Tylko FL600R.
Wersja do druku
W tym wątku padło pytanie "dlaczego tak mało ludzi wykorzystuje OM-D (na przykład) do pracy zawodowej", to nie jest wina sprzętu bo jest GORSZY, to jest w dużej mierze wina (niestety producentów - dystrybutorów) , braku znajomości "innych" systemów, oprócz tych, które się posiada.
Na rynku są dwie firmy, które opanowały cały rynek zawodowy, czy wyroby tych firm są aż tak dobre ?, nie po prostu, użytkownicy ZAWODOWI (czyli ci, którzy w 100% żyją z fotografii) wychodzą z założenia, że lepszy swój wróg niż obcy przyjaciel, po prostu innym producentom NIE zależy na tym rynku, bo główny zysk to korpus z kitem.
Witam !
Zastanow sie, ile korpusow zawodowych ma Olympus a ile Canon i Nikon ?
Dlaczego zawodowiec ma szukac w sprzecie amatorskim malego korpusa OMD jak ma wybor u konkurencji
ktora jest bardziej rozwojowa i od dawna produkuje profesjonalne puszki i szkla wraz z calym osprzetem ;)
Pozdrawiam
Nie do końca.
Zawodowi z najwyższej półki mają płacone za robienie danym modelem lub po prostu sprzętem danej firmy.
Zawodowi w największych agencjach mają inne ceny na zakup sprzętu danej firmy niż "przeciętny Kowalski".
Wszyscy niżej kupują to, czym mogą zrobić zlecony im materiał.
Fakt, najwięcej osób robi Canonem i Nikonem. Czasem ktoś się pojawi z Fuji (jedna osoba w Łodzi jak kojarzę, może 2), bardzo rzadko z Sony.
Panasonic i Olympus są poza tymi, bo nie mieli u nas zbytu. Znam 2 osoby które zawodowo używały Olka przed laty, ale poszły w kompletnie inną stronę jak Olek "zwolnił".
Amatorzy kupują to, co widzą dookoła. Jak widzisz na jakimś reportażu 20 Nikonów to - jako przeciętny amator - kupisz Nikona. Jak ktoś znajomy (zawodowiec) ma Canona - kupisz Canona. Podświadomość gra najważniejsze skrzypce tutaj.
Wystarczy popatrzec ile ma Nikon i Canon sprzetu okolofotograficznego pomagajacego pracowac ,w studio,pod woda,w powietrzu,...Wtedy widac co znaczy system danej firmy.Wystarczy wziac katalog sprzetu.500 stron Nikona, 500 Canona, a 100 stron to inne firmy razem wziete.Wystarczy,ze zachcesz w studio bezprzewodowo blyskac i przekazywac obraz na lapka od razu i do grafika tez, juz bedziesz powoli wykreslac jakie zostaja systemy.Jeszcze pare zyczen i zostaja tylko te dwa popularne.Dojdzie jakis sredni format i duzy analogowy. Reszta ginie.Sa tez tacy zawodowcy po kursie co wiecej czasu na tabelkach i w allegro....Ale to inny calkiem system.
Nawet Canona 50D moglem połączyć z laptopem i pełna obsługa była. Pare razy tak się pobawiłem, a to przecie nie profesjonalny korpus
- konkurencji już nie ma dawno, na rynku zostało dwóch graczy którzy już ze sobą nie konkurują
- dużo firm produkowało dużo sprzętu, niestety przez swoje błędy zostali wykluczeni z rynku
- zawodowiec może szukać alternatywy wkurzony na maksa tym co pozostało na rynku fotograficznym, a Olympus otworzył małą ścieżkę
przecież nie musisz kupować wszystkiego, zawodowy fotograf bardzo dobrze wie co chce lub musi używać (w przeciwieństwie do amatora), trzeba wziąć pod uwagę, że dla człowieka żyjącego z fotografii zakup sprzętu to koszt, który często trzeba minimalizować (any nie pracować tylko na sprzęt), więc tańsza alternatywa może być rozwiązaniem
Z "własnego podwórka", dlaczego moi znajomi używają sprzętu dwóch firm ?, dlatego, że mieli okazję go poznać, a nie stać ich na eksperyment ze zmianą na nieznany system, dlaczego na nieznany system ?, bo nie ma możliwości go poznać ....., nikt nie za eksperymentuje dziś iść do sklepu i kupić coś co ma jutro pracować nie znając go.
Dziś chcąc kupić samochód, w salonie mogę się nim przejechać lub go dadzą mi na dwa dni, dziś chcąc kupić OM-D z optyką, (lub inny aparat i optykę oprócz sigmy) mogę go kupić i rozpakować w domu, nie wiedząc czy spełni moje oczekiwania w stosunku do mojej pracy, dlaczego ? - bo firmie produkującej - importującej, nie zależy na tym, Nikon- Canon ma swoich "przymusowych" fanów, pozostałe systemy żyją z puszki z kitem.
Tak dla mnie OM-D jest alternatywnym (dużo tańszym) systemem, który by mógł sprostać moim wymaganiom, chyba ? - a dlaczego chyba ? - bo nie mam możliwości się przekonania o tym, nawet sweter za 30 zł mogę przymierzyć w sklepie, a sprzętu o wartości samochodu NIE :( - dlatego na jakiekolwiek imprezie z fotografami zobaczysz tylko Canony i Nikony, bo żadna z tych osób nie miała możliwości sprawdzić, czy system alternatywny "dał by radę", a przypuszczam, że w wielu sytuacjach TAK, tylko jak się o tym przekonać ?, czy rzeczywiście tak, dlatego uważam, że innym firmą NIE ZALEŻY na żadnym innym rynku oprócz użytkowników aparat plus kit, kupiony w mega-markecie
Zapominacie jeszcze o tym, że często agencje posiadają zestaw szkieł/korpusów i do specyficznych zadan reporter/fotograf bierze " ze stajni" to co mu jest potrzebne. Reporterzy nie zawsze korzystają z własnego sprzetu. Myslicie ze Lki 500mm na meczach itd sa własnoscią osób zasiadających za tymi białymi armatami? cmon