Można szukać także w Bieszczadach i okolicy...
Na południu nie może być zbyt nisko z powodu niewyczerpanych pokładów smogu...
Jakieś 600 _ 800 m npm.
Wersja do druku
Mi pozostaje tylko Mierzeja Wiślana. Czy światło faktycznie aż w takich odległościach zanieczyszcza? Gdy podjadę na Mierzeję w promieniu 30 km mam z większych skupisk tylko Trójmiasto (na północ) i Elbląg (od południa), ale to ciągle 30 kilometrów od miejsca, więc chyba nie powinno grać roli?
Zobacz sobie mapę ciemnego nieba, znajdziesz sobie miejsce nawet bliżej ciebie. Koło mnie najciemnej na Kaszubach
Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka
Na pewno jest jak piszesz ale w sezonie zimowym smog na południu Polski jest nie tylko Polski, jak się popatrzy na mapy zanieczyszczeń gęsty jest także słowacki, czeski, ukraiński, czy węgierski ... może z czasem będzie się to zmieniać na lepsze, ale w najbliższych latach nie wierzę, że zobaczę wyraźnie Perseidy czy Andromedę na 350 m npm tak wyraźnie jak widywałem je całkiem niedawno na Atlantyku w okolicach Półwyspu Iberyjskiego .
Z tego wynika, że Piaski na Mierzei, może okolice Zalewu - zaznaczone na zielono Tylko zastanawiam się czy oddalone o ok. 30 km miasta będą przeszkadzać czy może jednak światło na tym poziomie już się odpowiednio rozproszy i np. jeśli będę robił ujęcie to potencjalna łuna nad miastem jeszcze będzie mogła coś zakłócić.
https://zapodaj.net/images/9290eb8ba717f.png
Może prof doc dr hab @klikacz coś podpowie. Ostatnio jak wrzuciła jakąś mgławicę to zastanawiałem się czy nie poleciała na chwile w kosmos.
Wywołana do tablicy, odpowiadam. Swoje zdjęcia obiektów głębokiego nieba najczęściej robię ok 60km od Warszawy. Kieruję się podpowiedziami lightpollution map.
Startrailsy natomiast, posiadacze Olympusów mogą robić wszędzie. Ja robię je najczęściej w centrum Warszawy ;-).
Załącznik 226615
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
A tutaj 50 klatek zestackowanych w jedno, zrobionych na Pradze Południe, pod moim domem, przy śmietniku ;-) Obiekt (Ameryka Północna) znajdował się w zenicie i zastosowałam filtr lightpollution, nakręcany na obiektyw. EM5 II, mZD75mm. Prowadzenie SWSA.
Załącznik 226617
No popatrz, zmalpowali żyrafę z Edynburga