-
Odp: Olympus OM-D - gdybania przed premierą
Cytat:
Zamieszczone przez
hades
No to jeszcze chwile i będzie można zamknąć ten wątek...
dokładnie o 3 w nocy naszego czasu.
I założyć nowy- narzekania po premierze.
-
Cytat:
I byc moze takie 1.4 przymkniete do 1.8 bedzie ostrzejsze niz samo 1.8 na pelnej dziurze...
mając 36 000 000 pikseli jest mi to obojętne -wykadruję korytarz,resztę zmniejszę do 12 000 000 i będę miał*żyletę.
A zaoszczędzone pieniądze zainwestuję w zakup nowego kompa na i7 do zmniejszania obrazu.
Bo na nową spłuczkę już chyba nie starczy...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mynameisnobody
mając 36 000 000 pikseli jest mi to obojętne -wykadruję korytarz,resztę zmniejszę do 12 000 000 i będę miał*żyletę.
na 1x.com są zdjęcia składające się z mniej niż miliona pikseli a i tak biją na głowę wszystko co onaniści sprzętowi kiedykolwiek stworzą
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
A jest jeszcze coś czego nie widzieliśmy?
(sorki za sarkazm, proszę nie bić)
Tak, jak wkładać kliszę do aparatu :-D :-D :-D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Koriolan
dokładnie o 3 w nocy naszego czasu.
I założyć nowy- narzekania po premierze.
Pytanie - co na to Premier?! Coraz głupszy się ten wątek robi...
PS. @Korolian: nie chodziło mi o twój post (tak sobie tylko dograłem "do rymu"), ale o całokształt wątkowych rozważań.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
heyahero
Pytanie - co na to Premier?!
Premier jak zobaczy ilość komentarzy, to będzie za - potraktuje jak sondaż :)
-
ludzie ciągle dopytują o adapter na obiektywy OM, nie dociera do nich że taki adapter był zarówno na 4/3 jak i m4/3 od dawna
-
no i jest specyfikacja na www.43rumors.com
pozdrawiam
-
Dotykowy ekran OLED 3", jak w E-P3.
-
Viewfinder jest zdecydowanie najslabszym punktem. Juz nawet z 16MB sensorem da sie zyc,
ale budowac aparat wokol tego kopca kreta by wlozyc do niego taki VF to troche wstyd w 2012
ze tak powiem.... Rozdzielczosc LCD tez moglaby byc wyzsza.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andi
Viewfinder jest zdecydowanie najslabszym punktem. Juz nawet z 16MB sensorem da sie zyc,
ale budowac aparat wokol tego kopca kreta by wlozyc do niego taki VF to troche wstyd w 2012
Poczekaj trochę , może nie jest tak źle - na razie znamy tylko rozdzielczość wizjera. Za parę tygodni będzie można przez niego popatrzeć, nie koniecznie jest tak jak w VF-2.
Pozdrawiam. AP.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andi
A gdyby dodatkowo po tyłku drapał bez przypominania, to byłby sukces w pełni :)
-
Bawiłem się niedawno Nikonem V1, który ma chyba taką samą rozdzielczość wizjera. Jak dla mnie było on całkiem spoko, mógłbym używać takiego na co dzień. Chociaż nie widziałem jeszcze tego wypasionego wizjera Sony, więc może nie wiem, co tracę :)
-
A miał być rewolucyjny wizjer i sensor. Wyszło jak zawsze ;)
Wizjer będzie mniejszy niż w GH2, rozdzielczość ta sama. Pytanie jak będzie z odświeżaniem? Jeżeli wyraźnie zmniejszą laga i równie wyraźnie poprawią odwzorowanie kolorów w stosunku do GH2 to można uznać, że jest jakiś postęp.
Bawiłem się chwilę A77 i wizjer Sony jest wyraźnie lepszy niż ten w GH2. Powalającej różnicy nie ma, ale jest po prostu lepiej. Jak GH3 będzie o miał o tyle lepszy wizjer od sony jak teraz sony ma lepszy niż GH2 to będzie już prawie doskonale ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
grzyboo
A miał być rewolucyjny wizjer i sensor.
Gdzie miał być? Na rumorsach?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
grzyboo
A miał być rewolucyjny wizjer i sensor. Wyszło jak zawsze ;)
Miał być też fullfrejm według niektórych. I znowu nie ma. Może następnym razem się uda.
-
-
pozdrawiam uczestników dyskusji absolutnie świeżą, dzisiejszą foteczką :)
http://www.365.ostroleka.pl/wp-conte.../LUT_6700_.jpg
-
-
Diabolique -świetna fota ! >:)
"Kochanie zmniejszyłem nasze OM"
Matryca> stara dobra 12Bit 16Mpx z G3... -zobaczymy czy w przeciwieństwie do niejakiego Salomona olympus nawet "z pustego naleje" (DR).
-
Malutki i ładniutki skubaniec. Będzie się dobrze sprzedawać, ludzie kupują oczami, sentymentami, emocjami. Jeszcze sensowne sample z tego aparatu + m.zd 75/1.8 i nie mam pytań o szczegóły specyfikacji.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Karol
Malutki i ładniutki skubaniec. Będzie się dobrze sprzedawać, ludzie kupują oczami, sentymentami, emocjami. Jeszcze sensowne sample z tego aparatu + m.zd 75/1.8 i nie mam pytań o szczegóły specyfikacji.
jakie sample? każdym aparatem da się robić dobre zdjęcia, a 100% cropy interesują tylko ludzi, którzy i tak nie robią zdjęć :)
-
Interesuje mnie już tylko jedna sprawa, a mianowicie, czy MMF-3 różni się jedynie od MMF-1/2 uszczelnieniem, czy jeszcze czymś innym. Bo w "przeciekach" jakoś cicho sza na temat współpracy E-M5 i obiektywów 4/3.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
Interesuje mnie już tylko jedna sprawa, a mianowicie, czy MMF-3 różni się jedynie od MMF-1/2 uszczelnieniem, czy jeszcze czymś innym. Bo w "przeciekach" jakoś cicho sza na temat współpracy E-M5 i obiektywów 4/3.
to jest jedyna istotna rzecz w bebechach OM-D, niestety obawiam się, że odpowiedź jest negatywna, gdyby było lepiej to by to mocno reklamowali, a nie ma ani jednego słowa sugerującego, że obiektywy 4/3 uzyskują coś ponad to co było w penach
różnica jest w uszczelnieniu
-
Cytat:
Zamieszczone przez
darkelf
jakie sample? każdym aparatem da się robić dobre zdjęcia, a 100% cropy interesują tylko ludzi, którzy i tak nie robią zdjęć :)
No albo tę małą grupę do końca świadomych ograniczeń technicznych, którzy robią zdjęcia i nie mają ograniczeń tam, gdzie większość je ma.
-
Poratujta mój kulejący angielski. :oops:
Czy tam w tej specyfikacji jest coś napisane o wyborze punktu AF wzrokiem?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
wulf
Czy tam w tej specyfikacji jest coś napisane o wyborze punktu AF wzrokiem?
Nie, nic takiego nie ma.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janko Muzykant
No albo tę małą grupę do końca świadomych ograniczeń technicznych, którzy robią zdjęcia i nie mają ograniczeń tam, gdzie większość je ma.
tak, są tacy ludzie, ale oni nie mają czasu na fora internetowe, więc spokojnie mozna założyć, że moje stwierdzenie jest prawdziwe w 99.9%
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janko Muzykant
Nic dziwnego w tym, że chcemy posiadać coś co jest aktualnie "naj" - samochód, komputer, telefon, aparat, rower, motocykl, buty, dżinsy, trampki, motykę, grabie .... Rzecz w tym ile, realnie, taka przewaga w posiadaniu czegoś "naj" przekłada się na osiągane rezultaty.
Jak dla mnie różnica pomiędzy sprzętami sprzed 10 lat, a tymi aktualnie "naj" jest właściwie nieistotna - żadnej rewolucji nie było.
Ostatnia "rewolucyjka" to krzemowe przetworniki obrazu, kolejna będzie jak krzem zostanie wymieniony na coś innego, bo jak na razie, od momentu wynależienia, krzem przechodzi jedynie face lifting, bardziej lub mniej dynamiczny, ale jednak lifting.
-
Ten przykręcany pierwszy grip ma dodatkowy spust migawki na wybrzuszeniu?
Ciekawe po co.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
darkelf
...100% cropy interesują tylko ludzi, którzy i tak nie robią zdjęć :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
Jak dla mnie różnica pomiędzy sprzętami sprzed 10 lat, a tymi aktualnie "naj" jest właściwie nieistotna - żadnej rewolucji nie było.
Nie mam pewności, ale czy oświetlenie studyjne 10 lat temu było tak łatwo dostępne jak obecnie? Chodzi mi o tanie lampy studyjne i szeroki wachlarz softów. Nawet wprowadzenie tanich YongNuo to pewnego rodzaju rewolucja, dawniej lampa błyskowa byla czymś "drogim".
-
Cytat:
Zamieszczone przez
darkelf
tak, są tacy ludzie, ale oni nie mają czasu na fora internetowe, więc spokojnie mozna założyć, że moje stwierdzenie jest prawdziwe w 99.9%
A cóż takiego różni ich życie od Twojego, że Ty masz czas na fora internetowe, a oni nie mogą go mieć?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
A cóż takiego różni ich życie od Twojego, że Ty masz czas na fora internetowe, a oni nie mogą go mieć?
To, że oni zajmują się fotografią na poważnie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Ten przykręcany pierwszy grip ma dodatkowy spust migawki na wybrzuszeniu?
Ciekawe po co.
Bo z gripem inaczej trzymasz.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
darkelf
Nie mam pewności, ale czy oświetlenie studyjne 10 lat temu było tak łatwo dostępne jak obecnie? Chodzi mi o tanie lampy studyjne i szeroki wachlarz softów. Nawet wprowadzenie tanich YongNuo to pewnego rodzaju rewolucja, dawniej lampa błyskowa byla czymś "drogim".
Ale to nie są różnice techniczne, to są różnice socjalnie i ekonomiczne - ludzie więcej kupują (bo "cyfra" stała się popularna), a jak większy popyt, to większa produkcja, a jak większa produkcja, to mniejsze jej koszty ..... itp itd.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
darkelf
Od 30 lat jest to samo.Nic sie nie zmienilo.30 lat temu szedlem do sklepu i kupowalem,poogladalem w katalogu poczytalem.Katalog przychodzil regularnie jak zamowilem.W sklepie jesli nie mieli to przeprosili,zamowili sprowadzili i do domu przyniesli.Teraz jest ta roznica,ze ogladasz nie w sklepie a na monitorze.Zmawiasz,dostajesz,placisz.Jak nie maja maila wysla lub zadzwonia,sms podesla,sprowadza i do domu dostarcza.
Nie-dawniej lampa blyskowa nie byla czyms drogim.
-
Co do patrzenia na cropy. To ja, jak robię post procesing, nie mam wyjścia i widzę 100% powiększenie. Jakbym na tym poprzestawał, to bez body FF lub dupki MF nabawiłbym się wrzodów żołądka ... na szczęście od razu drukuję do albumu (zazwyczaj A4).
Np. wczoraj, gdybym nie miał silnych nerwów to po obejrzeniu rezultatów skanowania rolki 120 Ilforda Delta 400, musiałbym popełnić sepuku, ale na wydruku A4 zrobiła się rewelka, taka że kopara opada.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Od 30 lat jest to samo.Nic sie nie zmienilo.30 lat temu szedlem do sklepu i kupowalem,poogladalem w katalogu poczytalem.Katalog przychodzil regularnie jak zamowilem.W sklepie jesli nie mieli to przeprosili,zamowili sprowadzili i do domu przyniesli.Teraz jest ta roznica,ze ogladasz nie w sklepie a na monitorze.Zmawiasz,dostajesz,placisz.Jak nie maja maila wysla lub zadzwonia,sms podesla,sprowadza i do domu dostarcza.
Nie-dawniej lampa blyskowa nie byla czyms drogim.
a koszty? okta 150cm kosztuje 300zł, lampka yn kosztuje 200zł, czy przypadkiem 10 lat temu koszty nie były 10x uwzględniając inflację?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
darkelf
To, że oni zajmują się fotografią na poważnie.
Skoro więc nie zajmujesz się fotografią na poważnie, skąd wiesz, jak nie spędzają wolnego czasu ludzie, którzy są w nią bardziej zaangażowani? I skąd przekonanie, że to właśnie powaga, a nie np. chęć dobrej zabawy, potrzeba ekspresji artystycznej, eksperymentowania, poszerzania horyzontów, jest kluczem do zrozumienia fotografii?