Załącznik 267747
Wersja do druku
Patrolowce Rabdan i Shinas
Załącznik 267776
Załącznik 267777
Korweta rakietowa Al Manama
Załącznik 267803
76 mm OTO Melara Compact
Załącznik 267804
MM40 Exocet
Załącznik 267805
Niszczyciel min HMS Middleton
Załącznik 267828
Tegoroczny przegląd NAVDEX-u, zakończę nietypowo dla tego wątku. Podczas drugiego dnia pobytu na targach (20 lI), przez przypadek natknąłem się tam, na dwie najważniejsze osoby w ZEA, akurat wizytujące salon. Zdjęcia które im zrobiłem, nie są wybitne, bo robione na szybko, w czasie gdy spacerowali. Tłok jaki momentalnie powstał, gdy tylko zjawili się na miejscu, też nie ułatwiał roboty. Dopchnąwszy się w ich pobliże, strzeliłem błyskawicznie kilka fot, dość znacznie wykadrowanych, w późniejszej obróbce.
Muhammad ibn Zajid Al Nahajjan - obecny prezydent ZEA (ten w niebieskiej szacie).
Załącznik 267852
Muhammad ibn Raszid Al Maktum, pełniący funkcję premiera i wiceprezydenta (idący w środku).
Załącznik 267853
Mury obronne zamku Gibralfaro w Maladze.
Załącznik 267886
Tylko mały fragment twierdzy a budzi uznanie dla jej potęgi. W czasach gdy artyleria była jeszcze w powijakach zdobycie czegoś takiego w walce chyba nie było możliwe - jedyną możliwością było obleganie do momentu gdy obrońcom skończą się zapasy.
To prawda. Była to jedna z najtrudniejszych do zdobycia twierdz, jakie zbudowano na Półwyspie Iberyjskim. BTW - z murów roztacza się kapitalny widok, na miasto, port i Morze Alborańskie.
Tym razem replika armaty z XVIII wieku, która wystąpiła między innymi, w filmie ''Ogniem i mieczem''. Znajduje się na Wzgórzu Zamkowym w Cieszynie.
Załącznik 267940
Jeżeli występowała w 'Ogniem i mieczem' to chyba replika armaty z XVII wieku? Chyba że filmowcy dla obniżenie kosztów wykorzystali istniejącą replikę armaty o 100 lat późniejszej.