516 jest piękne. Dawno mnie tam nie było.
Edit: a z wcześniejszych wpadły mi w oko 508, 510 i 513 - są świetne :-)
Wersja do druku
516 jest piękne. Dawno mnie tam nie było.
Edit: a z wcześniejszych wpadły mi w oko 508, 510 i 513 - są świetne :-)
Dzięki wielkie :)
516 było robione fishem 7,5. Spotkałem na szczycie gościa, który miał jakiegoś Panasa z fishem właśnie. I nie bardzo mu wychodziły zdjęcia jego dziewczyny. Więc się na chwilę zamieniliśmy. Dałem mu moje 9-18 a w zamian skorzystałem z jego rybki.
516 zwraca uwagę, przez fish pewnie. Jak nie jestem ogólnie przekonany do "defomacji" z takiego obiektywu to tu wyszło bardzo fajnie i kolorystycznie też mi się podoba.
To teraz pytanie:
Czy warto kupować 7,5 (rybka) mając 9-18 ? :mrgreen:
Składanka z 2 szt na 9 mm. (klikać do oporu)
517. Załącznik 126868
Moim zdaniem nie warto. Tym bardziej, ze takie skladanki z dwu, trzech, zdjęć spokojnie można zrobić z ręki bez statywu. Najprościej wtedy użyć trybu M i balans bieli na sztywno (choć w przypadku RAW niekoniecznie) lub przy innym trybie (np. A - preselekcji przysłony) zablokować ekspozycję przy pierwszym zdjęciu. Tryb panoramy w aparacie nie jest potrzebny.
Już mówię:
- z ręki
- w poziomie
- jak andtor pisze blokada ekspozycji, tryb A
- składane Huginem.
Hugin ma tę ciekawą właściwość, że niweluje minimalne różnice ekspozycji, tak, że miejsce łączenia jest idealnie dopasowane. Co więcej - ma tryb HDR. (nie używam bo nie lubię) - ale dobrze jak jest bo przydać się może.
Dzięki. Czas chyba najwyższy przetestować "patent" :).
Ja mam takie pytanie techniczne - czy złożysz coś takiego jak tu:
https://galeria.olympusclub.pl/displ...420&fullsize=1
tj. gdy pierwszy plan zaczyna prawie pod nogami, bez głowicy panoramicznej.
Nigdy nie próbowałem składać fotek z ręki (ze statywu w zasadzie też) w panoramy i mnie to zainteresowało.
Nie złożysz gdy masz blisko pierwszy plan w ruchu ale to rzadkie przypadki a czasem i trochę dalszy np. ostatnio w Tatrach strzelałem foty w bracketingu i na kolejnych klatkach chmury były już mocno przesunięte mimo, że to szybka seria była - taki silny wiatr był.
Tak, nie ma problemu.
Hugin pozwala na korekcję kadru przed złożeniem.
Poniższe zdjęcie (ten wątek str 94) jest składany z 8 kadrów w dwóch rzędach po 4 kadry w poziomie (14 mm)
Załącznik 126871
Nie mogę teraz znaleźć, ale robiłem chałupę :-P bardzo wysoką składającą się z trzech lub czterech kadrów pionowo. Po wyprostowaniu wyszło jakby było robione z I lub II piętra a nie z ziemi.
O, przypomniałem sobie - w wątku Łódzkim jest. Po datach znajdziesz - data zlotu w Łodzi.
To pamiętam i wiem, że się da. Interesuje mnie sytuacja gdzie plan zaczyna się w okolicach metra (!) prze obiektywem i sięga hen daleko :grin:
---------- Post dodany o 19:16 ---------- Poprzedni post był o 19:14 ----------
Jak rozumiem z Hugina jesteś zadowolony. Muszę zam popróbować, to może też w Huginie - pamiętam, że zachwalałeś :grin:
Nie wiem jak z innymi programami, ale Hugin pozwala na wiele.
Silnik Hugina współpracuje z bibliotekami Luminance HDR i odwrotnie (pewnie jedna ekipa pisała aplikacje) - więc jest opcja "anti-ghost" co powoduje usuwanie duszków... np. idzie szybko człowiek i na kolejnych zdjęciach jest przesunięty. Hugin wypośrodkuje i ustawi delikwenta w miejscu najbardziej pasującym aplikacji.
Hugin składa też panoramy 360o czego osobiście nie robiłem, więc jest możliwość robienia sklejki od zerowego punktu nodalnego.
Na poniższym kadrze, plan zaczyna się przy samych nogach
Załącznik 126872
Kolejna składanka z dwóch kadrów na 9 mm
(klikamy do oporu)
518. Załącznik 126875
Hugin ściągnięty, zainstalowany i uruchomiony, tylko nie ma co do niego wstawić :|. Trzeba w góry ruszać, oby tylko ładna pogoda była :grin:
Tez się zaczynam przymierzać do tego programu choć w sumie nie narzekam na to co mam w Photoshop Elements do składania panoram.
Nie wiem na ile w tym prawdy jeśli masz rybie oko to taka opinia użytkownika się znajduje: " Niestety nie radzi sobie z zdjęciami wykonanymi "rybim okiem", jako, że wykorzystuje takie obiektyw nawet dalej nie testowałem," ...
Najlepiej oczywiście samemu wypróbować.
normalnie rewelacyjne te ostatnie kadry - sama też muszę się przemóc do składania takich cudów z kilku kadrów ;)
bo trochę materiału pod to czeka ale jeszcze się nie przemogłam ;)
czerwone wierchy kuszą swym pięknem :)
chce w Tatry... oj bardzo chce :)
Dziękuję za miłe słowa.
Próbowałem kiedyś składać z fisha i to chyba prostą rzecz, bo dwa kadry. Nie wyszło.
Hugin w takim przypadku oferuję funkcję fuse. Czasem wychodzi, nie zawsze. Ostatnio jak zastosowałem tę funkcję, to prawa strona zdjęcia była rozmemłana.
Koniec na dziś :D - ostatnia składanka, tym razem z trzech kadrów na 9 mm.
519. Załącznik 126891
Piekne skladanki nam serwujesz.
Fajnie wychodzą Ci te składaki, jestem pod wrażeniem. Mam tylko drobną sugestię do 517 - wywaliłbym z kadru fragment szlaku na lewej krawędzi. kadr byłby czystszy.
Bodzip, czy Hugin jest humorzastym programem? Zainstalowałem go, dwie panoramki złożył automatycznie. Zainstalowałem dla porównania ICE i koniec. Odmówił współpracy. Ze zdjęć, z których wcześniej składał bez zająknięcia panoramy, teraz pokazuje środkowy palec. Reinstalacja nic nie dała.
Przerabiałeś może taki problem?
Nie przerabiałem. Pracuję na Linuxie, więc nie wiem jak w Windzie.
Odinstaluj ICE i jeszcze raz - tylko nie reinstall, a odinstaluj całkowicie, usuń katalog programowy z /ProgramFiles i zainstaluj ponownie.
Nie powinno mieć nic wspólnego działanie obu programów
Dzięki za radę.
Problem był innej natury. Katalog (w moim przypadku testowy) nie może być umieszczony na Pulpicie... W innej lokalizacji działa...
Dziś kolejna składanka 2 x 9 mm w kierunku południowym z Kasprowego, na wschód od trasy na Czerwone Wierchy.
Widok na Rycerową Kopę, Magurę Rycerową, Wielką Kopę Koprową i Krzyżne Liptowskie (w tle).
Dołem Dolina Cicha Liptowska.
520.Załącznik 126931
Bardzo fajnie, zawsze miło się tu zagląda.
Mam nadzieję ze 520 wyląduję w przeglądówce kalendarza :D
No właśnie, też jak przeglądałem swoje zdjęcia z większości z tych fajniejszych po przekadrowaniu kicha wychodzi.
Jeszcze pytanie odnośnie panoram - jak duże części zdjęcia powinny zachodzić na siebie przy ich robieniu - czy mają mocno zachodzić na siebie przy foceniu czy może wystarczy prawie na styk?
---------- Post dodany o 14:32 ---------- Poprzedni post był o 14:31 ----------
a na trawie gołą babę :grin:
Dawaj robale Bodziu, bo cos za duzo tych widoczkow ostatnio (co nie oznacza, ze mi sie nie podobaja) ;)
pozdro
Powinno zachodzić, tak ok 30%
Program tworzy tzw. punkty kontrolne - są to wspólne punkty sąsiadujących zdjęć. Dzięki punktom kontrolnym, program może odpowiednio wypoziomować łączone zdjęcia. Im więcej punktów kontrolnych, tym dokładniejsze sklejenie panoramy - nie występują tzw. schodki na linii styku.
Ja właśnie tutka przygotowuję. Miał to Saboor zrobić, ale wiesz - bez kwaśnicy nie da rady :mrgreen: