Jest automatyczna. Wrzucasz RAW z opisem szkła i korygowane jest na bieżąco.
Wersja do druku
Pracuję niemal wyłącznie na RAW-ach, ale autokorekta o której piszesz włącza mi się również przy zdjęciach JPG ze smartfonów czy zdjęciach RAW uzyskanych za pomocą obiektywów bez styków (Samyang 14 mm, Samyang 7.5 mm).
Stąd moje pytanie czy owa autoregulacja jest wyprofilowana pod dostępne na rynku słoiki Zuiko i Panasa, czy też może działa tak samo dla wszystkich? Myślę, że są jakieś powody ku temu, by Adobe zaimplementował dedykowane profile dla wybranych obiektywów Canona czy Sony. Po wyborze predefiniowanych ustawień np. Sony 16 mm zdjęcie zmienia się znacznie, włącza się automatyczna korekta dystorsji etc. Używam LR 4.2.
Witam,
Chciałbym zapytać właścicieli 20/1.7 o pracę AF - w jednych testach piszą, że jest OK, w innych, że trochę wolny, jeszcze gdzie indziej - że bardzo wolny, najwolniejszy z m43. Jak ma się jego praca względem kitowego Panasonica 14-42?
I jeszcze mały OT - widziałem, że ten obiektyw można znaleźć na angielskim ebay w cenie poniżej 200 GBP (czyli poniżej 1000 zł). Kupował ktoś coś na ebay.co.uk? Założyłem tam konto, założyłem konto na polskim PayPal, podpiąłem kartę - można już licytować?
Nie wiem jak na G3 ale na moim OM-D był trochę umolny, no i dosyć głośny. Silniczek przy włączaniu , wyłączaniu oraz przy ostrzeniu mruczał.
PS Czy na Ebay się nie udało - że ogłosiłeś chęć zakupu na naszej giełdzie?
PPS Na allegro wystawiał go nasz kolega Skrzynka67 ale chyba już poszedł bo zniknął.
PPPS Mój poszedł 10 dni temu za 1.120 zł.
Szukam wszędzie tam, gdzie mogę kupić. Powód prozaiczny - notoryczny brak $$ :) Ciężko znaleźć w cenie ok. 1000 zł, ceny na Allegro są nieco wyższe. Z kolei nówka w sklepie to ok. 1500 zł, więc znów różnica pomiędzy używkami a nówką jest niewielka - to ok. 20% za 2 lata gwarancji, więc kusi nowy.
Co do szybkości to może wypowie się ktoś, kto używał z body panasa i ma jakieś porównanie do kita?
Fakt , cenę trzyma jak D90 :)
Znając życie jego cena gwałtownie spadnie jak już go kupię, hehe :)
Ja swojego kupowałem na angielskim ibeju, ale to było już dość dawno temu. Wszystko przebiegło bez problemów.
AF jest wolniejszy niż kita i to sporo. W kicie w sumie AF nie widać, naleśnik trochę mruczy i AF nie jest taki błyskawiczny. Na G1 różnica była większa, na GH2 AF jest wystarczający.
Na GH2 to jest poziom bezlusterkowców Sony czy Fuji. Wolnawo, ale da się z tym żyć bez większego stresu.
Gdzieś wyczytałem, że Panasonic G3 ma system AF taki jak w GH2, więc mam nadzieję, że będzie OK - mam zamiar głównie fotografować malucha, który czasami jest szybszy niż światło :P