Doklejam na koniec 3 fotki tulipanków.
Pzdr, TJ
Tul 3
Tul 4
Tul 5
Wersja do druku
Doklejam na koniec 3 fotki tulipanków.
Pzdr, TJ
Tul 3
Tul 4
Tul 5
Dwie wariacje czerwono-zielone. Do oglądania.
Pzdr, TJ
CR 1
CR 2
Dwa ostatnie, ze szczególnym wskazaniem na drugie - moim zdaniem - solidnie dobre.
Pozdrawiam.
Dla mnie CR2 swietne!
Smerf Maruda, Helmuth,
Dzięki za aktywność w sprawie moich fotek - za komentarze.
W pierwszej fotce ja widzę większą rolę światła, z zaakcentowaniem jasnego elementu w mocnym punkcie kadru po prawej, w drugiej większą rolę gra kompozycja - zielony wachlarz z czerwono-bordowym "źródłem" w lewym dolnym rogu. Zastrzegam się, że to jest ocena autora, czyli może być zupełnie chybiona wobec odbioru powszechnego.
Pzdr, TJ
Wklejam wnętrze tulipanka. Chciałem pokazać światło i czarny pyłek.
Pzdr, TJ
Czarny pyłek
Wydaje mi się że jest dobrze. Ostrość na płatkach (słupki, pręciki czy jak to się tam nazywa :D nieostre), przez co pyłki są dobrze widoczne, ale ogólnie mnie nie porywa :roll:
Nie żebym się wymądrzał, bo i daleko mi do tego, ale brakuje mi w tym zdjęciu głębi. Cały obraz jest, jakby to powiedzieć - płaski. Być może jest to związane właśnie z tą ostrością, która uciekła z pręcików i poszła chyba na środek płatków. Może gdyby była mniejsza głębia z punktem centralnym na środku kwiatu, a płatki lekuchno już poza ostrością... No ale, ja się tam nie znam.
:)
Helmuth, Raven66,
Dziękuję za zabranie głosu.
Ostrość jest na płatkach z dwóch uznanych za ważne przeze mnie powodów - aby były widoczne pyłki oraz aby była widoczna bardzo delikatna, prześwietlona struktura płatków, co wg mnie miało dodać lekkości tym drobinkom pyłków i podkreślić kruchość, eteryczność płatków.
Drugim celem było pokazanie płaskiej abstrakcyjnej kompozycji, którą tworzą: wianuszek intensywnie czarnych pręcikówz jasnym słupkiem w środku, pod nim niebieska owalna plama oraz wachlarz fioletowych płatków ze światłem z przeciwka przechodzącym oraz światłem bocznym widocznym szczególnie w prawym górnym rogu.
Pzdr, TJ
Tadeuszu, bardzo staranne prace. Dbasz o światło, to się rzuca w oczy.