Dawaj, będzie z czego wybierać.
Wersja do druku
Prezentujesz widoczki jakie mieszczuchy (leniuchy :wink:) oglądać lubią! :grin:
O i kolejna "kozica górska" ;). Dobrze, dobrze jak się napatrzę to nie będę musiał chodzić (przynajmniej taką wymówkę dam żonie) :)
Pogoda trafiła się wymarzona. Słonecznie a jednocześnie chłodno i bezwietrznie - w sam raz na długa wędrówkę. Co prawda z niskimi chmurami, poniżej szczytów fajne zdjęcia wychodzą, ale na Rysy we mgle to bym się nie odważył.
Trzeba panoramkę strzelić wg. przepisu Bodzia i poskładać wg. opisu, którego jeszcze nie zamieścił :grin:. Ja tam jakąś strzeliłem, czekam ciągle na instrukcję poskładania :|. Leń jestem i nie chce mi się szukać
Kondycję to miał dziadek tak na oko po siedemdziesiątce zasuwający pod górę z plecakiem niewiele mniejszym od niego takim tempem, że ciężko było nadążyć. Ja tam nigdy dobrej kondycji nie miałem, po równym mogę pocisnąć, pod górę już jest gorzej - takim spokojnym tempem, byle do nocy wrócić. Pocieszające jest to, że z wiekiem nie widzę aby było gorzej, a nawet mam wrażenie, że jest lepiej.
Trasa jest długa, ale jak się ją rozłoży na cały dzień nie jest specjalnie wymagająca. Dłuższe strome podejście to dopiero Rysy a tam wyżej, na łańcuchach to się już bardziej odpoczywa, czekając na innych. Dobrze jest przemyśleć problem butów. Widziałem, że ci z typowo górskim obuwiem biorą często dodatkowo drugie buty, a widziałem nawet takich co szli boso. Po tym jak przymierzałem różne takie buty wcale się nie dziwię - w większości z nich pewnie poddałbym się nie kończąc tej asfaltówki. Tylko kunie by zostały, ale dla prawdziwego turysty takiej hańby już chyba nic by nie zmyło :mrgreen:
Generalnie każdemu polecam, ale trzeba wcześnie wyruszyć. Sporo osób wychodziło też łatwiejszym podejściem od Słowackiej strony, podobno jeżdżą tam busy. Widoki na górze bezcenne :grin:.
Jeszcze kilka z Morskiego Oka:
260.
Załącznik 128341
261.
Załącznik 128340
262.
Załącznik 128343
263.
Załącznik 128342
te są super...
262 - cudnie się odbija - pogoda w piątek chyba jednak lepsza niż w poniedziałek była :)
chociaż nie wiem czy sama bym sobie poradziła z tym ostrym słońcem ;)
wybierz coś do kalendarza - serio serio :)