No to witaj w klubie...idę w Twoje ślady ;) pstryk.
Wersja do druku
Witaj
Pewnie to żadne odkrycie, ale filtr służy również do ochrony szkła. Moim zdaniem warto zainwestować w dobry filtr UV choćby po to, żeby chronił szkło. To trochę tak jak z nożem dla płetwonurka:wink: - może się przydać jeden jedyny raz, ale od tego może zależeć bardzo wiele...
Ryska czy odprysk na szkle za 2-3 tysiaki boli trochę bardziej, niż walnięty kamykiem filtr za dwie stówki...
To moje skromne zdanie. Dlatego kupiłem Marumi UV WPC (łatwy w czyszczeniu, na moje potrzeby bardziej niż wystarczający - nie widzę różnicy w zdjęciach) i polar tej samej firmy. Efektu polaryzacji nie wyciśniesz z PS, o ile mi wiadomo...
Pozdrawiam
P.S. WIdzę, że Kolega z Poznania:) - jest tu bardzo dobrze zaopatrzony w filtry i inne gadżety sklep - można podejść, nakręcić to i owo na słoiczek i popatrzeć, jaki jest efekt. Jedni lubią pstrykać i bawić się w obróbkę komputerową ingerując, ile się da, inni - robić zdjęcia w taki sposób, żeby ingerencja komputerowa była jak najmniejsza... W tym drugim przypadku filtry są bardziej przydatne.
Pozdrawiam
Pat
Jedno pytanko mam.
Co będzie lepsze:
HOYA HMC SUPER 67mm czy MARUMI DHG 67mm
Hoya ma 7 powłok i kosztuje 225zł, a Marumi 8 i kosztuje 180zł
Za co w takim razie płaci się kupują filtr Hoya, przecież Marumi to tak samo dobra firma, albo ja czegoś nie wiem??
Pracownicy w HOYA maja wyzsze pobory.
P.S. WIdzę, że Kolega z Poznania:) - jest tu bardzo dobrze zaopatrzony w filtry i inne gadżety sklep - można podejść, nakręcić to i owo na słoiczek i popatrzeć, jaki jest efekt. Jedni lubią pstrykać i bawić się w obróbkę komputerową ingerując, ile się da, inni - robić zdjęcia w taki sposób, żeby ingerencja komputerowa była jak najmniejsza... W tym drugim przypadku filtry są bardziej przydatne.
Pozdrawiam
Witam,witam...
Czy chodzi Ci może o RaysFoto?
Narazie ze względów finansowych muszę się wstrzymać ale,że filterek jest pomocny to owszem,owszem...byłem wcześniej tylko ciekaw różnic między UV-ką a Skylightem...jak już wcześniej napisałem zaopatrzę się co najmniej w obydwa...
Pozdrawiam Cieplutko
;)
Tak, to ten sklep.
Jeśli cokolwiek mogę poradzić, to - jeśli wchodzą w grę dwa filtry - pomyślałbym o UV (działa jak ochronny, a jest tańszy od "zwykłego" szkła ochronnego) i o polaryzacyjnym. Ten ostatni na pewno nie raz się przyda...
Marumi budzi zaufanie, już trochę go mam na obiektywie.
Również ciepło pozdrawiam:grin:
Pat
Myślę,że masz rację.Po głębokim namyśle kusi mnie zamiana skylighta na polarka...oczywiście najpierw Uv-ka...
...ale skylighta też se póżniej zakupie...he,he
Nararcia
Test filtrów uv:
http://www.optyczne.pl/5.4-Inne_test...sumowanie.html