Odp: Olympus OM-D - gdybania przed premierą
Cytat:
Zamieszczone przez
darkelf
A można kupić wizjer do E-30 i ostrzyć na nim manualnie? Bo próbowałem tego z LV ale jak sami rozumiecie nie jest to zbyt wygodne.
Wiesz, że nie można , to inny sposób ostrzenia. W mikro jest możliwość wyświetlenia obrazu z matrycy tylko na którymś telewizorku. Małym lub dużym. nie ma co ( lustra) odbić trochę światła do pryzmatu i dalej do wizjera. Tych kolejnych elementów też nie ma.
Pozdrawiam AP.
Do wygodniejszego ostrzenia z E-30 możesz użyć innej matówki (np. KatzEye), zamiast standardowej. Nie wiem czy w E-30 jest możliwość użycia lupki powiększającej obraz w wizjerze, przy makro jest to bardzo pomocne narzędzie.
A propos E-30, mi to się marzy taki E-30 z bagnetem mikro.....
Można by go nazwać E-P30 :-)
Cytat:
Zamieszczone przez
ebelbeb
Nie ma EFV o rozdzielczości dorównującej współczesnym matrycom.
Miałem na myśli wyświetlanie fragmentu 1:1, do ostrzenia wystarczy (zresztą przy typowych wielkościach kątowych obrazu wizjerów żaden człowiek nie będzie w stanie dojrzeć szczegółów pojedynczych pikseli, jeśli ten zaoferuje je w ilości równej rozdzielczości matrycy).
Cytat:
Zamieszczone przez
ebelbeb
Do wygodniejszego ostrzenia z E-30 możesz użyć innej matówki (np. KatzEye), zamiast standardowej. Nie wiem czy w E-30 jest możliwość użycia lupki powiększającej obraz w wizjerze, przy makro jest to bardzo pomocne narzędzie.
Chodziło mi o nieinwazyjne rozwiązanie, nie chcę rozwalić sobie aparatu. I tak się martwię jak ja w nim naprawię migawkę gdy już padnie (mocno przekroczyłem deklarowaną żywotność).
---------- Post dodany o 21:49 ---------- Poprzedni post był o 21:40 ----------
wracając do OM-D to chodzą plotki że ma to być jakaś mieszanka CDAF z PDAF
Cytat:
Zamieszczone przez
darkelf
CDAF z PDAF
Brzmi dobrze, prawie jak ZPAF, a to już jest coś ;-)
Dobrze, ze skróty czteroliterowe bo do trzy literowych nie mam zaufania. :-(
Im więcej czytam o oczekiwaniach, tym mniejszy widzę związek z systemem OM. W końcu to było szczytowe osięgnięcie działu foto Olka, a w tym wątku kreuje się obraz markentingowej zapchajdziury. Pen jednak był jakiś logicznym nawiązaniem do tradycji.