Odp: Stare i nowe, nie tylko Olkowe :-)
Fajne żurawie, wyglądają jakby tańczyły na tokach, ale już trochę za późno na toki, jak robisz w rawach to ociepliłbym nieco kolory.
Cytat:
Zamieszczone przez
adambieg
Gdyby ktoś podpowiedział, jak zmniejszać zdjęcia takie jak te, które mają sporo szczegółów a jednocześnie trochę ziarenka to wdzięczny będę. Z moich kombinacji nie jestem zadowolony. Zmniejszałem dwukrotnie o 50% i na koniec wyostrzenie.
Ja po obróbce zdjęcia (nieważne czy jpeg, czy raw), zmniejszam je do rozmiaru jaki chcę pokazać na forum (z reguły 800 na dłuższym boku) i wyostrzam używając wartości 120 -czaem wiecej, czasem mniej- (125-105)/0,3/1 i jest ok. Używam Abobe Photoshop Elements.
Fajne tańce tych ptaków na pierwszych dwu zdjęciach:)
Co do zmniejszania przyznam nigdy nie robiłem tego dwuetapowo i pierwszy raz się zetknąłem. Zmniejszam raz do określonego rozmiaru np. 900pix dłuższy bok. Przy zmniejszaniu zawsze troszkę traci się na ostrości i zmniejszając 2 krotnie nie wiem czy to jest dobre dla zdjęcia...
Natomiast jeśli chodzi o wyostrzanie to spotkałem sie z opiniami, że podobno lepiej dwa razy dajmy na to o wartość (przykładowo) 50 (lub 70 i 30) niż raz 100. Także używam Photoshop Elements, a przy masce wyostrzającej najcześciej uzywam wartosci 50/1,3/3 Czasami daje drugi raz z 30/1,3/3. Ten ostatni parametr jakby był zero powoduje, ze wszystko zostanie wyostrzone, łącznie z szumem.
Super ptaszki :D
Daj rawa to powalczymy
Fotki z żurawiami świetne. Miałeś farta.
Dobra, wychyliłem się to teraz masz babo placek :D
Adam przesłał mi rawa. Wywołałem w RT. Zdjęcie jest technicznie dobre. ISO 400 to niewiele i szum nie wylazł.
Wywołałem do png (zazwyczaj tak robie) i tak mam wywoływaczkę RT ustawioną. Po wywołaniu wyostrzyłem filtrem sharpen smart redux w dwu przebiegach. Pierwszy przebieg z małym promieniem (0,5) i dużą siłą (2,5) i drugi przebieg odwrotnie - z dużym promieniem (17) i siłą ustawioną na (0,8)
Oczywiście parametry dobieram na podstawie sporej już ilości obrobionych zdjęć.
Resize: (dwie metody)
Ustawiam skalowanie na 8000 na dłuższym boku algorytmem lanczos3. Następnie wyostrzam siłą 70 i skaluję w dół (też lanczos3) na 1200 px na długim boku. Gotowe. Ewentualnie delikatne doostrzenie o 8 do 10 pkt.
Drugi sposób - z dużego pluku od razu skaluję w dół do wymaganego wymiaru przy pomocy filtra step resize, i ustawiam na 4 przebiegi. Plik jest praktycznie gotowy.
Cały, nie przeskalowany przez forum http://bodzio.dug.net.pl/foty/P1040574.jpg
Podziękował bardzo:) Twoja wersja, ta w pełnej rozdzielczości wygląda bardzo dobrze. Ocieplenie też służy temu zdjęciu.
Próbowałem jeszcze wczoraj i skalując od razu w LR uzyskałem również dobre, podobne rezultaty. Ech, sporo nauki jeszcze przede mną.
Dziś mała relacja z Regat Eliminacyjnych Juniorów, które odbyły się na torze w bydgoskim Brdyujściu.
Nie ma lekko...
Przed startem ważenie łódki
Wystartowały
cdn.
widać że młoda ekipa - może będziemy mieli pożytek z nich kiedyś na olimpiadach
te dyscypliny zawsze dobrze stały ;)
a co do żurawi - fajne stadko :)
Strefa wolna od Euro 2012:wink:
gulasz, dzięki za odwiedziny :)
Ekipa młoda bo najstarsze roczniki to 1994 a Bydgoszcz to od zawsze silny ośrodek kajakarski.
To jedziemy dalej...
Chłopaki nie byli gorsi i też ostro chlapali :grin:
Przed startem najważniejsza jest rozgrzewka
Kajak każdy nosi sam...
Po starcie na brzegu pozostają klapki...
Dużo klapek :):mrgreen:
Koniec:)