Bardzo dziękuję, od razu lepiej :)
Wersja do druku
Bardzo dziękuję, od razu lepiej :)
Pogoda beznadziejna, moje miasto "nudne" więc wziełam sie za portrety.... po raz kolejny zreszta ... ;) Często ktoś mnie prosi zrobisz mi taki ładny portret albo coś a ja zawsze nie umiem, nie umiem.... No więc choć troche chciałam się nauczyć ;) To zdjęcia kuzynki, może jakieś rady..... :?::)
81,83,84- nieostre, poruszone, wszystkie za ciemne.82-najlepsze z serii. Kadry MSZ dobre, tylko lepiej jest kiedy modelka patrzy w obiektyw, ostrość staraj się łapać na oku. Aparat na statyw, przesłonę 2.8 - 3.5 i manewruj czasem( w manualnym). Ewentualnie ustaw priorytet przysłony (A na pokrętle) a czas sam się dopasuje.Jeżeli fotki są za ciemne to popraw w PS lub innym programie korygując ekspozycję na suwaczku. I przejrzyj portrety w galerii OC, zobacz jak kadruje się portrety. Powodzenia.:grin:
Pozdrawiam.
Podpisuję się pod wypowiedzią Bzyka. Co prawda na portretach to ja się nie znam, ale jeżeli chodzi o odbiór to brak mi ostrości i są za ciemne, natomiast zdecydowanie na plus zaliczyłbym kadrowanie - MSZ Masz oko do portretów - tylko trochę popracować nad techniką (ale to już Wsłuchaj się w rady portretowych "wyjadaczy")...
Pozdrawiam
ciemno, za ciemno, nie ostro, mało kontrastowo jak na bw... kadry tez takie sobie jak na moje oko: )
Ostatnia seria- szkoda,że poruszone/nieostre. Pannica wielce fotogeniczna ;-)
Dziękuje Wam za opinie i rady, rzeczywiście poruszone :/ no troche obserwowałam portrety na forum... :cool:
Bardzo mi pomogliście ;) dzięki ;)
Jeśli chodzi o mnie to zbyt ciasno.
hmm. następnym razem sie postaram żeby było ostre, nie poruszone, nie za ciemne, bardziej kontrastowo i nie za ciasno :cool:
ufff ciężko bedzie.... i jeszcze ta ostrośc na oczach.... :roll: :grin:
http://www.olympusclub.pl/porady-fot...-swiatlem.html
podaję link do porad portretowych które podał mi forumowicz, modelka śliczna, ale ostrość!!!
naucz się manualnie ustawiać ostrość jak podpowiadał bzyku, ćwicz, ćwicz, ćwicz...
postaraj się aby model tak mocno nie wykręcał oczu, muszą wyglądać naturalnie jeśli nie patrzą w obiektyw, serdecznie pozdrawiam:grin: