przykładu jedno (mam nadzieję, że nie masz nic przeciwko)
przed:Załącznik 132309 po:Załącznik 132310
I znów dzięki Mysikrólikowi, ekipa w sile jak wyżej pojechała focić wodospad "Szklarka". Dołączyła grupa abirowo-Lolicia-Czarna :mrgreen: i Piotr Grześ oczywiście, który próbował nam zrobić slit focie zbiorową, ale się ruszaliśmy jak glizdy :mrgreen:
Wodospad Szklarki ma 13,3 m wysokości, jest więc lekko ponad trzy metry wyższy od poprzedni pokazywanego wodospadu Podgórnej.
573. Załącznik 132447
574. Załącznik 132448
575. Załącznik 132449
576. Załącznik 132450
577. Załącznik 132451
578. Załącznik 132452
579. Załącznik 132453
580. Załącznik 132454
Świetne foto Bodzio.
Pozdrawiam.
Bardzo zacne.
Z ciekawości zapytam: statyw był użyty do tych fotek z wodą?
Nie napiszę nic innego niż poprzednicy. Świetnie:)
Bardzo ładne zdjęcia. Mniodzio :mrgreen:
Woda aksamitna.
579 najlepsza z tych ostatnich... Woda ma dynamikę a nie jest jedwabista jak wata cukrowa na pozostałych... Oczywiście są też efektowne...
Ale na 579 woda żyje...... No takie moje zdanie...... sympatyczne.
łądnie rozmywasz wodę, ja też dziś tego próbowałem ale gdzie mi tam do Twoich umiejętności :)