Moim zdaniem poziomica znajduje ewentualne zastosowanie gdy robimy zdjęcie ze statywu, który takowej nie posiada. W przypadku zdjęć z ręki raczej trudno ją ustawić.
Wersja do druku
Moim zdaniem poziomica znajduje ewentualne zastosowanie gdy robimy zdjęcie ze statywu, który takowej nie posiada. W przypadku zdjęć z ręki raczej trudno ją ustawić.
Ale pozwoli Ci zminimalizować ew. krzywiznę zdjęcia, dzięki czemu stracisz mniej z kadru przy prostowaniu podczas obróbki.
Witam.
Mam do Was pytanie. Chcę zacząć robić zdjęcia w trybie M, jednak mam pewien problem. Nigdy nie wiem czy zdjęcie będzie odpowiednio naświetlone, brakuje mi wskaźnika, który mógłby mi to pokazać, a może po prostu nie wiem jak z niego korzystać w tym aparacie? W Canonie miałam pokazaną w wizjerze ekspozycję
w formie kreseczek (jak na zdjęciu) , dzięki temu wiedziałam czy mam dodać czy ująć światła. Czy w tym aparacie też jest coś takiego ? Jak sobie radzicie z tym problemem ?
Przecież to samo masz w prawym dolnym rogu ekranu i dodatkowo wskazanie o ile wg aparatu ekspozycja jest za mała.
No właśnie o to chodzi, że w moim aparacie tego nie widzę :/ Może się źle rozumiemy, mi nie chodzi o ustawienie, bo to mam, tylko o stały podgląd, gdzie pokazuje mi czy zdjęcie wyjdzie za jasne czy za ciemne. Tak mam w Canonie. Kreska na środku oznacza,że zdjęcie będzie dobrze naświetlone, jak kreska przejdzie na lewo lub prawo oznacza,że zdjęcie będzie za ciemne lub za jasne. To tak podpowiedź w aparacie. W Olympusie tego nie widzę, owszem mogę sobie sama ustawić, ale nie wiem wtedy czy te ustawienia będą ok i często zdjęcie wychodzi mi za jasne lub za ciemne. Muszę szukać odpowienich ustawieńi kombinować, co jest czasochłonne a pod wodą nie mam na to czasu, w Canonie sam mi aparat pokazuje, jak mam zmienić ustawienia,żeby było ok.
Jak wrócę do domu, to jeszcze raz poszukam tego wskaźnika.
Kolejne pytanie, czy na trybie podwodnym udało się komuś zmienić na F1.8 ? W tym trybie zawsze przypisuje mi z automatu 2.5 :(
Aparat jest używany głównie pod wodą.
Jaśniej nie umiem ;)
Załącznik 143007
Ale i tak już przecież przegiął ;)Cytat:
Pokręć mocniej, to będzie jaśniej... :razz::razz::razz: