Węglem brunatnym :mrgreen:
Wersja do druku
1492 i 1493 u mnie wydają się zbyt ciemne w ciemniach
przyroda napaliła się tak, że aż dymi na całe doliny:grin: fajne mgiełki Bodzip`ie
Cudowne zdjecia... naprawde fajnie udalo Cie sie uchwycic ta mgle.
Chumry na niebie tez bardzo ciekawe, szczegolnie to widac na 1493.
Widzę, że ty też miałeś w górach chmurki i to bardzo fajne :grin:
Widzę, że na 1492 coś przemyciłeś hihi ;) :D
1491 moim zdaniem najładniejsze :)
100 rocznica wybuchu I Wojny Światowej.
28 lipca 1914 r Austro-Węgry wypowiedziały wojnę Serbii.
Tak rozpoczęła się jedna z najstraszniejszych wojen, które także przetoczyły się przez nasz kraj.
Jak wszyscy wiecie, w tym wątku pokazuję... czasem coś wspomnę - cmentarze, pamiątki po walkach jakie się tu odbyły.
Pokazuję ich piękno, uświadamiam młodym forumowiczom ilu ludzi zginęło często nie za swoją sprawę. Także o tym jak bracia, sąsiedzi wcieleni do różnych armii, musieli walczyć przeciw sobie.
Na tę okazję, na 100-tną rocznicę przeznaczyłem słowo i zdjęcia z cmentarza we wsi Staszkówka. Dlaczego ?
Jest inny niż pozostałe, choć jak inne zlokalizowany na wzgórzu. Z jednej strony roztacza się widok na pogórze Ciężkowickie, w drugą stronę na Beskid Niski.
Wieś Staszkówka w czasie "Operacji gorlickiej" - 2 maja 1915 r. była na pierwszej linii frontu. Szczególnie krwawe walki toczono o wzgórze 437 zwane "Patrią" lub "Miętówką".
Poległo na nim 10 oficerów i 265 żołnierzy Królewskiego Pruskiego Pułku Grenadierów Gwardii nr 1.
I dlatego, zgodnie z życzeniem strony niemieckiej - cmentarz projektowali artyści pochodzący z Rzeszy Niemieckiej.
Projektantem pomnika w postaci czterech kamiennych pylonów, zwieńczonych dwoma mieczami był Hermann Kurt Hosaeus.
Jeśli staniemy między pylonami - niebo tworzy znak krzyża.
Pola grobowe i nagrobki zaprojektował Anton Müller.
Na cmentarzu spoczywa 439 żołnierzy armii niemieckiej, 281 armii austro-węgierskiej i 43 armii rosyjskiej.
Pomnik w Staszkówce w niemieckim kręgu kulturowym zwany jest jako "pomnik wojenny" (Kriegerdenkmal).
Przepraszam za zdjęcia w pełnym słońcu - lato nie rozpieszcza. Ale się starałem :)
1495. Załącznik 125418
1496. Załącznik 125416
1497. Załącznik 125415
1498. Załącznik 125414
1499. Załącznik 125413
1500. Załącznik 125411
1501. Załącznik 125417
1502. Załącznik 125412
Muszę pojechać w Twoje rejony jesienią. Tymczasem zaglądam do wątku. Mgławicowe śliczne. Ostatnie bardzo mi się podoba.