Ciekawe kolorki i niezła jemioła na brzozie (chociaż aparat trochę niebieskiego wyciął i po zmniejszeniu rozmiaru fotki można podciągnąć jej ostrość - aby lepiej wyglądała )
Wersja do druku
Ciekawe kolorki i niezła jemioła na brzozie (chociaż aparat trochę niebieskiego wyciął i po zmniejszeniu rozmiaru fotki można podciągnąć jej ostrość - aby lepiej wyglądała )
kolory takie bo słońce zachodziło i na chwilę przebiło się przez chmury, ostrość trochę poprawiłem ale być może za mało, a co masz na myśli pisząc że aparat wyciął niebieskiego trochę ??
Jak się rozłoży histogram na składowe to widać, że blue jest przesunięty w lewo i część ucieka poza skalę. Wrzuciłem sobie fotkę w infranView 5 sekund roboty: dałem +10 na niebieski i wyostrzenie - wyszło bardziej naturalnie jak na zachód słońca 14 stycznia;) . Ciekawe jakby potraktowac tą fotkę jakimś filtrem wbudowanym w XZ-2 co by wyszło.
Panowie, gdzie dostanę zaślepkę na sanki do xz-2?, gdzieś się wzięła i zgubiła :). Czy jest to w ogóle do dostania, czy zostają tylko jakieś uniwersalne, ale one chyba nie zakryją tego gniazda do wizjera.
Oraz takie tam foto.
O takie zaslepke Ci chodzi,drogo chcaZałącznik 140266
Bo generalnie mam spory problem z jakimś fajnym etuii/pokrowcem na moją XZ-2.
Już tłumaczę o co mi chodzi.
Kupiłem sobie HAMA Nashville 90, super futerał, miękki w środku, z dodatkową kieszonką na baterię, kapturkiem przeciwdeszczowym, ale...
Jak idę sobie na spacer czy na wycieczkę z aparatem i niosę go w tym pokrowcu to dobycie z niego aparatu, zrobienie zdjęcia i ponowne schowanie jest męczące, a czynność tą muszę powtarzać kilkanaście razy. No i generalnie kończy się to tym, że noszę aparat bez żadnej ochrony na szyi.
No i kupiłem to chińskie badziewie ze skóry, bo liczyłem, że będzie to wygodne, no ale to badziewie;)
Więc wykminiłem sobie, że potrzebuję futeralik, gdzie aparat nie będzie wkładany pionowo, ale poziomo (chociażby tak jak w tym oryginale com go linkował kilka postów wcześniej). Możecie mi coś takiego polecić? (zależy mi na kieszonce na baterię).
Miałem wstąpić na pizzę dziś . No ale rozmyśliłem się. :-P
Załącznik 140295
Witam wszystkich.
Jestem szczęśliwym posiadaczem xz2 od jakiegoś czasu.
Chciałbym do niego zakupić sobie teleconwerter TCON-17 i mam takie pytanie czy adapter z tej strony http://fripers.pl/product_info.php/info/p3019_Adapter-52-mm-do-Olympus-XZ-1--XZ-2-Freepower.htmll będzie się nadawał czy też muszę kupić oryginalny CLA-12?
Dzieki za szybką odpowiedź :-)