Nie. Przecież nawet jak sobie ustawisz ISO 200 i -2 EV, to korekta ekspozycji spowoduje, że czas będzie o 2 EV krótszy, a więc taki, jak przy ISO 800. Sprawdź u siebie :-)
Wersja do druku
Nie. Przecież nawet jak sobie ustawisz ISO 200 i -2 EV, to korekta ekspozycji spowoduje, że czas będzie o 2 EV krótszy, a więc taki, jak przy ISO 800. Sprawdź u siebie :-)
Wiem o tym:), ale Ty sugerujesz, że DR400 to rzeczywiste iso 200 i nie odpowiedziałeś na moje poprzednie pytanie:)
Moim zdaniem jest np. taka różnica dla tej samej sceny (kadru) pomiędzy korektą ekspozycji -2EV, a DR400:
-korekta ekspozycji: -2EV ; f5.6 ; 1/1000s ; ISO 200
-funkcja DR400:...... -2EV ; f5.6 ; 1/4000s ; ISO 800
(sprawdziłem te parametry w priorytecie przysłony po korekcji -2EV)
Wolę obrabiać w LR ten pierwszy niedoświetlony w cieniach plik.
No skoro DR400 to ISO X niedoświetlone o 2 EV (a potem podciągnięte programowo), czyli z czasem o 2 EV krótszym, no to samo przez się znaczy, że ten czas będzie krótszy niż w ISO X bez korekty.
ISO 200, f/5,6 i 1/1000 s to masz bez korekty. Jak ustawisz -2 EV, to czas Ci się zmieni na 1/4000 s. Czyli masz identyczne parametry, jak przy DR400.
Tu się mylisz:) te parametry podałem już z korekcją i o tym przecież napisałem. Bez korekcji miałem czas 1/250s (przy iso 200).
"W DR400" bez korekcji miałem czas 1/1000s (przy iso 800)
W kadrze ta sama scena.
Przecież wystarczy spojrzeć na parametry i zobaczyć, że wszystko się zgadza (różnica w czasie wynika tylko z iso, przysłona ta sama). Chyba nie dojdziemy do porozumienia...
Edit
Dlaczego X? Nie może być niższe niż 800.
Przy iso 400 to już nie DR400 tylko DR200 i niedoświetlenie o 1EV.
Skoro na ISO 200 bez korekcji miałeś czas 1/250 s, to na DR400 będziesz miał czas 1/1000 s - tak samo, jak po dodaniu korekty -2 EV do ISO 200.
Uważam inaczej. DR400 działa tylko wtedy gdy iso jest co najmniej 800. Przy iso 800 dla tej samej sceny bez korekty będzie czas 1/1000s. Z tą korektą -2EV czas będzie 1/4000s.
Dalej nie odpowiedziałeś na kluczowe w tej kwestii pytanie:
Możesz chyba to łatwo sprawdzić?
Aby DR400 działało wszędzie podają, że iso musi być min. 800, może być auto iso z limitem 800 czy 1600 lub większym.
Edit.
Dobra, już sam zaczynam mieć wątpliwości:)
Najlepiej jak kiedyś sam sprawdzisz przy kontrastowej scenie i wymusisz tryb DR400 (czyli iso 800) i nie jakieś auto DR. Drugie zdjęcie (DR wył.) na iso 200 z korekcją -2EV na tej samej przysłonie co poprzednie. Można wówczas porównać o ile EV różni się dobrany czas (czy może będzie taki sam), a także porównać zdjęcia. Gotowy jpg z DR400 i drugie po samodzielnym wywołaniu.
Bo ISO 200 rozjaśnione w postprocesie o 2 EV to nic innego jak programowe ISO 800. Aparat robi niedoświetlone zdjęcie na ISO 200 i sam je rozjaśnia, dlatego podaje wartość ISO 800.
Patrz wyżej. Przy opcji DR400 ISO 800 bez korekty jest dokładnie tym samym, czym ISO 200 z korektą -2EV rozjaśnione w LR, dokładnie takie same czasy i dokładnie ta sama programowa czułość.
Odpowiedziałem już wiele razy. Z włączoną funkcją DR400 na ISO 800 aparat ustawia taki czas, jaki ustawiłby na ISO 200 z korektą -2 EV. Na ISO 200 masz np. 1/250 s, na ISO 800 1/1000 s niezależnie od poziomu DR, a na ISO 200 -2 EV też 1/1000 s.
Sprawdzałem to już dawno przynajmniej kilka razy :)
Witam !
Czy oznacza to, ze focac ten sam kadr w trybie DR400 (800 ISO) i DR200 (200 ISO) z korekcja -2EV uzyskasz dwa identyczne zdjecia
(JPG, RAW) pod wzgledem szumów w swiatlach i cieniach ?
Jako uzytkownik X-A1 zastanawialem sie nad jeszcze innym rozwiazaniem zwiekszenia DR w aparacie.
Rozwiazanie oparlbym na polaczeniu pracy migawki mechanicznej i elektronicznej.
Piszac ogolnie na teraz (brak czasu) zrobilbym to tak:
1. Migawka mechaniczna otworzylaby sie na okolo 1/4 czasu dluzej niz pokazuje to swiatlomierz.
2. W tym dodatkowym 1/4 czasie zadzialalby migawka elektroniczna z krotka ekspozycja (w tym czasie aparat zwieksza ISO)
3. Soft aparatu zlozylby 2 obrazki w 1 kierujac sie glownie swiatlami.
Dzieki temu poprawilbym dynamike w cieniach i w swiatlach ;)
Ta metoda nie trzeba by bylo az tak wyciagac cieni (byly by naswietlone na ustawionym przez uzytkownika ISO)
Przy dluszysz czasach naswietlania aparat wybralby poprzednia metode DR.
Pozdrawiam