Święta idą - może MM albo Saturn zrobi promocję bez VAT. Oczywiście, po Świętach.
Wersja do druku
Święta idą - może MM albo Saturn zrobi promocję bez VAT. Oczywiście, po Świętach.
Jasand, pogadaj z chłopakami z Foto-Mastera. Za 5300 powinni sprzedać.
Pozdrawiam
Tomek
Tomek - Foto-Master na dzisiaj nie ma w ofercie. Mieli pare dni temu na allegro trzy oferty ( w kazdej po dwa aparaty) w cenie za komplet 5.290 Sprzedali jeden z zoomem i oferty wygasły. Wystawili ponownie w cenie 5.090 zł i nagle oferty zniknęły i nie oferuja nic z X-E1
Już jutro powinienem mieć stałkę, więc nie omieszkam sprawdzić. Ale po nagraniach z YT jakiejś przepaści nie dostrzegam.
Jest "szybki start", który jest trybem nieoszczędnym. A więc żeby włączyć tryb oszczędny, to trzeba wyłączyć "szybki start" :)
A wiela Cię kosztowała?
Podziel się wrażeniami, czy warto kupić 35/1,4 mając kitową 35/3,2.
Pozdrawiam
Tomek
No i obiektyw już mam w łapie. Ależ wcześnie przyszły święta w tym roku... ;)
MediaExpert maja w ofercie X-E1 z 18-55 za 4859PLN
http://www.mediaexpert.pl/szukaj/?q=...ctTag_ME12A6PL
Pozdrawiam
a mi dane było dziś bawić się wszystkimi fujikami z serii X. Obiektywami też pożąglowałem ale najczęściej 18-55 oraz 35 (solidnie wykonana, zimny metal) z tą stałką + światło + 23.6 x 15.6 mm to można czarować artystycznie. Zawsze mnie z lekka irytuje ten AF, ale jak trzymam w łapie X-E1 to nie chce się odemnie odkleić. Jak ktoś napisał, ten aparat albo sie kocha albo nienawidzi. Tylko jakby AF był na poziomie nexa 5r to by był miód (ale czy można mieć wszystko? Chyba, że poprawią to kiedyś w kolejnym firmware. Mimo, że tylko góra i dół są z aluminium(?!), to wrażenie solidności pozostaje. To samo z x100 ( a ten to totalna padaka z AF). Ale będzie lepiej x200 już niebawem ;)
Garść świeżych spostrzeżeń:
- z kartą 45 MB/s aparat działa nieco szybciej, krócej czeka się na wyświetleniu podglądu zdjęcia;
- AF w 35-tce na pewno nie jest wolniejszy, niż w zoomie, a wydaje mi się nawet szybszy. Jest trochę głośniejszy i czuć wibracje podczas jego pracy, zaś zoom jest bezszelestny i może to daje złudzenie wolniejszego działania stałki;
- jestem pozytywnie zaskoczony czułością AF w bardzo słabym świetle z tą 35-tką, nawet bez lampki doświetlającej - nadal się czasami wykłada, ale w większości przypadków łapie ostrość bez problemu tam, gdzie Canon nie daje rady albo potrzebuje na to więcej czasu;
- obraz w wizjerze z 35-tką wyraźnie mniej skacze.
No prosze, czyli zupełnie inna opinia od tych co można przeczytać na innych forach, gdzie twierdzą, że 35ka jest najwlniejsza. Ciekawy jestem Twojej opinii na temat obrazka jaki można uzyskać z tego szkiełka w porównaniu z zoomem.
Obraz w wizjerze w słabym świetle wolniej się odświeża i klatkuje podczas panoramowania. Wygląda tak, jakby przeskakiwał co drugą klatkę.
Mniejsze skakanie w kiepskich warunkach oświetleniowych jest akurat dość oczywiste.
Aparat ma ponad cztery razy więcej światła (1,4 kontra 3,2), więc odświeżanie może być częstsze.
Pozdrawiam
Tomek
A jak sobie radzi OM-D z ciemniejszym kitem w kiepskim oświetleniu? Kiedyś sprawdzałem i zauważyłem, że też zwalnia odświeżanie w wizjerze, ale nie potrafię sobie przypomnieć, jak dokładnie to wyglądało i jaka jest różnica w porównaniu do Fuji.
W OMD są dwie prędkości odświeżania wizjera.
W kiepskich warunkach oświetleniowych masz do wyboru:
- wolniejsze odświeżanie, lepsze kolory i skakanie, może ciut mniejsze niż w Fuji
- szybsze odświeżanie, gorsze kolory (pokaszkowane i blade) i zupełny brak skakania.
Pozdrawiam
Tomek
Pamiętam, że w Sony nie było skakania, ale za to smużenie. Może soft "dorabiał" te brakujące klatki na zasadzie interpolacji danych, dzięki czemu obraz w wizjerze był bardziej płynny, ale mniej ostry.
ISO:
http://dslr-check.at.webry.info/201212/article_3.html
Różne testy X-E1 znalezione w necie
http://m43blog.com/tag/fuji-xe1-review/
Co do X-E1, to jestem pełen obaw. Nie wiadomo jakimi nieprzyjemnymi "niespodziankami" uraczy nas X-E1.
Po X10 - matryca, X100 - SAB, XE-1 - ???
Fuji ma świetną plastykę zdjęć i balans bieli ale sprzęty awaryjne.
nie awaryjne, a raczej niedopracowane
Awaryjność Fuji dotyczy póki co tylko kwestii SAB w X100. Matryca w X10 to nie była awaria, a niedoróbka, zresztą później wyeliminowana. I na tym się kończy lista wpadek. X-Pro1 jest już jakiś czas na rynku i nie słychać, aby sprawiał jakieś kłopoty. A X-E1 to to samo, tylko w innej obudowie i bez wizjera optycznego. Ja się niczego nie obawiam.
No i największa awaryjność , że go nie ma w sklepach. Dzisiaj byłem w grodzie Lecha i w MediaMarkt, Media-Expert , Euro RTV AGD nawet o nim nie słyszeli. Natomiast w Fotojoker i MediaMarkt mieli OM-D w promocji z 45 mm za 1 zł. W tym ostatnim jeden ze sprzedawców zachwycał się OM-D.
Weź poprawkę że X-E1 to stosunkowo "nowy" aparat, w zestawach z kitem obecny na rynku od niecałego miesiąca, więc może jeszcze nie zdążył wszędzie do sklepów dotrzeć. OMD jest na rynku od ponad pół roku a i to z jego dostępnością jest różnie (chociaż ostatnio się co nieco poprawiło)
Wg wykazu FujiFilm Polska winien być także w sklepach ktore wymieniłem.
Chyba zapomniałeś dodać uśmieszku, bo ten poznański Saturn to ma jakieś ceny z kosmosu.
Byłem tam w czwartek i mam wrażenie, że w promieniu 200 km nic droższego nie znajdziesz.
Np Sony RX100 jest tam za 3000 zł.
Pozdrawiam
Tomek
Ba, co się dziwić. Takie molochy muszą z czegoś zapłacić za te tysiące metrów kwadratowych ekspozycji. To nie sklepy sklepy internetowe. Poza tym wystarczy powiedzieć, że w sklepie X jest taniej, a sprzedawca od razu biegnie do kierownika działu i prosi o możliwość udzielenia zniżki.
Z tym targowaniem akurat w tym markecie jest różnie. Ostatnio kupowałem tam maszynkę do golenia. Z 15 minut mi zajęło wywalczenie ceny, którą oni sami mieli na stronie. Dopiero, gdy przekonałem Panią, że zaraz zakupię na ich stronie z odbiorem w ich markecie i tak kupię za 799, a nie za 999 zł. to łaskawie się zgodziła. Sądzę po tym, że o jakichkolwiek zniżkach poniżej ceny internetowej to można zapomnieć...
Pozdrawiam
Tomek
Może matryca jest niedoróbką ale wpadka to wpadka i smród pozostał. :)
No wiesz... tutaj samo body kosztuje około 6 500 zł, jakby jeszcze tutaj zaliczyli wpadkę, to naprawdę byłoby cienko.
Dlaczego jest promocja 1+2? Bo chcą przekonać klientów znowu do siebie.
A co do X-E1 - już pojawiają się opinie niezadowolenia. Zobaczymy jak szybko pojawią się na allegro używane sztuki.
Jedno jest pewne. Aparaty X100 czy X-E1 bardzo ładnie rejestrują obrazki i to jest WIELKI PLUS dla nich. :) Gdyby nie usterka SAB, już pewnie byłbym posiadaczem X100.
Lekki OT: czy ktos sie wybiera na "Warzone z pasja" w KRK w poniedzialek?