Odp: Panasonic G 20mm F1.7
ta sprezyna mnie rozwalila, piszą ze bez niej nie dziala af :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Harnas
Czy żeby Lightroom 4 usuwał aberracje chromatyczne na zdjęciach z tego szkła trzeba coś specjalnego włączyć?
LR koryguje szkła Olka i Panasa automatycznie, nawet o tym nie będziesz wiedział. Czy koryguje również aberracje chromatyczną, to nie wiem, ale nawet jeśli nie, to można ją włączyć jednym kliknięciem w kwadracik w sekcji odpowiedzialnej za korekcję optyki.
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Czy koryguje również aberracje chromatyczną, to nie wiem, ale nawet jeśli nie, to można ją włączyć jednym kliknięciem w kwadracik w sekcji odpowiedzialnej za korekcję optyki.
Nie koryguje, ale korekta zajmuje max 3 kliknięcia :)
sory za głupie pytanie, bo nie mam LR4.0. oraz nie specjalnie mam pojęcie na czym polega algorytm usuwania AC, ale
czy żeby skorygować AC trzeba focić w rawach czy jpg mogły by być wystarczające?
Można JPG. Algorytm działa najprawdopobniej tak, że wyszukuje partie obrazu o danym nasycieniu (zieleń/czerwień/fiolet/itd) i stara się zmniejszyć ich saturację.
a czy konieczne/wymagane jest wskazanie obszaru do korekcji, czy automatem leci?
Automatem. Całkiem dobrze to koryguje, a z 9-18 mZD koryguje idealnie wg mnie :)
W końcu potentat rynku foto...
tak wszyscy zachwalaja ta korekcje bez zadnego ale...
naprawde nie mieliscie takich zdjec ze ta korekcja wam popsula inny obszar?
Cytat:
Zamieszczone przez
ciukacz
tak wszyscy zachwalaja ta korekcje bez zadnego ale...
naprawde nie mieliscie takich zdjec ze ta korekcja wam popsula inny obszar?
Dlatego fajniej jest jak koryguje soft w komputerze, a nie puszka po cichu i w RAW. W komputerze mogę wyłączyć.
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
LR koryguje szkła Olka i Panasa automatycznie, nawet o tym nie będziesz wiedział. Czy koryguje również aberracje chromatyczną, to nie wiem, ale nawet jeśli nie, to można ją włączyć jednym kliknięciem w kwadracik w sekcji odpowiedzialnej za korekcję optyki.
No proszę. A już się zasmuciłem, że nie ma na liście obiektywów niczego pod micro4/3. Czyli autokorekta do Olków i Panasów zaszyta jest jeszcze głębiej niż pozycja Lens Corrections / Profile / Lens Profile?