-
Odp: E-M10 - OMD dla początkujących?
Cytat:
Zamieszczone przez
redrum1906
Na twoim miejscu zgłosiłbym się do Olympusa. Był problem również z obiektywem więc można prosić w związku z podwójna wtopą o sprzęt zastępczy na czas naprawy.
Rozmawiałam wczoraj z panią Emilią na infolinii i po konsultacji powiedziała, żebym odesłała korpus, będzie wymieniona obudowa lub cały aparat. Co do zadośćuczynienia, to zaproponowano mi 20-procentową zniżkę w sklepie. Tyle dobrze, że nie ma problemu ze strony producenta.
-
https://www.dropbox.com/sh/m1nezemcm...fauREiYf0OU3Qa
Kilka fotek z OM-D M10+40-150+20 1.7 i fotospaceru organizowanego przez...konkurencję;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
realnasty
będzie wymieniona obudowa lub cały aparat
I to jest bardzo dobra informacja. Odsyłasz razem z tym nieszczęsnym obiektywem?
Fajnie, że serwis działa przewidywalnie i dba o klienta, szkoda tylko, że takie rzeczy się zdarzają. Czy to pierwszy taki przypadek czy ktoś na forum już miał takie problemy z jakością obudowy?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
inkoguto
...
Fajnie, że serwis działa przewidywalnie i dba o klienta, szkoda tylko, że takie rzeczy się zdarzają. ...
Fajnie to jest, jak człowiek nie ma pojęcia jak działa serwis, bo nie musi tam bywać :) W olkowym może jest i fajnie, ale stanowczo za często trzeba się z nimi ostatnio spotykać. Jeśli dobrze kojarzę, to kilka miesięcy temu realnasty miała problemy z wyzwoleniem lampy z powodu awarii korpusu. Podziwiam przywiązanie do marki ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
inkoguto
I to jest bardzo dobra informacja. Odsyłasz razem z tym nieszczęsnym obiektywem?
Tu jeszcze nie mam pewności, bo cały czas nie jestem przekonana, czy obiektyw działa prawidłowo. A co do serwisu, to mam nadzieję, że się nie rozmyślą...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Fajnie to jest, jak człowiek nie ma pojęcia jak działa serwis, bo nie musi tam bywać :) W olkowym może jest i fajnie, ale stanowczo za często trzeba się z nimi ostatnio spotykać. Jeśli dobrze kojarzę, to kilka miesięcy temu realnasty miała problemy z wyzwoleniem lampy z powodu awarii korpusu. Podziwiam przywiązanie do marki ;)
Pero, pero, bilans musi wyjść na zero. Olek musiał sobie zrównoważyć jakość matrycy gorszej jakości obiektywami i korpusami :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Przyznam, że to już będzie trzeci mój kontakt z serwisem w ciągu kilku miesięcy. Trochę to osłabia moją sympatię do marki, ale w zasadzie nie mam gwarancji, że u innych jest lepiej, a swojego mikrusa kocham szczerze.
-
Doszły do mnie chińskie "zakupy":
W niedługim czasie powinienem wrzucić jakieś spostrzeżenia i zdjęcia.
Tak na szybko:
- filtr podczerwieni wydaje się solidny ale OM-D M10 bez modyfikacji chyba nie ma tu za bardzo czego szukać...
- filtr FADER- solidnie wykonany...ale chyba trafiła mi się źle złożona sztuka. Na połowie skali jest MAX przyciemnienie a w MAX przyciemnieniu...średnie. Dodatkowo filtr produkuje w krańcowym położeniu(największe ściemnienie) tragiczny zafarb- może związku z tym, że to połączone polary a może to już powyżej ND400 i tak to wygląda w każdym egzemplarzu?
- adapter PK-m4/3. Wykonany bardzo solidnie i działa w pełni poprawnie. Podpięty Pentax 50 1.7. Na razie wykonałem krótkie testy i wydaje się być ostry już od 2.5. Na 1.7 mydełko. Dodatkowo ostrzy się wyśmienicie korzystając z Focus Peaking.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
redrum1906
- filtr FADER- solidnie wykonany...ale chyba trafiła mi się źle złożona sztuka. Na połowie skali jest MAX przyciemnienie a w MAX przyciemnieniu...średnie. Dodatkowo filtr produkuje w krańcowym położeniu(największe ściemnienie) tragiczny zafarb- może związku z tym, że to połączone polary a może to już powyżej ND400 i tak to wygląda w każdym egzemplarzu?
W zwiążku z tym, że połączone polary. Gdzieś tak z 10 lat temu sam składałem taki filtr z dwóch połączonych filtrów polaryzacyjnych (aby działało co najmniej jeden musi być liniowy) i też przy najwiekszych tłumieniach wchodził brzydki zafarb.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
redrum1906
Podpięty Pentax 50 1.7. Na razie wykonałem krótkie testy i wydaje się być ostry już od 2.5. Na 1.7 mydełko. Dodatkowo ostrzy się wyśmienicie korzystając z Focus Peaking.
Peaking imho nie działa za dobrze z jasnymi szkłami, podświetla krawędzie nieco poza akceptowalną ostrością wynikającą z GO.
SMC-M 50/1.7 był minimalnie ostrzejszy od OM 50/1.8, który jest akceptowalny na pełnym otworze z E-M10, oczywiście nie na brzegach..
-
Cytat:
Zamieszczone przez
realnasty
Przyznam, że to już będzie trzeci mój kontakt z serwisem w ciągu kilku miesięcy. Trochę to osłabia moją sympatię do marki, ale w zasadzie nie mam gwarancji, że u innych jest lepiej, a swojego mikrusa kocham szczerze.
Ja nie miałem przez 7 lat kontaktu z serwisem. Gwarancji Ci nie dam, ale kilka kontaktów w kilka miesięcy... To oczywiście nie znaczy, że u innych jest lepiej, bo to żadna próba statystyczna, ale... ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
redrum1906
może się mylę, ale chyba wspominałem Ci o tym, że był test w FVD i tam im to właśnie tak wyszło jeśli chodzi o zafarb.
-
Cytat:
może się mylę, ale chyba wspominałem Ci o tym, że był test w FVD i tam im to właśnie tak wyszło jeśli chodzi o zafarb.
Tylko z tego co pamiętam do w teście chodziło o żółty, ocieplony zafarb na całej powierzchni+nierówne ściemnienie kadru.
U mnie w krańcowych położeniach wszystko jest różowo-fioletowe z nieregularnie wystepującymi ciemnymi plamami.
Może tak ma być:)
W wolnej chwili wrzucę sample.
EDIT:
http://aboutcolin.com/blog/2013/05/1...filter-review/
W sumie u mnie wygląda to identycznie jak w teście na minus 9 stops z ta różnicą, że obraz jest różowo-fioletowy.
-
U mnie też przy dwóch złożonych filtrach polaryzacyjnych zafarb przy największych tłumieniach był różowo-fioletowy.
-
W trybie SCENE pod pozycją 18 mamy tryb Panorama. Czy ktos wie jak z tego korzystać ??
-
Robisz panoramę/zdjęcia według wytycznych kadru a potem sklejasz w zewnętrznym oprogramowaniu. Niestety aparat nie ma opcji autoskladania...
-
W takim razie jakby w ogóle nie było to byłoby lepiej.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jasand
No niekoniecznie - pewnie masz wsparcie dla panoramy z ręki.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jasand
Taka panorama jest w Olkach z dawien dawna. Archaiczne jak na obecne czasy. Można wykorzystać jako sposób na szybkie zablokowanie po pierwszej focie AF, WB i ekspozycji. Równie dobrze można się bez tego obejść. Zresztą znacznie lepiej zrobić sobie pod panoramy z ręki jeden z "customów" - można wykorzystać wyświetlanie poziomic (!), siatkę, MF, zablokować WB, itd., zależnie od upodobań.
-
Nie wiem, czy to kogoś interesuje, ale mój mikrus wrócił właśnie z wakacji w serwisie. Niestety panowie nie popisali się tym razem. Sytuacja wyglądała tak, że oprócz łuszczącej się farby, o czy pisałam wcześniej, zgłosiłam też obecność paprocha w wyświetlaczu oraz błąd konstrukcyjny polegający na rysowaniu wizjera przy zdejmowaniu muszli ocznej. W protokole naprawy znalazłam informację o wymianie wizjera, ale najwyraźniej wymieniona tylko wierzchnia warstwa, bowiem rysy zniknęły, ale paproch/odprysk pozostał, nie ma też pewności, że rysy nie pojawią się znowu. Najwyraźniej została też wymieniona dolna część (o czym nie wspomina protokół) ale z pominięciem klapki baterii - na niej pozostały brzydkie rysy. Odpryski powłoki widoczne na górnej części obudowy (przy diodzie oraz na lampie) pozostały, ale one nie były tak widoczne. Tak że można powiedzieć, że serwis wykonał połowę naprawy.
-
Może doszli do wniosku, że za słabo dbasz o sprzęt i w połowie to Twoja wina ;)
-
Zgłoś jeszcze raz.
Z dobrze uargumentowanym zażaleniem.
Fuszerka, że hoho... tylko straconego czasu szkoda.
-
Wypełniłam ankietę, gdzie zaznaczyłam, że nie jestem zadowolona z wykonanej usługi. Tam też można podać swoje dane kontaktowe, co uczyniłam, więc czekam teraz na kontakt z ich strony. Pewnie będę starała się o uzupełnienie naprawy, ale nie będę teraz odsyłała znowu aparatu, bo stracenie go na dwa tygodnie w środku wakacji jest raczej niemiłym przeżyciem.
-
realnasty a co z tym twoim obiektywem, jest już ok?
-
Wygląda na to, że naprawili ten AF i teraz jest ok.
-
To pojawiła się pewna skaza na reputacji naszego serwisu.
-
Mam taki problem z moim E-M10 i panasonikiem 20/1.7. Przestały ze sobą współpracować. Gdy zakładam to szkiełko to jest ciemno, korpus nie widzi obiektywu. Wcześniej miałem pewne problemy z tym duetem ale gdy ruszyłem słoikiem pojawiał się obra i było ok a teraz ciemność tylko. Czyściłem styki i nic. Sprawdzałem szkło na body panasa i działa. Co jest czy ktoś miał podobne problemy?
-
Kupiłem Olka E-M10 - OMD do zdjęć i filmów. Niestety przy kręceniu filmów gdy zmieniam ogniskową gubi ostrość i łapie ją dopiero po kilku sekundach! To dla mnie duży problem. Próbowałem różnych ustawień i nie rozwiązałem problemu. Czy tak ma być, czy mój Olek jest wadliwy?
-
Tak ma, niestety, być. Te aparaty to nie camcordery.
-
Cytat:
Kupiłem Olka E-M10 - OMD do zdjęć i filmów. Niestety przy kręceniu filmów gdy zmieniam ogniskową gubi ostrość i łapie ją dopiero po kilku sekundach! To dla mnie duży problem. Próbowałem różnych ustawień i nie rozwiązałem problemu. Czy tak ma być, czy mój Olek jest wadliwy?
To normalne. Jedyna opcja to opanowanie ostrzenia manualnego.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ayu
Mam taki problem z moim E-M10 i panasonikiem 20/1.7. Przestały ze sobą współpracować.
Ciekawe. Dużo używam takiego połączenia i nic podobnego mi się nie zdarzyło. Jak zdiagnozujesz o co chodzi, daj znać dla potomnych ;-)
Cytat:
Zamieszczone przez
pongo
Jakiego szkiełka używasz? EZ też tak mają?
-
Dobrze Karol dam znać ale może ktoś jeszcze na forum miał podobne problemy bo teraz to nie wiem co mam zrobić.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pongo
Tak filmuje się aparatami. Mają duże zdolności do operowania głębią ostrości, ale niestety wadą jest to, że zmiana ogniskowej zmienia zwykle pole ostrości. Jest to zwyczajna przypadłość obiektywów fotograficznych. Jednak w przypadku obiektywów mZD istnieje możliwość, że obiektywy przystosowane do filmowania (wyróżnia się elektryczną, płynną zmianą ogniskowej) potrafią pilnować wcześniej ustawionego pola ostrości. Tu mogliby się wypowiedzieć posiadacze obiektywu mZD 12-50 lub nowego mZD 14-42, czy faktycznie tak jest. Może to rozwiązałoby problem.
Ogólnie rzecz biorąc gubienie ostrości to naturalna przypadłość każdej kamery, której zmieniając pole widzenia (zmiana ogniskowej to też zmiana kadru) i używając automatu zadaje się jednocześnie zagadkę na co ma wyostrzyć. Nie ważne jaki aparat czy kamerę weźmiesz, to urządzenie nie zgadnie co chcesz zrobić.
Są dwie szkoły filmowania, które dają sukces w postaci ostrego obrazu:
1. Ustawienie dużej przysłony (np. f/8) i jednocześnie ostrości na hiperfokalną.
2. Samodzielne ustawianie ostrości bazując na podglądzie.
Można jeszcze zdać się na technikę automatyczną i wspomóc się wykrywaniem twarzy (E-M10 to potrafi).
Problem z ostrzeniem powodowany jest przez optykę, którą dysponują aparaty. Do spokojnego filmowania na co dzień potrzebne jest duże pole ostrości, czyli najlepiej obszar przed obiektywem ostry dla obiektywu od kilkudziesięciu centymetrów do nieskończoności. Niestety optyka dla aparatów to przede wszystkim optyka przeznaczona do osiągania małej głębi ostrości czyli inaczej uzyskiwania efektu rozmycia tła.
By coś zupełnie przeciwnego trzeba zmienić otwór przysłony na większą wartość i ustawić odległość hiperfokalną (na obiektywach bez podziałki odległości będzie to trudne). Pozwolę sobie nie wyjaśniać o czym mówią te dwa pojęcia, odsyłam do Wikipedii. Skutek zastosowania takiego ustawienia obiektywu to duże pole ostrości.
Tu muszę dodać małą uwagę techniczną. Nie trzeba koniecznie ustawiać obiektywu na odległość hiperfokalną. Wspomniany brak podziałki może to uniemożliwić. Z dużą przysłoną, np. f/8 można ustawiać ostrość na obiekty kilka metrów przed aparatem. Polecam zapoznanie się z kalkulatorem DOF by zobaczyć jakie teoretyczne pola ostrości są najlepsze i zapamiętać sobie kilka (3-4 skrajne) ustawień tak by weszły w krew. Wówczas niemal z automatu będziemy ustawiali hiperfokalną lub bliską temu i będziemy dysponowali ostrym obrazem.
---
A tak na marginesie. Jest pewien trick na zmianę ogniskowej, a właściwie chwilowe wykadrowanie jakiegoś elementu obrazu. Jest to nic niezwykłego od jakiegoś czasu w aparatach m 4/3 (spotkałem ten motyw w E-P5). Więc jak zmienić ogniskową nie operując obiektywem?
Poniższe ustawienia dotyczą E-M10:
1. Po pierwsze, jeśli jest wyłączona, to włączamy opcje: menu główne -> koła zębate -> I (Film) -> Efekt filmu -> Wł.
2. Następnie przełączamy się na filmowanie za pomocą koła funkcyjnego.
3. Uruchamiamy sobie filmowanie. Wybieramy jakiś kadr. Jeśli interesuje nas jakiś wybrany fragment obrazu, a nie chcemy zmieniać ogniskowej to, (zakładam, że mamy uruchomiony ekran dotykowy) wybieramy opcje na dole ekranu pierwszą od prawej (żółty prostokąt). Od tego momentu możemy wybrać jakiś fragment obrazu i używając opcji na dole ekranu (pierwsza z lewej) powiększamy wybrany obszar.
Uwaga, ten obraz nagra się tak jak go wybierzemy i powiększymy. Ta funkcja umożliwia nam chwilową zmianę kadru w trakcie nagrywania, wycięcie z szerokiego pola widzenia tego na czym chcemy skupić uwagę widza. Przed filmowaniem też możemy tego dokonać.
Jak to technicznie wygląda? To cyfrowy telekonwerter. Aparat zamiast czytać całą matrycę, czyta wybrany jej obszar.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Karol
Jakiego szkiełka używasz? EZ też tak mają?
Mam Olympus M.Zuiko Digital ED 14-42mm F3.5-5.6 EZ (kitowy naleśnik) i on ostrzy dość szybko przy zmianie ogniskowej. Tamron 14-150 ostrzy wolniej. Być może dlatego że jest większy zakres zmiany ogniskowej. Zależy też co filmuję. Mam Tamrona krótko i nie miałem czasu dobrze go przetestować. Np. przy filmowaniu łabędzi w parku było tragicznie. Ale teraz sprawdzałem w kuchni (przy sztucznym świetle) i było znośnie! Niektóre obiekty ostrzy bardzo długo, ale większość dość szybko.
-
Co to jest "pole ostrości"? Nawet wpisałem w gugla, ale on też nie wie :( Proponuję używać pojęć powszechnie znanych, bo jak się zaczną mnożyć "pola ostrości", "liczby szacunkowe" i inne potworki, to zrobi się bałagan.
-
Tak, masz racje. W moim objaśnieniu "pole ostrości" = "głębie ostrości".
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pongo
Mam Olympus M.Zuiko Digital ED 14-42mm F3.5-5.6 EZ (kitowy naleśnik) i on ostrzy dość szybko przy zmianie ogniskowej. Tamron 14-150 ostrzy wolniej. Być może dlatego że jest większy zakres zmiany ogniskowej. Zależy też co filmuję. Mam Tamrona krótko i nie miałem czasu dobrze go przetestować. Np. przy filmowaniu łabędzi w parku było tragicznie. Ale teraz sprawdzałem w kuchni (przy sztucznym świetle) i było znośnie! Niektóre obiekty ostrzy bardzo długo, ale większość dość szybko.
Uaktualnienie:
po kolejnych testach stwierdzam że przy filmowaniu (tymi dwoma obiektywami) obiektów położonych blisko (max kilka metrów) nie mam dużego opóźnienia autofokusa przy zmianie ogniskowej. Niestety przy filmowaniu obiektów położonych daleko, po zmianie ogniskowej (z najkrótszej do najdłuższej - "najazd") muszę czekać kilka sekund aż złapie ostrość (: .
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pongo
A to Ty masz tego Tamrona 14-150 ? Co powiesz o nim jako o szkle do fotografii ? Filmowanie mnie nie bawi :-P
-
pongo
fajnie jakbyś napisał kilka słów, na jakich ustawieniach filmujesz. Wróżek tu nie ma, ciężko zgadywać. Ja mam ustawiony centralny punkt AF, wyłączony "Ciągły AF" i bodajże 2 tryb filmowania, tzn. ostrość jest ustawiana każdorazowo po wciśnięciu spustu migawki do połowy. To bardzo wygodne rozwiązanie, bo dopóki nie mam potrzeby ostrzenia to obiektyw nie "szuka" ostrości, a jak muszę przeostrzyć wciskam spust do połowy pamiętając, by w ramce centralnego punktu AF było coś kontrastowego, żeby obiektyw szybko złapał ostrość.
Inny wygodny sposób to korzystanie z ekranu dotykowego.
AFC i ACF + tracking można sobie darować, bo gubi się nawet w najprostszych sytuacjach.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szafir51
pongo
fajnie jakbyś napisał kilka słów, na jakich ustawieniach filmujesz. Wróżek tu nie ma, ciężko zgadywać. Ja mam ustawiony centralny punkt AF, wyłączony "Ciągły AF" i bodajże 2 tryb filmowania, tzn. ostrość jest ustawiana każdorazowo po wciśnięciu spustu migawki do połowy. To bardzo wygodne rozwiązanie, bo dopóki nie mam potrzeby ostrzenia to obiektyw nie "szuka" ostrości, a jak muszę przeostrzyć wciskam spust do połowy pamiętając, by w ramce centralnego punktu AF było coś kontrastowego, żeby obiektyw szybko złapał ostrość.
Inny wygodny sposób to korzystanie z ekranu dotykowego.
AFC i ACF + tracking można sobie darować, bo gubi się nawet w najprostszych sytuacjach.
Ja chyba czegoś nie rozumiem. Pisząc "tryb filmowania" masz na myśli tryby oznaczone P, A, S, M? Testowałem je i był zawsze ten problem z ostrzeniem oddalonych obiektów przy zmianie ogniskowej. Nie działa mi ostrzenie przy naciśnięciu spustu migawki do połowy gdy filmuję. Próbowałem z ciągłym autofokusem i bez niego. Też mam ustawione ostrzenie na środek kadru.
---------- Post dodany o 20:26 ---------- Poprzedni post był o 20:19 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
A to Ty masz tego Tamrona 14-150 ? Co powiesz o nim jako o szkle do fotografii ? Filmowanie mnie nie bawi :-P
To nie ja pisałem dawniej że mam. Ktoś inny. Natomiast co do wrażeń z eksploatacji to mam ich niewiele bo albo nie miałem pogody, albo nie miałem czasu. Postaram się wstawić próbki jak bedę miał czas. To mój pierwszy sprzęt z wymiennymi obiektywami (nie licząc Zenitha analogowego w minionej epoce) i słabo się znam. Jak na razie w oczy rzuciła mi się spora aberracja chromatyczna w niektórych warunkach przy małej przysłonie. Na szczęście łatwo ją zlikwidować zwiększając przysłonę.