na pewno lepiej się trzyma niż gf1 gdyż ma dużo wygodniejszy grip a bawiłem się i jednym i drugim więc wiem co piszę ;)))
Wersja do druku
Najwszechstronniej to jest z G1, G2, GH1:
- grip
- EVF
- odchylane LCD
sa najuniwersalniejsze. Kosztem niewiele wiekszego rozmiaru. Nawet auto-portret mozna zrobic, gdyz widac SIEBIE w odchylonym LCD.
Aczkolwiek NEX jest adresowany do tych co przechodza z kompaktow, wiec im pewnie roznicy nie zrobi, a moze nawet samo LCD bedzie bardziej "znajome" ;-)
Nowy firmware doda wreszcie AF dla szkiel SAM, SSM:
http://www.sonyalpharumors.com/sr5-f...am-ssm-lenses/
Porownanie nalesnikow Sony i Panasa, jedynie w centrum, w rogach roznica bylaby jeszcze bardziej miazdzaca:
http://thephoblographer.com/2010/09/...nic-20mm-f1-7/
Na sile, nie na sile. Pokazuje podejscie obu firm do kupujacych.
Dlaczego Sony nie wykorzystuje matrycy, ktora wsadzilo?
Czyzby balo sie konkurencji dla A55?
Jak to nie wykorzystuje? To zdjęcia są z innej matrycy? :cool:
Nie róbmy z rozdzielczości absolutu, to jest rzecz ważna tylko przy dużych wydrukach (tak z pragmatycznego punktu widzenia nie-zawodowca nie-piksel-pipera). A sporej DR i niskich szumów też nie wykorzystuje?
Dla mnie ten test nic świeżego w oklepanym temacie nie wprowadza, powszechnie krytykowany tani i dość ciemny szerokokątny naleśnik Słonego przegrywa z droższym i powszechnie chwalonym jasnym standartem Panasa CBDU. Piksel-piperom wynik starcia znany jeszcze przed rozpoczęciem lektury testu, normalnym uzytkownikom nexów (EL) wynik bez znaczenia.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Nie pamietam gdzie to czytałem, któryś z recenzentów A55 stwierdził że obrazek z niego jest identyczny z tym z NEXów - poza oczywista niewielką przewagą mpix
Ty wiesz najlepiej kto jest normalny uzytkownikiem NEX'ow? Ciekawe.
Ja, i pare osob na tym forum - chcielismy dobrego obrazka, szczegolnie po szumnych zapowiedziach. Rozwazalismy kupno NEX'a. Nie jestesmy normalni wg Ciebie?
Najlepiej chyba podsumowuje to komentarz spod testu:
"Because of the sensor size, I thought and wanted the Sony to smoke the Panasonic in shot quality. Reality is the exact inverse. Of the two cameras, the GF1 is an all round, better back-up camera to the Nex-5. Shot quality is superior, built in flash is superior, software+settings superior… etc. It’s a better camera at the same price. [...] Both are fine cameras, but if you can only have one, the GF1 is the way to go."
To jest normalny uzytkownik, ktory zachecony reklamami kupil NEX'a. My, m.in. dzieki forum - mozemy tego oszczedzic tym, ktorym zalezy na jakosci i wykorzystaniu wiekszej matrycy. Bo jak widac - sama matryca - lepszego obrazka nie daje.
Moze sie to zmieni, jak wyjda szkla Zeiss'a :wink:
Moje zdanie jest takie że ludzie udzielajacy się na forach, entuzjasci fotografii, nie będą wiekszościową grupą uzytkowników NEXa 3/5, myślę też że nawet nie są grupą docelową/targetem z myślą o którym te aparaty były wypuszczane na rynek. To jest modna małpka z opcją sterowania manualnego której zadaniem jest dawać jaknajlepsze efekty z zerowym wkładem w obsługę i to zadanie spełnia. Ty, ja, autorzy komentarzy pod testami, w tym segmencie może jesteśmy przedstawicielami kilku procent nabywców.
To jest moje zdanie i w pełni się z nim zgadzam :)