Świetne foty, obróbka też bardzo dobra - wszystko w Lightroomie, czy poprawiasz w Photoshopie? Jak widać dwa zoomy 12-40mm oraz 40-150mm doskonale sprawdzają się w podróży.
Wersja do druku
Świetne foty, obróbka też bardzo dobra - wszystko w Lightroomie, czy poprawiasz w Photoshopie? Jak widać dwa zoomy 12-40mm oraz 40-150mm doskonale sprawdzają się w podróży.
Mi w Indiach przeszkadza niestety wszechobecny brud i śmieci (wiem, że u nas wcale nie bywa lepiej) i masa ludzi.
W dodatku Ci ludzie lubią być blisko - nie maja tego wyczucia dystansu i strefy prywatności, jaką ja bardzo lubię.
Co nie znaczy, że to nie jest ciekawy kraj - jak napisałeś niesamowitych kontrastów.
Są miejsca piękne i straszne.
Ja miałem na samym początku spotkania z Indiami niemiłą przygodę - w czasie fotografowania jakiejś świątyni/pałacu kilku gości uznało, że naruszam ich świętość i konicznie chciało mi odebrać aparat.
Miałem już na szczęście cyfrową lustrzankę Pentaxa i pokazałem im, że wykasowałem zdjęcia i dali mi spokój.
To oczywiście głównie moja wina, bo powinienem był wiedzieć, że nie wszędzie można robić zdjęcia, ale było nerwowo...
1210 - typowy obrazek z Indii - tłumy, optyczny chaos i wszędzie wiszące przewody :-)
Bardzo ciekawa relacja. Niesamowita ta plątanina kabli na 1210.
@August68 - kasujesz zdjęcia przy delikwencie, potem wyjmujesz kartę a na jej miejsce wkładasz nową. Ze starej karty na spokojnie w domu odzyskujesz wszystkie skasowane zdjęcia.
Aż tak mi na nich nie zależało...
Bardziej bałem się o aparat bo Panowie byli naprawdę dość hmmm "napastliwi" ;-)
Dzięki za odwiedziny :)
Dzięki! Obrabiam w Lightroomie. Bardzo lubię te zoomy w podróży :)
1215. Krótki przerywnik :grin:Załącznik 258139
W ogrodach Nishat I Shalimar Bagh w pobliżu miasta Srinagar - stolicy Kaszmiru. Ogrody założone w stylu perskim za dynastii Mogołów. Ogróg Shalimar Bagh częściowo w remoncie.
1216. Nishat BaghZałącznik 258174
1217.
Załącznik 258172
1218.
Załącznik 258171
1219.
Załącznik 258173
1220. Shalimar Bagh
Załącznik 258169
1221.
Załącznik 258170
1222.
Załącznik 258168
1223.Załącznik 258166
1224.
Załącznik 258167
Wszystkie fotki są świetne. Autor ma inklinację do portretów pojedynczych i zbiorowych w różnych konfiguracjach (nawiasem mówiąc portret, to trudny dział fotografii, bo najbardziej w nim chodzi o ducha, a nie tylko o zewnętrzną powłokę). To portretowanie, to ludzie plus otoczenie plus sytuacja i nastrój i to mu wychodzi koncertowo. Ilustruje kraj, który odwiedza.
TJ
Wielkie dzięki! :)
Srinagar nad jeziorem Dal w Kaszmirze. Kaszmir nigdy nie był częścią Indii Brytyjskich. Brytyjczycy nie mogli kupić tu ziemi i się osiedlić, wybudowali więc nad brzegiem jeziora ogromne łodzie by w nich mieszkać i korzystać z uroków tego miejsca. Dziś w tych pięknych misternie zdobionych łodziach często pamiętajacych wiktoriańskie czasy, mieszkają turyści.
1225.Załącznik 258213
1226.Załącznik 258212
1227. Salon :)Załącznik 258211
1228.Załącznik 258210
Bardzo ciekawe te łodzie mieszkalne - i piękne wnęetrze (też łodzi?). Zdjęcia z ogrodów Nishat I Shalimar Bagh również obejrzałem z dużą przyjemnością.