Proponuj plener, proponuj - zapytam w robocie czy ta moja ekipa się tez nie ruszy :)
Może ktoś z forum dołączy?
Transport, jak wiesz, nie stanowi problemu.
Wersja do druku
Proponuj plener, proponuj - zapytam w robocie czy ta moja ekipa się tez nie ruszy :)
Może ktoś z forum dołączy?
Transport, jak wiesz, nie stanowi problemu.
Waldku na początek jesli się da na weekend Spała i Tomaszów Maz. Niedaleko, a objektów sporo, mogą być w zimowej szacie. Rozważ temat i daj znać:grin: czy realne.
Jeszcze mi przychodzi do głowy park w Arturówku, probiłbym przyrodę...
A może jak śnieg puści i będzie słonko to największa dziura w Europie (Kleszczów) ?
https://maps.google.pl/maps?q=kleszc...3%B3w&t=h&z=11
Waldku mnie wszystko będzie odpowiadać co dookoła Łodzi w promieniu 100 km. leży. Tylko ja teraz pilnie szukam pracy i nie wiem co z tego wyjdzie i jakie przyniesie ograniczenia czasowe. Jak rozwiążę temat pracy, zobaczymy gdzie będę w stanie pojechać. A póki jej nie mam za wiele podskakiwać nie mogę:grin:
Z moich hadeerowych archiwów wyciągnąłem zamek w Ogrodzieńcu
fajnie Ci wyszedł ten zamek, podoba mi się to foto :)
Prosto z rawa wg preseta z Mahinery efect.:grin:
Chętnie bym to zobaczył:grin:.
Jest co oglądać jak byłem przedstawiciel to często tamtędy jeździłem i nie raz to widziałem. Najfajniej było w pogodny dzień kiedy szedł słup pary w chmury :)
Oj tak - zameczek całkiem, całkiem. Nie próbowałeś tam panoramki zrobić? Może nawet 360* byłoby ciekawe.
Próbowałem, ale z kiepskim skutkiem. Ale kilka kadrów zrobiłem z daleka.
Jak na hadeer to całkiem ładnie wyszło. Niektóre zdjecia wychodzą mocno nienaturalnie, ale u Ciebie jest ok.
Fotka przerabiana na Mahinery efect, presetem. Sporo prób wykonałem, zanim wybrałem taką na "oko" najciekawszą. Z rawa jest łatwiej, ale trzeba uważać bo łatwo popsuć nawet własne zamiary. Lubię takie przeróbki na hdr, zwłaszcza pojazdów i ciekawej architektury. Trzeba przyznać, ze ten program bardzo się w tym sprawdza:grin:.
Wkrótce zrobię przymiarki do ruin przędzalni Grohmana, powinno wyjść bardzo ciekawie.
O ostatnim plenerze Biker wspominał parę postów temu.
Za zgodą autora wątku wrzucam swoje zdjęcia z tamtego spotkania.
G1: Próbne fotki przed wejściem na obiekt
Załącznik 79502
G2: Seria okien
Załącznik 79503
G3: Janusz aka Biker w całej okazałości
Załącznik 79504
G4: Trójca: Nikon, Olek i Soniacz
Załącznik 79505
G5: Zachowaj porządek :)
Załącznik 79510
G6: Konsultacje - Olek tak potrafi? :)
Załącznik 79509
G7: Jakby się paliło to sprzęt mamy/był
Załącznik 79511
Oj, macie Wy, macie co fotografować w swoim mieście! Tylko do ostatniej wrzuty Gryphoona mały opis by się przydał, np. who is who? :)
Biker - dopiero teraz znalazłam fotę dla siebie z Białej Fabryki i naturalnie pięknie dziękuję :) Widzę tak przy okazji, że masz ten sam drobny problem, co ja: przechylają Ci się fotki delikatnie na prawą stronę :)
Nikon, Olek i Soniacz, a zdjęcie E-5 robione. Ładnie, ładnie :mrgreen:
Dzięki Waldku za prezentację:grin:. Będę miał pamiątkę z focenia w zabytku, którego zrujnowanie jest świadectwem hańby i bezmyślności ludzi piastujących miano włodarzy Łodzi na przestrzeni ostatnich 30 lat. Smutne, bo chętnie pokazałbym taki objekt w zupełnie innym obrazie.
---------- Post dodany o 22:57 ---------- Poprzedni post był o 22:54 ----------
Fajna była cała ekipa i mimo smutnego kontekstu tych zdjęć, miło było chłopaków poznać i pokazać im te nieszczęsne ruiny. A one nadal fociaży wabią...........
Tak przy okazji, chcę coś dodać. Wiele fotek architektury które często robię miało wadę krzywej perspektywy. "Kładące" się budynki sprawiały mi sporo kłopotów. Zafundowałem sobie wiele treningów w Gimpie i gdy wydawało się, ze temat mam opanowany, po problemach z laptopem Gimp przestał działać, więc go usunąłem. Ale aby problem nie pozostał zainstalowałem program Shiftn, który polecał Mirek.
Przy okazji focenia starej przędzalni pousówałem wszelkie krzywizny na fotkach. Na razie korekty się sprawdzają:grin:
Miło jest dostawać dobre noty za zdjęcie w galerii. Ale mam propozycję, przedstawiam Wam rawa z lesnymi smugami. Kto ma ochotę może sobie pobrać i zrobić własną wersję cz-b. Tylko jedną mam prosbę, pokażcie coście uczynili i opiszcie jak, bo ja naprawdę chętnie się jeszcze czegoś nauczę:grin:
Tak na szybo bo dziewczyna marudzi, że siedzę cały dzień przy kompie. Plik wywołałem na standardowych ustawieniach w Photoshopie i przyciąłem je do kwadratu, odcinając to co moim zdaniem było zbyteczne (sorry :) ). Następnie zrobiłem desaturacje (Image>Adjustments>Destaturation) obrazka i poruszałem chwilkę suwakami kontrastu dla podciągnięcia czerni (Image>Adjustments>Brightness/Contrast). Promienie swiatła wyciągnąłem narzędziem Selective Color (Image>Adjustments>Selective Color>Whites). Kolejnym krokiem było utworzenie nowej warstwy z winietą, którą zazwyczaj robię troszkę na około używając opcji wtapianie (Select>Modify>Feather). Na samym końcu przy pomocy narzędzia Brush nałożyłem na warstwę z winietą maskę aby na promieniach światła nie było brzydkiej szarości po wtapianiu czerni z winiety. Pozdrawiam
Pokażę com uczynił:
Załącznik 79568
Co do opisu nie wiem czy jest sens dokładny umieszczać. Wywołane w Lightroom 4. W swojej wersji z galerii jakbyś zwiększył kontrast byłoby w zasadzie to samo. Wiem przeważnie pisałem, że zbyt ciemne:), tu akurat mi takie bardziej odpowiada. Kwestia gustu. Twoje też mi się podoba co wyraziłem w ocenie.
To kombinujemy podobnie :)
Załącznik 79582
Załącznik 79581
Przede wszystkim to dzięki Wam za odzew i próby. Interesował mnie zestaw czynności i funkcji jakie ruchomicie do poprawy tej fotki, nikogo nie zamierzam poddawać jakiejś krytyce, bo wiem ze każdy zrobi jak umie.
Andtor ja swoją fotę tą z galerii wywołałem tylko Olympus Viewerem, a jednym z ustawień rawa była GRADACJA na AUTO. Piszę o tym specjalnie, bo przy takim ustawieniu w programie, kontrastu regulowac nie mozna. Oczywiście gdybym zmienił gradację na mormalną, regulacja będzie możliwa, tylko wtedy fotki są jakby ciemniejsze.
Na razie nie będę instalował innego programu, bo i tak za bardzo sobie z nimi nie radziłem. Viewer pomógł mi obrobić większość fotek, lepszych i gorszych, ale da się z nim żyć.
Jak macie jakieś własne wnioski, chetnie przeczytam.:grin:
Dzięki i pozdrówka:grin:.
wytrwały jesteś:grin:.
A cóżeście testerzy tak ucichli:?::grin:
Nie znam tego programu ale zapewne jest możliwość zapisania zdjęcia po tej powiedzmy wstępnej obróbce w formacie TIF (aby nie tracić jakości). Następnie w jakimś prostym darmowym programie np. PhotoScape czy PhotoFiltre (Gimp lepszy ale trochę trudniejszy w obsłudze) dodać tego kontrastu, zmniejszyć rozmiar, lekko wyostrzyć i zapisać do jpg.
Raczej chory bo w normalnych warunkach siedział bym w biurze i dłubał swoje bzdury na komputerze. Tak się kończą kontakty z dzieciatymi kolegami...
Ten Twój Lightrom to wersja demo???
Jak trochę usprawnie laptopa, tez sobie demo pobiorę, na zakup mnie nie stać.
---------- Post dodany o 22:17 ---------- Poprzedni post był o 22:13 ----------
To tak żeby było co oglądać, kolejny zimowy pociąg:grin:
Nie wiem jak mam Tobie odpisać, więc krotko nie mogę, muszę pilnie prace znaleźć może wtedy. Reszta jest zbyt smutna:cry:
Tak uściślając to nie demo tylko trial. Demo przeważnie wiążę się z jakimiś ograniczeniami w działaniu. Program w wersji testowej jest w pełni funkcjonalny. Jest tylko ograniczenie czasowe. Tylko do celów komercyjnych zapewne takiej wersji używać nie można. Polecam pobrać i protestować. Jest w necie sporo poradników do programu. Nie jestem pewny czy Adobe udostępnia znów na czas 3 miesięcy.
Muszę sprawdzić na Adobe bo mam tam konto, może Lightrom jest na 3 m-ce w wersji trial.
a może Gimp będzie rozwiązaniem?
http://www.gimp.org/
Mam kumpla co prawdziwe majstersztyki trzaska w tej aplikacji. Nie wiem tylko niestety jak wywołuje pliki RAW ale jeśli dobrze to może warto zaoszczędzić parę groszy?
Że pracuję na Linuxie to do wywoływania używam Darktable. Jest to linuxowa wersja Lightroma. No a do obróbki Gimpa.
Raczej nie narzekam. :D