Wyzwalać błysk się będzie, ale ttl nie będzie działać. Sprzedaj sb, kup fl.
Wersja do druku
Wyzwalać błysk się będzie, ale ttl nie będzie działać. Sprzedaj sb, kup fl.
Dzięi. Mam softbox reporterski i właśnie sb-800. Jak to wszystko skonfigurować z em5? Wyzwalacz radiowy czy jest podobnie jak w nikonie z poziomu body mogę wyzwalać lampę?
Jest jak w Nikonie, można z poziomy body zdalnie sterować i wyzwalać lampę, ale lampę Olympusa uwentualnie Metz dla Olympusa. Można z jednego body kontrolować do trzech grup lamp, sterowanie i wyzwalanie lamką wbudowaną lub w przypadklu E_M5 lampką w sankach. Wyzwalanie bez sterowania także oczywiście jest możliwe, fotocelą lub wyzwalaczami bezprzewodowymi.
Czyli mojej sb-800 raczej nie wykorzystam ... .
Jak Ci TTL potrzebny, to raczej nie wykorzystasz. W trybie manualnym tak (z radiowym wyzwalaczem, lub zapiętą na body - powinna działać). Jednak jak masz OM-D to lepiej SB sprzedać i kupić cos pod olkowy system. Ewentualnie za cenę sprzedaży SB kupic 2x manualne YongNuo pplus 2x radio :)
T.
A jaki model metza lub olympusa byście polecali? Szkoda mi sb-800 sprzedawać bo fajnie działa z moim body nikona. Więc jak już to zakup lampy pod system olka.
Z systemowych wybór niewielki - FL-600R ;-) ale ma jedną zaletę w miarę kompaktowe wymiary i wbudowaną diodę LED oraz wadę - cena - jest jeszcze na szczęscie cała gama Lamp od Metza
Czy ta "na szczęście cała gama lamp Metza" - jest zdecydowanie lepsza od Olympusowej?
Lepsza nie ale tańsza ;-)
Albo używany FL36R albo FL600R.
Raczej bym brał tą drugą, nowszą.