Nowa premiera coraz bliżej :
http://www.43rumors.com/ft5-few-more...with-kit-lens/
Wersja do druku
Nowa premiera coraz bliżej :
http://www.43rumors.com/ft5-few-more...with-kit-lens/
1500€??? Widzę kolejny E-P5 się szykuje...
Matryca 20 MP? Idzie nowe.
Luc4s, czy to nie E-P5 wprowadziło matryce 16 MP. Może to swoiste powtórzenie tamtego kroku.
A tak, E-M5 było wcześniej.
Przeciekają już zdjęcia nowego korpusu, czyżbym widział z tyłu okrągłą muszlę oczną a'la Nikon?
http://www.43rumors.com/ft5-first-im...the-new-pen-f/
Ożesz w ryj!
Tak jak przypuszczałem, aparat za kosmiczne pieniądze dla maniaków marki, bo ładny owszem jest, ale jakoś średnio funkcjonalny taki dizajn będzie i cena kosmos. Za 3 lata będzie za to fajna zabawka do kupienia za 1000 zł :D
Bardzo fajny. Ciekawe czy go uszczelnią... :)
Na pewno będzie uszczelniony.
Cena już jest mniej więcej znana 1500€ w wersji i 17mm. Ładne to to jest, ale moim zdaniem bardziej taki hipsterski ten aparat do pokazania się, niż jako uniwersalne narzędzie do fotografii, z drugiej strony za taką kasę pewnie taki ma być. Mnie bardziej ciekawi ta matryca, bo to daje podgląd, co wsadzą w E-M1II.
Dizajn świetny, szkoda że cena już nie...:wink:
Fuji X-Pro2 za sam korpus wycenili na 1800 ojro. Ten PEN w kicie z fajnym szkiełkiem to przy tym jak za darmo :)
---------- Post dodany o 21:13 ---------- Poprzedni post był o 21:03 ----------
A poza tym nie wiem, czy zauważyliście, ale ten obiektyw podpięty do korpusu ma pierścień przysłony. Idzie nowe :)
Może...
Natomiast przycisk migawki to ten z przodu? Jak wam się wydaje?
Nie, spust migawki jest na górze, otoczony pierścieniem jak w OM-D. To z przodu to jakiś wichajster do przekręcania :)
Bądź co bądź, według mnie tak powinien wyglądać pierwszy PEN...
Ciekawe - może dadzą odchylany wizjer jak u Panasonica ? Było by ciekawe i przydatne.
Odczepiany wizjer poproszę ;) I wyjmowany ekran z Wi-Fi, którym można sterować aparatem. Z tym drugim wcale nie żartuję :)
W końcu moje prośby zostały wysłuchane. Pen z wizjerem. Gdyby jeszcze ten grip był odczepiany i muszla tak bardzo nie wystawała za korpus to byłby ideał.A tak wezmę go tylko na 90% :D
Do sterowania aparatem wygodniejszy jest smartfon. Ekran w aparacie jest malutki i jakby tam miał jeszcze być interfejs to mogłoby być słabo. Do tego jakąś baterię tam trzeba wepchnąć.
Smartfon jest OK, ale uruchomianie aplikacji i łączenie się z aparatem bywa upierdliwe. Wyobrażam sobie, że taki odczepiany ekran byłby cały czas połączony z aparatem i nie potrzebowałby żadnej aplikacji, więc byłby natychmiast gotowy do użycia. Do wyzwolenia wybrania punktu AF i wyzwolenia migawki żaden wyszukany interfejs nie byłby potrzebny, wystarczy touch to shutter. Zaś co do baterii, to są na rynku smartfony cieńsze niż sam ekran w Olkach, więc na pewno udałoby się ją gdzieś wcisnąć.
Ale wróćmy do rzeczywistości:
Ten wichajster jest do przełączania filtrów artystycznych i majstrowania z kolorami. Trochę słabo...
Nowy aparat prezentuje się świetnie!:)
Dla mnie brzydal. Taki jakiś kwadraciak, że o tym gripie nie wspomnę.
Oczywiście piszę tylko z zawiści, że mnie na niego nie stać:wink::)
http://www.43rumors.com/ft5-new-pen-...om-all-angles/
No aparat wygląda całkiem zgrabnie, nie powiem ;)
Ilość guzików, przełączników i innych popierdółek jest imponująca. Martwi mnie tylko brak jakiegokolwiek zaznaczonego uchwytu.
Oj tam, oj tam grip się dokręci jak w e-m5. Już miałem pisać co tam korpus co z nowymi szkłami, ale jak zobaczyłem jak wygląda WOW super!
Tylko patrząc na niego nachodzi mnie taka refleksja, że on ma wszystko i w jego przypadku dochodzimy do połączenia e-m z pen czyli nie będzie już dwóch osobnych linii?
Lampy nie ma i nie ma tez gniazda żeby podłączyć zakładaną... ciekawe.
Piękny. Aparat kompletny. Kupuję i zapominam o nowym korpusie na x-lat. Jak jeszcze będzie miał uszczelnienia to kupuję do niego ołtarzyk. Zastanawia mnie tylko jak będzie ze stabilizacją, czy nadal będzie 5-osiowa. Swego czasu jakiś spec z Olympusa na pytanie o PEN-a z wizjerem wypowiadał się, że EVF musi być w torze obiektywu by poprawnie działała 5-osiowa stabilizacja tak jak jest w linii OM-D
Że zacytuję; "Piękny. Aparat kompletny........" i nie kupuję bo i tak nim lepszych zdjęć nie zrobię.
No chyba ze mnie "coś" dopadnie to mooże kieedyś.:wink:
Ale włącznik nadal po lewej więc za skały z nim zwisać nie można :D
A tak serio to martwi mnie ta tendencja do montowania gibanych ekranów. Czekam na EM1mII i kurcze nie chciałbym tego czegoś w nim...