-
Odp: Olympus OM-D - gdybania przed premierą
Cytat:
Zamieszczone przez
wulf
Obyś miał rację yoggie. Ale nie spodziewam się jakiejś kolosalnej poprawy we współpracy ze szkłami 4/3 zwłaszcza SWD. Dla tych obiektywów jest E-5, który jest całkiem niezły. A E-M5 nie wygląda mi na jego następcę.
Myślę, że trzeba jeszcze z rok przynajmniej poczekać na coś co może go zastąpić.
A jeśli nie, to w każdej chwili można nabyć sobie fufu z jego dobrodziejstwami i przekleństwami.
Matryca w E-M5 też nie będzie przecież jakaś ponadczasowa. Ma być tylko 1EV lepsza od tej w E-P3. W związku z tym na wyższych czułościach będzie wyraźnie gorsza od najnowszych matryc aps-c.
Na szczęście aparat to nie tylko matryca a fotografia to nie tylko aparat.
Ja ten aparat odbieram troche jak nastepce E-30 :) I chyba byloby to najtrafniejsze.
T.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
yoggie
tzn w czasie gdy aparat robi zdjecie? To by chyba spowodowało że robione zdjęcie będzie miało rozjechaną ostrość :)
Ale, przy krótkich czasach migawki, to mogłoby być wytłumaczenie.
Nie w czasie naświetlania zdjęcia, tylko w odstępach między zdjęciami. Dlatego jest mniej klatek na sekundę, bo te odstępy muszą być dłuższe. Ale to tylko moje przypuszczenia.
---------- Post dodany o 23:22 ---------- Poprzedni post był o 23:21 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
Ja ten aparat odbieram troche jak nastepce E-30 :) I chyba byloby to najtrafniejsze.
E-30 i E-620 w jednym. W zależności od tego, ile gripów sobie doczepisz :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Nie w czasie naświetlania zdjęcia, tylko w odstępach między zdjęciami. Dlatego jest mniej klatek na sekundę, bo te odstępy muszą być dłuższe. Ale to tylko moje przypuszczenia.
Całkiem możliwe że słuszne przypuszczenia :) Ale czy wtedy nie byłoby tak, że reklamowaliby go jako 9FPS MF i 4FPS AF? Czytając to na 43rumors:
Cytat:
The camera has the fastest autofocus of all digital interchangeable market currently on market! (yeah even faster than a $5000 Nikon D4) It shoots 4fps or 9fps without that powerful AF in action.
odnoszę wrażenie że porównują ilośc FPS przy szybkim AF do normalnego, a nie AF vs MF. Ale to trochę grząski grunt..
-
Cytat:
Zamieszczone przez
wulf
Matryca w E-M5 też nie będzie przecież jakaś ponadczasowa. Ma być tylko 1EV lepsza od tej w E-P3. .
Nigdy nie rozumiałem takich oczekiwań. Skąd się ma brać ta lepszość? Czy analogicznie E-30 miał o kilka EV lepszą matrycę niż E-5x0? A E-5 lepszą niż E-30? Zawsze przed premierą słyszę, że matryca ma w jakiś magiczny sposób uzyskac lepszość, ale skąd ona ma sie brać? A potem jest smutek, bo jedyne na co zwracają ludzie uwagę w recenzjach to testy szumów i dr i okazuje się, że lepszość nie nastąpiła. I jest "rozczarowanie" bo "oszukali".
-
Na rumorsach napisali:
"The 16.1 Megapixel E-M5 sensor is 0% less noisier then the previous 12 megapixel sensor from the Olympus E-P3."
czyżby "frojdowska" pomyłka?
---------- Post dodany o 08:59 ---------- Poprzedni post był o 08:56 ----------
Poprawili się na 40% :)
-
Jakaś tam "lepszość" jest. Z opublikowanego wczoraj na optycznych testu wynika, że szumy NEX-ów i NX-ów w cale nie są niższe od matryc m4/3, choć te ostatnie odstają pod względem DR. I w tej tu chyba jest regres, skoro niektórzy twierdzą , że antyk G-1 jest nadal najlepszy pod tym względem. Oczywiście dla jakości fotografii nie ma to większego znaczenia. W końcu każda współczesna matryca 4/3 i tak bije na głowę to co można było osiągnąć z kliszy. Ważne, że nową serią OLY robi (prawdopodobnie) poważny ukłon w stronę ergonomii. Pod tym względem, w ramach m4/3, Panas był do tej pory samotnym liderem - reprezentując dobry poziom amatorskiej lustrzanki.
-
Aparat zapowiada się interesująco i fajny ma też ten wygląd retro. Szkoda, że cena ma być wysoka, ale pewnie pomimo wysokiej ceny będzie na niego i tak sporo chętnych (czytaj "nie ma szans aby cena mocno spadła") . Ciekawe czy Olek wypuści też coś tańszego z wbudowanym wizjerem i w okolicach 2000 zł (taki konkurent G3). Przydał by się do tego aparatu też jasny zoom standardowy.
Jeśli chodzi o pracę AF to obstawiam, że w trybie 9fps AF będzie ustawiony na pierwszej klatce i zablokowany w trakcie trwania całej serii zdjęć. Natomiast w trybie 4fps, AF będzie mógł być ustawiany przed każdą klatką w serii. Moim zdaniem to bardzo dobry wynik (o ile nie będzie pudłował).
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
geo
Niezły "knyfel" na kciuk. BTW - czyżby kolejna lampa od olka (oprócz FL600R)?
-
Ergonomia bryły, przycisków i pokręteł to jedna sprawa. Tu Olympusowi trzeba 5+ przyznać. (mam "starą" E-P1 i zawsze ją miło do ręki wziąć).
Ale chciałbym żeby w nowym korpusie została poprawiona "ergonomia" tego co na wyświetlaczu. Brakuje mi choćby tego co w bezlusterkowcach konkurencji - czyli skali (linijki) obrazującej na jaką wartość ustawiona jest odległość ostrzenia obiektywu.
Również, jeśli proporcje zdjęcia mam nastawione na 3/2 to na ekraniku 4/3 chciałbym żeby obraz był przesunięty nieco w górę a na czarnym pasku u dołu były parametry ekspozycji. Obecnie obcięte jest po równo a napisy są "na obrazku"
Z kolei w trybie przeglądania - chciałbym opcję - obrazek na całym ekranie + parametry ekspozycji + opcjonalnie przepalenia i niedoświetlenia. Obecnie taki zestaw informacji mogę mieć tylko przy podglądzie miniaturki.
Czy są jakieś plotki na temat tego trybów LV i przeglądania?
-
Wygląda całkiem przyjemnie. Na rzucie z góry widać, że to chudzinka.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
heyahero
Niezły "knyfel" na kciuk. BTW - czyżby kolejna lampa od olka (oprócz FL600R)?
Na 43R pisze, że do tej nowej puszki będą rozdawać lampkę nakładkę o GN10
Ta będzie moja jeśli się będzie ładować przynajmniej tak szybko jak 420EX II
sam korpus ujrzymy dziś w nocy o 3 nad ranem
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
sam korpus ujrzymy dziś w nocy o 3 nad ranem
A jest jeszcze coś czego nie widzieliśmy?
(sorki za sarkazm, proszę nie bić)
-
Ciekawe kto pierwszy jutro ogłosi co i jak.... ( o trzeciej nad ranem smacznie spię:) )
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Chyba najważniejszego nie wiemy, jakie ten aparat robi zdjęcia:grin:
I ile kosztuje.
-
Szkła szkła szkła! ;)
Kiedy 75/1.8 i ile w programie, więc czekanka na Jack'a a reszta... no cóż, admin 43R pisze, że korpus spuszcza dane z niesamowitą prędkością, co pomaga w video, można spokojnie wsadzać karty 30+ MB/s i strzelać :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Tak
ja nie widziałem jak ten aparat pracuje z obiektywami dużego E- ze szczególnym uwzględnieniem
tych z SWD.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
A jest cokolwiek co wiemy napewno?
-
No wygląd już chyba można uznac za pewny.
pozdr
-
Cytat:
Zamieszczone przez
adambieg
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Chyba najważniejszego nie wiemy, jakie ten aparat robi zdjęcia
I ile kosztuje.
Zdjęcia pewnie takie jak zawsze u Olympusa (doskonałe oczywiście :) )
A cena pewnie też taka jaka zawsze u Olympusa - odzwierciedlająca poziom zastosowanych technologii i staranność wykonania połączoną z wysoką jakością użytych matariałów
(z tą ceną to ja na poważnie - Peny nie są tanie, ale zrobione tak że miło je do ręki wziąść)
Cytat:
Zamieszczone przez
Koriolan
Tak
ja nie widziałem jak ten aparat pracuje z obiektywami dużego E- ze szczególnym uwzględnieniem
tych z SWD.
Tego na premierze chyba nie zobaczysz, ale może się mylę. A jeśli się mylę, to pewnikiem współpraca będzie idealna.
-
"A jest cokolwiek co wiemy napewno?"
tak- że to kurdupel zbyt mały żeby używać go do obiektywów HG...
czyli konik zdechł zanim go osiodłano...
jutro najprawdopodobniej do sprzedania będzie parę fajnych szpejów do 4/3
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mynameisnobody
jutro najprawdopodobniej do sprzedania będzie parę fajnych szpejów do 4/3
Super :P
T.
-
Już ustawiam się w kolejce :-P
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
A jest cokolwiek co wiemy napewno?
Myślę, że niewiele informacji nas jutro zaskoczy. Owszem, w plotkach spekulowano o różnych wariantach (ot choćby czy to będzie 4/3 czy m4/3) ale ostatnie "opinie i informacje" są w miarę spójne i zgodne.
pozdrawiam
-
:mrgreen: no dla wszystkich nie starczy...
E-1 zostaje > służy jako młot na marketingownice
Do zobaczenia o trzeciej w nocy .
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
Super :P
T.
Chociaz... jakby tak sprzedac wszystkie klamoty z 43 i conieco dolozyc, to moze by tak D800E nabyc? :P
T.
-
a potem tylko nikkor 50mm f1.8 i POSMAKOWAĆ PRAWDZIWEGO ŻYCIA :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mynameisnobody
a potem tylko nikkor 50mm f1.8 i posmakować prawdziwego życia :)
1.4! :)
t.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mynameisnobody
a potem tylko nikkor 50mm f1.8 i POSMAKOWAĆ PRAWDZIWEGO ŻYCIA :)
dla onanisty sprzętowego d40 czy d60 z 50/1.8 nawet bez AF będzie o niebo lepszy od E-30 z ZD50, bo szumy będą mniejsze, DR lepsze, a tablice testowe swoich opinii na temat zdjęć i tak nie wyrażają, po dzisiejszej premierze znowu się dowiemy, że "Olympus rozczarowował" i że "pora zmienić system"
-
50mm 1.4 to w przeliczeniu na 4/3 > 25mm f1.0 - zbyt płytka GO...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
darkelf
dla onanisty sprzętowego d40 czy d60 z 50/1.8 nawet bez AF będzie o niebo lepszy od E-30 z ZD50, bo szumy będą mniejsze, DR lepsze...
Czyli jak ktoś chce mieć większy DR i mniejsze szumy to jest onanistą sprzętowym? Wychodzi na to, że prawdziwy świadomy fotograf zapewne chce mieć mały DR i dużo szumu, więc pewnie wybiera najgorszy możliwy pod tym względem sprzęt na rynku. Ciekawa filozofia :D
-
No to jeszcze chwile i będzie można zamknąć ten wątek...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mynameisnobody
Eeee.. nie jest tak zle... na dystans 2 metrow to dla 25mm i f/1 GO rozciaga sie w zakresie 1.91 do 2.1m wiec nie tak zle.
Dla ogniskowej 50mm wszak jest juz gorzej... obszar GO to jakies 5 cm wiec gorzej.
T.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mynameisnobody
Nie 1.0 ale 0.7.
-
0,7? -zawsze myślałem że 2 x jaśniej od f1.4 to f1.0 ale cały czas się uczę...
nnno tak to pełna klata będzie.. -a więc 2 kroki przysłony mają*wpływ na GO.
i tak...
nie ma szans = moja modelka jest pulchna więc nie mieści się w GO (a także w paru innych rzeczach) a w nadłuższym pomieszczeniu w mieszkaniu (korytarz) stoi przykręcony do ściany wieszak. Dlatego po dogłębnym przeanalizowaniu moich potrzeb zdecyduję się*na 50 f1.8
No chyba żebym ja stał*za wieszakiem , otworzy się*drzwi z łazienki a ona usiądzie na muszli... :idea: to można by za pomocą kreatywnej GO spłóczkę rozmyć?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mynameisnobody
No i dobrze myślałeś. Ale jak już chcesz mieć taką samą GO, to musisz mieć 4 razy jaśniej w 4/3 w porównaniu do FF.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
hades
No to jeszcze chwile i będzie można zamknąć ten wątek...
autocenzura bo mnie znowu będziecie na PW krytykować
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mynameisnobody
nnno tak to pełna klata będzie.. -a więc 2 kroki przysłony mają*wpływ na GO.
i tak...
nie ma szans = moja modelka jest pulchna więc nie mieści się w GO (a także w paru innzch rzeczach) a w nadłuższym pomieszczeniu w mieszkaniu (korytarz) stoi przykręcony do ściany wieszak. Dlatego po dogłębnym przeanalizowaniu moich potrzeb zdecyduję się*na 50 f1.8
No chyba żebym ja stał*za wieszakiem , otworzy się*drzwi z łazienki a ona usiądzie na muszli... :idea: to można by za pomocą kreatywnej GO spłóczkę rozmyć?
No dobra, ale zawsze mozesz takie 1.4 przymknac do 1.8 :)
I byc moze takie 1.4 przymkniete do 1.8 bedzie ostrzejsze niz samo 1.8 na pelnej dziurze...
T.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mynameisnobody
a ona usiądzie na muszli... :idea: to można by za pomocą kreatywnej GO spłóczkę rozmyć?
Kurde.Nie masz jej wbudowana w sciane(nie muszle)??Ja mam.Lekko tylko wystaja przyciski.I tym sposobem juz nie mam mozliwosci zostania artysta.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Kurde.Nie masz jej wbudowana w sciane(nie muszle)??Ja mam.Lekko tylko wystaja przyciski.I tym sposobem juz nie mam mozliwosci zostania artysta.
Zyskujesz za to przynajmniej kawałek w miarę czystego tła.