PT-17 wygląda całkiem nieźle. Ciekawe jaki sens ma taka modernizacja, bo tam ze starego czołgu chyba tylko wanna kadłuba zostaje :)
Wersja do druku
PT-17 wygląda całkiem nieźle. Ciekawe jaki sens ma taka modernizacja, bo tam ze starego czołgu chyba tylko wanna kadłuba zostaje :)
Niewiele wiem o tej modernizacji, ale ocena na podstawie tylko wyglądu zewnętrznego może być bardzo myląca. Np. wieża ma zupełnie inny kształt, ale przyglądając się dokładnie widać, że może to być skutek obudowania starej wieży od zewnątrz dodatkowymi elementami pancerza (reaktywnego?).
15 sekund w guglu i wiadomo: wieża nowa, armata nowa, automat ładujący nowy, silnik nowy, zawieszenie nowe.
Jest oczywiście taka opcja, że gugiel się myli :)
No i to wszystko we współpracy z Ukrainą. Nie wydaje mi się, żeby to był najbardziej wiarygodny partner dla przemysłu zbrojeniowego. Tym razem ja mogę się mylić ;)
Jeśli brać pod uwagę uwarunkowania polityczne, to istotnie niezbyt korzystna ta współpraca.
WZT-3
Załącznik 197424
Ty to masz informacje.
Bergepanzer 2
Załącznik 197435
Załącznik 197436
TRI Hors na bazie transportera opancerzonego Opal.
Załącznik 197457
Załącznik 197458
WPB Anders
Załącznik 197468
Załącznik 197469
Na koniec przeglądu sprzętu z tegorocznego MSPO, będzie pojazd wzbudzajacy chyba największe zainteresowanie - NBPWP Borsuk, uzbrojony w ZSSW-30 (kal. 30mm), który miał tam swoją oficjalną premierę.
Załącznik 197480
Załącznik 197481
Operator - twoje zdjęcia z MSPO fantastyczne.
Miło mi, że Ci się spodobały, jednak nie jestem z nich zbyt zadowolony. Aura nie sprzyjała robieniu dobrych fot. Poprzednia edycja MSPO była pod tym względem bez porównania lepsza.
Zaprezentuję jeszcze trochę zdjęć z ubiegłorocznego NATO Days w Ostrawie. Tam pogoda była niestety jeszcze gorsza - prawie bez przerwy lało, raz mocniej, raz słabiej. :evil: Na początek RM-70/85 Modular.
Załącznik 197566
Załącznik 197567
Nie mogę się "napatrzeć", a może masz zdjęcia konkretnie tego t-72 ? https://hiveminer.com/Tags/poland%2Ct72, https://hiveminer.com/Tags/polish%2Cpt91/Timeline
W pierwszym linku są różne wersje tego typu, więc nie wiem o który dokładnie Ci chodzi. Jeśli miałeś na myśli wóz z numerem 3243, to go nie mam. Zarówno T-72, jak i PT-91 wrzucałem w tym wątku niejednokrotnie. Oto kilka przykładów : posty #1131 str. 114, #986 i 987 str. 99, #910 str. 91, czy #690 str. 69.
155mm ShKH Zuzana
Załącznik 197590
Przepraszam, ale co innego się otwiera, chodziło mi o T-72M1 z MSPO 15 - może teraz - pierwszy z lewej : https://www.google.pl/search?q=t-72m...gB&biw=1920&bi
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
W poprzednim moim poście, w drugim linku, drugi z prawej.
W takim razie to ten. O ile pamiętam nie wstawiałem go tutaj.
Załącznik 197596
WOW - gratulacje i podziękowania.
Czy masz jakąś swoją stronę z militariami ?
Czy możesz coś powiedzieć o tym pojeździe, czy to jest jakaś modyfikacja (wersja eksportowa) ?
Czy znasz jakieś specjalistyczne forum, gdzie mógłbym o to zapytać ?
I, żeby nie zaśmiecać Twojego wątku, mógłbym Cię pytać na PW ?
No i dzięki Tobie coś znalazłem : http://1bcz.wp.mil.pl/pl/4_15.html
Nawet znalazłeś ładne pustynne ubranko dla czołgu :)
Dzięki, ale chyba nie ma za co.
Nie mam i nie myślę o zakładaniu takowej. Może kiedyś, kto wie?Cytat:
Czy masz jakąś swoją stronę z militariami ?
Myślę, że to standardowa wersja używana u nas, jednak pewności nie mam.Cytat:
Czy możesz coś powiedzieć o tym pojeździe, czy to jest jakaś modyfikacja (wersja eksportowa) ?
Dawno temu przestałem śledzić tego typu fora, przede wszystkim z braku czasu, więc takich namiarów nie mam.Cytat:
Czy znasz jakieś specjalistyczne forum, gdzie mógłbym o to zapytać ?
Jeśli masz ochotę, to nie widzę przeszkód.Cytat:
I, żeby nie zaśmiecać Twojego wątku, mógłbym Cię pytać na PW ?
Po tych wyczerpujących odpowiedziach :wink: pora przejść do kolejnego pojazdu, tym razem będzie to Corsac bazujący na Pandurze.
Załącznik 197624
Załącznik 197625
Corsac lub Pandur, obojętne, ale powiedzcie mi jak to skręca ? Jak dokonuje zmiany kierunku jazdy? Są osie skrętne?
Pierwsza i druga oś jest skrętna. To standardowe rozwiązanie w przypadku czteroosiowych wozów bojowych. Pandur w wersji 6x6 skręca tak samo, ale np. Nexter Titus (ten sam układ) ma z kolei pierwszą i ostatnią oś skrętną. Nietypowo rozwiązano to w przypadku sześciokołowego wozu rozpoznawczego AMX-10RC. Skręt jest realizowany wskutek różnicowania prędkości obrotowej kół, a więc analogicznie jak w pojazdach gąsienicowych.
Ten Corsac ma kamuflaż jak z filmu Piksele ;)
Proszę bardzo.
ATF Dingo 2 A2
Załącznik 197637
Oshkosh M-ATV
Załącznik 197648
Land Rover Defender w dwóch wersjach.
Załącznik 197668
Załącznik 197669
Iveco Trakker
Załącznik 197695
Matchless G3L - RIAT 2017 Fairford.
Załącznik 197722
76,2mm F-10 ; Muzeum Wojsk Lądowych w Bydgoszczy.
Załącznik 197732
M3A1 Stuart - MSPO 2016 Kielce.
Załącznik 197760
Piękny - Operator gratulacje.
Ja będę składał - ja :lol:.
Na urodziny dostanę, albo sam sobie kupię :lol:.
Dzięki.
Takiego?
IS-2M w kuriozalnym malowaniu, którego sfociłem w Brnie.
Załącznik 197799
100mm haubica 100/17 mod.16 uchwycona w Rzymie.
Załącznik 197828
80mm B-8M1 (MiG-29) - Air Fair 2017 Bydgoszcz.
Załącznik 197866
Muzeum RAF w Londynie.
Załącznik 197872
RS-2US (AA-1 Alkali) - MSPO 2017 Kielce.
Załącznik 197880
Szabla rosyjska tzw. ''Szaszka'' - Exploseum Bydgoszcz.
Załącznik 197894