Odp: E-M10 - OMD dla początkujących?
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
Bardzo dobry zart, dawno takiego nie slyszalem :)
No cóż, nie każdy ma możliwość zmieniania systemów 2 razy w roku, a aparatów 5 razy. Ja swoje ciężko zarobione pieniądze staram się wydawać w sposób ekonomicznie uzasadniony. To uzasadnienie ekonomiczne mi podpowiada, że e-m5 jest nadal lepszym aparatem i w tej samej cenie nie ma sensu kupować e-m10, ale może moja argumentacja jest błędna i o czymś nie wiem:)
Co do GX7, mało o nim wiem.
Nikon dla większości osób na tym forum, mających szkła m4/3 raczej odpada.
luc4s
jak chcesz mieć mały aparat bez gripa to jakoś nie widzę tej samej ceny w przypadku E-M5 i E-M10. Poza tym porównujesz aparat sprzed 2 lat dodatkowo w promocji do nowości, która właśnie w tej chwili wchodzi na rynek. Póki co z testów wychodzi, że nowa 3-osiowa stabilizacja jakoś specjalnie nie ustępuje tej z E-M5, a brak uszczelnień jest rekompensowany innymi atrybutami.
Dla mnie w tej cenie jaka teraz jest nie ma sensu kupować E-M5, ale każdy ma swoje indywidualne preferencje ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
luc4s
ale może moja argumentacja jest błędna i o czymś nie wiem:)
Tak jest bledna, bo ja nie o samym fakcie, a o czasokresie i retoryce z tym watkiem zwiazanymi :)
Ale na szczescie i ta odyseja znalazla swoj kres, z czego pewnie nie ja sam jestem wielce ukontentowany.
pozdro
Cytat:
Zamieszczone przez
szafir51
luc4s
jak chcesz mieć mały aparat bez gripa to jakoś nie widzę tej samej ceny w przypadku E-M5 i E-M10. Poza tym porównujesz aparat sprzed 2 lat dodatkowo w promocji do nowości, która właśnie w tej chwili wchodzi na rynek. Póki co z testów wychodzi, że nowa 3-osiowa stabilizacja jakoś specjalnie nie ustępuje tej z E-M5, a brak uszczelnień jest rekompensowany innymi atrybutami. No i jest jeszcze program OJ.
Dla mnie w tej cenie jaka teraz jest nie ma sensu kupować E-M5, ale każdy ma swoje indywidualne preferencje ;)
Gripa i 12-50 za 1200 zł spokojnie można sprzedać od ręki. Czyli 3837 - 1200 = 2637 za body e-m5. e-m10 kosztuje 2999 zł z 14-42, za którego na Allegro można wziąć 350 zł średnio. Jedynie co, to trzeba się wybrać na pocztę i wysłać zbędne graty;) Nie ma problemów ze znalezieniem kupców na nie. Nie ma tu absolutnie żadnych promocji, OJ itd. Ceny ze sklepowych półek w markecie.
Ok, przyjmijmy, że stabilizacja taka sama, chociaż mnie to nie przekonuje. Plusy e-m10 to lepszy procesor (znajomy jakoś tego nie odczuł, a handluje Olkami w Media, więc ma porównanie), lepszy LCD, WiFi, baterie z Penów. Plusy e-m5: uszczelnienia, możliwość podpięcia gripa. Hmmm chyba wychodzi z tego, że jak ktoś niekoniecznie podróżuje, chodzi po górach itd. to e-m10 będzie dla niego lepsze. Kto raz w życiu docenił zalety uszczelnionego body wybierze e-m5.
Cytat:
Zamieszczone przez
luc4s
Przy obecnej promocji Olka na grip wychodzi e-m10 drożej niż e-m5. Ja już wybrałem, zastanawiam się, co Wy byście kupili?
Problem w tym, że większość z nas nie miała okazji sprawdzić nowszego aparatu w praktyce. Dla mnie e-m10 wydaje się chyba ciekawszy, wydaje się to dobre słowo w kontekście aparatu, którego w łapie się nawet nie trzymało. Promocja z gripem jest fajna, ja jednak celowałbym w "goły" aparat, cena gripa przy odsprzedaży pewnie będzie sporo niższa od sklepowej.
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
V3 najkona :)
Sampelki oficjalne widziałeś? :???:
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
Tak jest bledna, bo ja nie o samym fakcie, a o czasokresie i retoryce z tym watkiem zwiazanymi :)
Ale na szczescie i ta odyseja znalazla swoj kres, z czego pewnie nie ja sam jestem wielce ukontentowany.
Bez urazy, ale do odysei d300s startu nie ma :mrgreen:
Karol, cena 550 zł za 12-50 i 600-650 zł za gripa to ceny z kilku aukcji. W media grip cenią na 999 zł. Monitoruję od kilku miesięcy Allegro. Tu np. świeżo zakończona aukcja 12-50 http://allegro.pl/olympus-m-zuiko-ed...041402338.html
Mi się bardzo podoba (na obrazkach. w łapie jeszcze nie miałem) e-m10 i pewnie sobie go kupię, jednak jako główne body "do wszystkiego" jakoś mi się nie widzi.
Cytat:
Zamieszczone przez
luc4s
Nie ma tu absolutnie żadnych promocji, OJ itd. Ceny ze sklepowych półek w markecie.
Ja brałbym pod uwagę najniższe ceny jakie są dla mnie dostępne, a na ten moment body E-M10 mogę mieć jednak taniej niż body E-M5 (po odsprzedaży gripa i obiektywu). Zresztą różnica 2-3 stówek jest dla mnie pomijalna, wolę aparat który sprawi więcej frajdy, bo po to go kupuję. Przy podejściu "po taniości" trudno obecnie o lepszy deal niż E-PM2, który chyba tak czy siak sobie kupię bo mi się podoba.
Cytat:
Zamieszczone przez
luc4s
Kto raz w życiu docenił zalety uszczelnionego body wybierze e-m5.
Wszystko zależy do czego się używa aparatu. Zarówno E-3 (z uszczelnionym szkłem) jak i E-PL1 zdały egzamin w każdych warunkach w jakich potrzebowałem ich użyć, stąd wniosek, że ja uszczelnień nie potrzebuję. Poza tym uszczelnione body ma sens z uszczelnionymi szkłami, a kilka niezwykle koszernych micro szkieł, które mam takie nie są.
Cytat:
Zamieszczone przez
Karol
Sampelki oficjalne widziałeś? :???:
No i?
Cytat:
Zamieszczone przez
Karol
Bez urazy, ale do odysei d300s startu nie ma :mrgreen:
Nie bylo zadnej, kupilem i sie pochwalilem w odpowiednim watku - i tu jest roznica :)
pozdro
E-M10 i E-M5 to dwa podobne aparaty w podobnej cenie. Bez sensu dyskusja z wyższości świąt Bożego Narodzenia nad Wielką Nocą. Jeden w zimny, wilgotny poranek siedzi z E-M5 w krzaczorach wypatrując ofiary, inny ma E-M10 na statywie i fotografuje nocny pejzaż z podglądem ekspozycji na LCD.
Poza tym jak ktoś chce mały uniwersalny aparat to kupi E-M10 z 14-42 EZ i wbudowaną lampą a E-M5 z 12-50 i doczepianym błyskaczem nie będzie dla niego żadną alternatywą.
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
No i?
Rozczarowujące trochę?
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
Nie bylo zadnej, kupilem i sie pochwalilem w odpowiednim watku - i tu jest roznica :)
Ech, dobry żart jak dobre piwo, rep + ;-)
Nie brnijmy jednak dalej proszę, toż to wątek o E-M10.