Nie wiem, nie widziałem nutrii idącej po błocie ale zwróć uwagę na uszy.
Piżmak ma uszy "małe, prawie ukryte w sierści, zaokrąglone, porośnięte krótkim, gęstym włosem". Na Twoim zdjęciu uszy są wyraźnie widoczne.
Wersja do druku
Nie wiem, nie widziałem nutrii idącej po błocie ale zwróć uwagę na uszy.
Piżmak ma uszy "małe, prawie ukryte w sierści, zaokrąglone, porośnięte krótkim, gęstym włosem". Na Twoim zdjęciu uszy są wyraźnie widoczne.
Obejrzałem zalinkowane zdjęcie i twierdzę,że świadomie albo nieświadomie manipulujesz. :) Piżmak z Twojego linku jest suchy z puszystą sierścią. Na dodatek sfotografowany en face. A sama fota jest wielkości znaczka pocztowego
Moja przedstawia zwierzę z mokrą "oklapniętą" sierścią z profilu. Po wyschnięciu sierść robi się puszysta i wygląda podobnie do tej z Twojej fotki.
Przepraszam, ale nie mam ochoty na dyskusje tutaj na ten temat. Uważasz że to nutria, ok niech tak będzie :).
Seria z chrząszczem 322-324 fajna, ale faktycznie szum widać wyraźnie. Sugeruję przepuszczenie przez program odszumiający - nawet darmowa wersja demo Neatimage dostępna na stronie http://www.neatimage.com mimo pewnych ograniczeń całkiem dobrze się sprawdza. Co do samego chrząszcza - zastanawiam się, czy to zmorsznik mały, czy też strangalia czarniawa - są na tyle podobne, że sam mam często trudności z ich rozróżnieniem.
Więcej zdjęć tu.
Dalej jesteś pewien, że piżmak- OK, niech będzie. To Twój wątek.
@wyszomir jestem tego świadom. To jest powierzchniowo wycinek około 1/5 kadru FF z czterocyfrowym ISO :). Próby pokazały, że udów tu nie osiągnę, . Odszumiłem obszar poza robakiem za pomocą maski, zostawiając go trochę bo taki szum mi nie przeszkadza. A, nie lubię efektu rozmycia i gładkości po odszumieniu. Traktowałem to jako trening. Rezultat mimo wszystko mnie zaskoczył pozytywnie, więc robaczki trafiły tutaj. :)
Na liściu "ładuje" się jakaś szarańcza.... :mrgreen:
325
Załącznik 223498
326
Załącznik 223501
Upsss, a pod liściem niespodzianka....
327
Załącznik 223500
...
328
Załącznik 223557
.....
328 - "ale to już było" :) w dwóch wersjach :-P
Nadal ładne, jakoś nie zbrzydło :mrgreen:
Qń na liściu zzieleniał z zazdrości widząc Twój aparat. :shock: :wink: :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Inna klatka w innej wersji, z innego softu :mrgreen:, i parę eksperymentów. Mam fotki z paru wyjazdów w te miejsca, a zdjęcia takie same :)
Bogdan co robić? Granice jeszcze zamknięte i ciężko o nowe foty. Tak się ostatnio "zarobaczyłem", że muszę jeść nasiona dyni :lol:. I na ganianie po krzakach, zwłaszcza w deszczu, nawet ja sam siebie nie dam rady namówić .....
Może pojutrze odpuszczą granice, to coś się nowego zrobi.
Ulżyło mi że nie zbrzydło. Po tym co wyrabiałem z tym biednym zdjęciem to jakiś cud :shock:
Nie, to nie dlatego. Puszka to kupa szmelcu i po co qniowi taki złom. On zzieleniał, jak się zorientował co na niego czyha pod liściem. :mrgreen: