Odp: M.Zuiko Digital ED 12-40 mm f/2.8 PRO
Cytat:
Zamieszczone przez
MAF
Taa, z E-PL5 wygląda z lekka dziwnie, ciekawe jak się będzie używało takiego zestawu...
Też miałem obawy, kwestia przyzwyczajenia.
Jak miałem E510 to trzymalem prawą za grip a lewą nachwytem za obiektyw.
Teraz mam EPL3 , aparat leży na lewej ręce tak że mogę swobodnie tą lewą ręką kręcić obiektywem (podchwytem). Grip jest zbędny.
Myślę teraz że to nawet wygodniejsze niż kiedyś. Z 70-300 to grip był podstawą ale mZD są lekkie.
EDIT. Kadr pionowy też nie sprawia żadnych problemów.
Cytat:
Zamieszczone przez
MAF
Taa, z E-PL5 wygląda z lekka dziwnie, ciekawe jak się będzie używało takiego zestawu...
Używałem ZD14-54 (podobne gabaryty jak 12-40) z E-PM2 i E-P5. Było bardzo wygodnie, zestaw dobrze wyważony (szczególnie z cięższym E-P5) - trzeba trzymać za obiektyw, ale to jak najbardziej naturalne bo lewa ręka ustawia zoom przecież. Wtedy nawet wielkiego gripa nie potrzeba.
Wczoraj po wypakowaniu z pudełka 12-40 zacząłem mieć obawy, czy nie jest trochę za duży do Em-5. Położyłem obok 45 1.8 lub 17 1.8. Pierwsze wrażenie - gigant. Po podpięciu jednak do korpusu nie jest tak źle. Jest trochę ciężki ale dla mnie akurat w przypadku tego szkiełka to nie jest aż taka wada. Trzyma się wygodnie a tak jak tymczasowy- napisał i tak się trzyma dłonią za obiektyw w celu nastawy zooma.
Cytat:
Zamieszczone przez
osiem1984
Wczoraj po wypakowaniu z pudełka 12-40 zacząłem mieć obawy, czy nie jest trochę za duży do Em-5. Położyłem obok 45 1.8 lub 17 1.8. Pierwsze wrażenie - gigant. Po podpięciu jednak do korpusu nie jest tak źle. Jest trochę ciężki ale dla mnie akurat w przypadku tego szkiełka to nie jest aż taka wada. Trzyma się wygodnie a tak jak tymczasowy- napisał i tak się trzyma dłonią za obiektyw w celu nastawy zooma.
No to mnie pocieszyłeś, wymiar największe u mnie budzi obawy. W takim razie spokojnie czekam na swoją kolej :)
Cytat:
Zamieszczone przez
alnico
No to mnie pocieszyłeś, wymiar największe u mnie budzi obawy. W takim razie spokojnie czekam na swoją kolej :)
Nie masz się czym martwić. Jest duże, jest ciężkie, ale po podpięciu do puszki trzyma się je bardzo wygodnie.
Cytat:
Zamieszczone przez
osiem1984
Nie masz się czym martwić. Jest duże, jest ciężkie, ale po podpięciu do puszki trzyma się je bardzo wygodnie.
Ja się martwię tylko o to czy po zakupie 12-40 nie przyjdzie mi ochota na kupno E-M5...
Cytat:
Zamieszczone przez
MAF
Ja się martwię tylko o to czy po zakupie 12-40 nie przyjdzie mi ochota na kupno E-M5...
Jest takie niebezpieczeństwo, ale grozi Ci też dzikie i trudne do ujarzmienia uczucie względem E-M1
Cytat:
Zamieszczone przez
MAF
Albo M1 :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Albo M1 :mrgreen:
Mnie na szczęście taka ochota nie nachodzi i oby już tak pozostało :grin:
Całe szczęście że mam teraz sezon wiec nie doskwiera mi aż tak bardzo brak obiektywu. Cieszy że dobrze pasuje do M5. Czekam na zdjęcia od posiadaczy.