no i bardzo ładnie MeWash, teraz Ty ganiasz :)
Wersja do druku
no i bardzo ładnie MeWash, teraz Ty ganiasz :)
Łatwiej odpowiedzieć niż wymyślić pytanie ;)
W plikach graficznych w trybie Lab Color (LAB): kanał a i b - co jest w nich zapisywane?
Informacje o kolorze. :wink:
L - jasność
A, B - informacje o kolorach, spektrum/widmo dwóch barw na kanał (tzn no skala idzie od jednego do drugiego ;)):
A - zielono-czerwony
B - niebiesko-żółty
Dogmaster napisała pełniej oczywiście, formalnie poczekamy na MeWasha, a Ty Ala myśl nad pytaniem. :wink:
Łatwe, ale na czasie ;p
Jak brzmi pełna nazwa corocznego marcowego wydarzenia na rynku fotograficznym? ;)
PMA (Photo Marketing Association) – The Worldwide Community of Imaging Associations :-P
Uzupełniając, to jest PMA. A sama impreza to PMA International Convention and Trade Show :)
Pytasz ;)
Nie mam konceptu :roll: Może proste pytanie?
Jak nazywamy obraz, odwrócony tonalnie w stosunku do rzeczywistości? :-P
negatyw?
Nieeeeeeeeeee!!!
Jak nazywał się cykliczny program telewizyjny o fotografii prowadzony przez Radka Przybyła (RadioErewan)?
Fotomania (Jak Fotografować?) lub inaczej Szybki.Kurs.Fotografii.2008 mam wszystkie odcinki :)
nie jest łatwo zadawać pytania :)
Jak określamy opisujemy jasność obiektywu?
Jasność obiektywu to miara ilości światła przepuszczanego przez obiektyw do wnętrza aparatu. Jej wielkość obliczana jest jako kwadrat stosunku średnicy otworu obiektywu do jego ogniskowej, jest więc kwadratem wielkości otworu względnego obiektywu. Miarą jasności obiektywu jest liczba przysłony obiektywu. Oznaczana "f"
zgadzadza sie twoja kolej.
Dzięki.
Wiadomym jest że stosowanie pierścieni pośrednich makro powoduje spadek jasności obiektywu. Jak się to oblicza? Chodzi mi o wzór.
Fr=F*(f+d)/f
Fr - otrzymana jasność obiektywu z pierścieniem
F - przysłona
f - ogniskowa
d - długość pierścieni
Brawo = pytasz ;)
Jak nazywa się nowa technologia druku, która jest takim jakby współczesnym Polaroidem, dzięki której nie potrzeba kartridży z tuszem, tylko barwniki zawarte są w "papierze"?
Czy chodzi może o drukarki termosublimacyjne.
Nie do końca ;) Chodzi mi o taki jakby współczesny Polaroid, "aparat" wykorzystujący tą technologię już jest ;)
technologia zwie się ZINK, polega na tym, że barwniki są już na papierze, a drukarka je tylko "wywołuje".
Dokładnie :)
Ping. Dzemski - zadasz pytanie?
Może ktoś zapoda jakieś pytanko?
Jeśli nie ma chętnych to się wtrącę --pozwalacie na pytanie?
Dawaj!
Obiektywy typu tele w wersji pro (ponad f300mm) są bardzo drogie. W kontekście aberracji chromatycznej proszę o wyjaśnienie różnicy między obiektywem normalnym, a tele...
(dlaczego tak trudno zbudować tele w wersji apochromatycznej?)
Czyżbym miał doprecyzować pytanie ? ... czy dać odpowiedź? --Pytanie jest ściśle optyczne i nie zawiera pułapek.
Obiektywy apochromatyczne są drogie ponieważ do korekcji aberracji chromatycznej użyte są dodatkowe soczewki wykonane z innego rodzaju szkła, o innej dyspersji, kompensującej skupienie widma kolorów. Soczewki takie są po prostu droższe od "zwykłych". Poza tym, aby utrzymać dużą jasność obiektywu, szkła muszą mieć dużą średnicę. Ich produkcja jest trudniejsza i dłuższa co jest następnym czynnikiem wzrostu kosztów.
Chodziło mi o to, że odległość płaszczyzny głównej (i tylnej soczewki oczywiście) do matrycy (błony fot.) w obiektywach o długiej ogniskowej jest znacznie większa niż w obiektywie normalnym . Nawet stosunkowo małe rozszczepienie światła na tej długiej drodze ulega spotęgowaniu (proporcjonalnie do odległości). Dlatego korekcja apochromatyczna wymaga w tym wypadku znacznie większej precyzji i odpowiednio drogich
odmian szkła. --pozdrawiam
---------------------------
Mniej wiecej o tym kevin pisał :)
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Proste pytanie uzupełniające : Dlaczego teleobiektywy lustrzane nie mają praktycznie kłopotów z aberracją chromatyczną?
kevin: Doskonale --pozdrawiam
To jak jesteśmy przy układach...:mrgreen:
Jak nazywa się, wynaleziony prawie 150 lat temu układ optyczny korygujący większość wad optycznych - nie tylko wspomnianą wyżej aberrację chromatyczną, ale także wady geometryczne - aberrację sferyczną, komę, dystorsję? Ta idea stosowana jest do dziś we wszystkich szanujących się obiektywach.
Aplanat :roll:
http://www.zgapa.pl/zgapedia/Aplanat.html
Bingo! Mimo różnych nazw obydwie odpowiedzi w 100% poprawne, ja miałem na myśli aplanat, bo to jest chyba pierwotna nazwa wynalazku.
Proszę, następną zagadkę zadaje Smerf Rocco. :rolleyes: