No to może być problem, albo będziesz się musiał nauczyć przewidywać trajektorię ruchu malucha ;)
Wersja do druku
No to może być problem, albo będziesz się musiał nauczyć przewidywać trajektorię ruchu malucha ;)
Z G3 20/1,7 pracuje bardzo dobrze ale mimo to trzeba stwierdzić, że np. 45/1,8 czy 14/2,4 działają lepiej. Ten obiektyw po prostu tak ma. Pomimo dobrych warunków nie ustawia ostrości od kopa tylko musi trochę przejechać poza punkt a potem się cofnąć. Nie jest to duży problem. W ciemniejszych miejscach praca af staje się mniej pewna ale i tak jest znacznie lepiej niż np. Fuji X100 ze swoim przyspawanym obiektywem. Ja tego szkła nie sprzedam pomimo tego, że 17.1,8 jest w dobrej cenie, lepiej ostrzy i jest lepiej zbudowany.
Panas zakupiony od kol. romek1967 - chciałbym mu tutaj od razu podziękować, więc - dziękuję :)
Sam obiektyw faktycznie ma dość wolny AF, w porównaniu do chociażby kitowego panasa 14-42 jest wyraźnie głośniejszy i wolniejszy. Za to jego gabaryty, światło i właściwości optyczne całkowicie rekompensują wady. Bo przecież chodzi o to, żeby minusy nie przysłoniły nam plusów :)
Wkrótce zdjęcia.
Również szukałem czegoś blisko 35mm (po przeliczeniu) i do wyboru miałem 17/2.0 Zuiko, 20/1.7 Panasonica i najnowszy 17/1.8. Bawiłem się 20-tką i trzeba oddać, że to bardzo ostry obiektyw, ale... z dość wolnym AF-em (jak na warunki m4/3). 17/2.8 (naleśnik) również mi nie podszedł i postawiłem na 17/1.8 Szybkość AF-u, MSC i bokeh w mojej ocenie najlepszy ze wszystkich wymienionych. Fakt, to najdroższy obiektyw, ale... wystarczy, że trochę poudzielasz się na forum i będziesz mógł dołączyć do grupy OlyJedi, która to upoważania do zakupów na bardzo preferencyjnych warunkach. Wspomniana 17/1.8 jest dla klubowiczów w baaaaaaaaardzo atrakcyjnej cenie. Nie mogę podać ile kosztuje, ale naprawdę jestem przekonany, że byś się skusił. Warto. Szczególnie, gdy ma się dziecko-rakietę (dlatego tak ważny dla mnie był AF).
Pozdr.
---------- Post dodany o 22:36 ---------- Poprzedni post był o 22:35 ----------
Widzę, że się spóźniłem. Zatem powodzenia i udanych kadrów!
Spóźniłem - nie spóźniłem :-) Obiektyw to nie dziecko, zawsze można zmienić z czasem. Na razie jednak o tym nie myślę, bo i tak sprzęt, który posiadam znacznie przewyższa moje umiejętności. Nauczę się odróżniać 17mm od 20mm to zacznę się zastanawiać :)
Ten obiektyw rakietą jeśli chodzi o auto focus to pewnie i nie jest ale tragedii moim zdaniem też nie ma. Jest po prostu troszkę wolniejszy. Ale ja go osobiście bardzo lubię za obrazy jakie generuje i ogniskowa mi pasuje. Szczerze to razem z 45 olyego moje ulubione szkła.
Robi też ładne gwiazdki z ostrych źródeł światła
Wie ktoś gdzie dostanę 20mm f1.7 w dobrej cenie? Może jakieś wyprzedaże się szykują?