Odp: E-M10 - OMD dla początkujących?
Cytat:
Zamieszczone przez
Karol
Rozczarowujące trochę?
To zalezy....
Cytat:
Zamieszczone przez
Karol
Ech, dobry żart jak dobre piwo, rep + ;-)
Mylisz chyba dwie rzeczy...
Czym innym jest epopeja zwiazana z zachwytem nad dana zabawka...
...a meczeniem buly w temacie potencjalnego zakupu.
Cytat:
Zamieszczone przez
Karol
Nie brnijmy jednak dalej proszę, toż to wątek o E-M10.
Fakt, ale tez juz dawno nieco odplynal glowny temat.
Ja nie mam osobiscie problemow. Dla mnie M1, M5, M10 to trzy rozne aparaty zfocusowane na 3 diametralnie innych klientow, cena tutaj kompletnie nie ma nic do rzeczy.
pozdro
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
... Dla mnie M1, M5, M10 to trzy rozne aparaty zfocusowane na 3 diametralnie innych klientow, cena tutaj kompletnie nie ma nic do rzeczy.
Fakt, na mnie M5 nie zrobiła wrażenia ale M10 jest ciekawy i bardziej (z GX7) pasuje na następcę GX1 w przyszłości... mniejszy, pewnie szybciej stanieje.
Do tej pory nie miałem nigdy uczelnianego aparatu (chyba że Sony A700?), zresztą nigdy nie miałem kompletu szczelnych obiektywów. A że jakoś mi to też nigdy nie przeszkadzało to e-m10 wydaje mi się ciekawszy. Gripów nie używam, wbudowana lampa mi się podoba, port akcesoriów mi zbędny.
Cytat:
Zamieszczone przez
luc4s
W M1?
Tak, w M1.
Chwilę rozmawiałem ze sprzedawcą, sam przyznał że to pierwszy OM-D z normalną ceną, poprzednie sam określił jako z kosmosu :grin:
Cytat:
Zamieszczone przez
TomekH
Tak, w M1.
Chwilę rozmawiałem ze sprzedawcą, sam przyznał że to pierwszy OM-D z normalną ceną, poprzednie sam określił jako z kosmosu :grin:
Kosmos jak kosmos, mnie się bardzo podoba określenie "biżuteria fotograficzna".
Ponieważ EM10 zaczyna się wreszcie pojawiać w rzeczywistym świecie, proponuję zakończcie ten wątek luźnej dyskusji o niczym lub otwórzmy nowy wątek dot. wyłącznie realnych wrażeń z użytkowania EM10.
PS. Osobiście zamówiłem E-M10. Uważam że do tej pory zakup E-M5 (poza promocjami) był poza zasiegiem większosci ludzi. OMD z wizjerem i kółkami w postaci E-M10 właśnie, jest wreszcie dla mnie osiągalny finansowo. Sorry, ale zejdźcie na ziemię, ludzie nie chcą dać średniej krajowej za okazjonalnie użytkowany aparat fotograficzny. No może poza statystycznie nieistotną ilością zakręconych pozytywnie hobbystów. Ba nie chą nawet wydać 1000. Likwidacja "tanich" sptrykadeł spowodowana ekspansją smatrfonów nie dotyczy tylko Polski i nie wzięła się znikąd. Większości ludzi w ogóle nie zależy na jakości zdjęć, a chodzi wyłącznie o pamiątkowe foty, gdzie liczy się wyłącznie kto koło kogo i gdzie (przy czym to gdzie jest juz często poza kadrem i wyłącznie w pamięci). Sorry za offtop
Dzisiaj kiedy większość ma smartfony kiedy zrobisz zdjęcie, od razu masz je geotagowane :)
Zresztą lustrzanki też mają wbudowany GPS.
Uszczelnienia moim zdaniem się przydają, choć, przyznam, że robiłem zdjęcia E-P3 w lekkiej mżawce i nic mu się nie stało (ale na deszczu był krótko, a potem go trzymałem w suchym miejscu).
Szkoda braku gripu z miejscem na baterię, to jest jednak dobra rzecz.
Cytat:
Zamieszczone przez
TomekH
Tak, w M1.
Szczególnie patrząc na cenę OMD-M1 to M10 wydaje się tanie.. Każdy ma swoją defincję taniości.:-P
Cytat:
Zamieszczone przez
GoBo
Osobiście zamówiłem E-M10. Uważam że do tej pory zakup E-M5 (poza promocjami) był poza zasiegiem większosci ludzi. OMD z wizjerem i kółkami w postaci E-M10 właśnie, jest wreszcie dla mnie osiągalny finansowo. Sorry, ale zejdźcie na ziemię, ludzie nie chcą dać średniej krajowej za okazjonalnie użytkowany aparat fotograficzny. No może poza statystycznie nieistotną ilością zakręconych pozytywnie hobbystów.
podpisuje się oboma rękami
Producenci sprzetu foto nie odpowiadają za poziom zarobków i podatków w naszym pięknym kraju