@ pamaru - załóż swój wątek bo fajne zdjęcia robisz i masz się czym pochwalić.
Chyba że masz, a ja nie wiem :-P
Wersja do druku
@ pamaru - załóż swój wątek bo fajne zdjęcia robisz i masz się czym pochwalić.
Chyba że masz, a ja nie wiem :-P
Nie mam wątku swojego, a i jakoś pod ocenę ich dawać mnie się nie kce.. ;) Poza tym, jakbym miał je pozbierać z tych kilku wątków to chiba bym się pogubił.. no chyba, że modyratur sam by mi je jakoś poprzenosił. ;)
Póki co, prosto 5 minut temu ściągnięte z karty, nie obrabiane, pomniejszone tylko, wschodowe pstryki trzy zapodaję (exify zachowane). Światełko było miodne, może i kiczowate dla niektórych, ale ja tam lubię mocne kolory, kontrasty itd. ;P
Standardowo już om-d +12-50...
1
2
3
Pozdrawiam
Skontaktuj się osobiście z moderatorem. Choćby poprzez raport - ten trójkącik z wykrzyknikiem pod postem. Musisz podać tytuł wątka, wybrać dział dla początkujących lub dla zaawansowanych.
Musisz wykazać inicjatywę - samo się nie zrobi. Możesz też zacząć od nowego początku i niczego nie scalać.
Pozdrawiam AP.
Ostatnio na tapecie w wątku było mZD 40-150, więc na dzisiejszym wypadzie rowerowym 90% zdjęć zrobiłem E-PL3 + 40-150, w ramach ciekawostki daję zdjęcie co można zrobić takim zestawem.
Miejsce: Góra św. Anny (Opolszczyzna)
Cel: Babia Góra - ok. 140 kilometrów odległości, widać nawet odrobinę Tatry - a to już jakieś 180 km. Przy prawej krawędzi zdjęcia zmieściło się jeszcze Pilsko - ok. 125 km.
Było ok. 30 stopni celsjusza, więc powietrze raczej nie pomagało ;)
Pamaru, fotka z owadem bardzo fajna. Mnie tam wschody i zachody się podobaja i nie widze w nich nic kiczowatego.
Cieszę się. Miło mi. Zestaw om-d+12-50 wciąż mnie zaskakuje. Jest bombowy, a samo szkiełko choć kitowe jak widać jest super uniwersalne na co dzień. A fotografia zbliżeniowa przy jego użyciu to czysta radocha. Póki co jedzie do mnie 40-150 R. To moje pierwsze "tele" od 6 lat, bo ogólnie nie są to moje ulubione ogniskowe. Odnajduję się w zupełnie innych szkłach, ale powalczymy zobaczymy. Przyda się na pewno jako uzupełnienie do kita. ;)
@dao
dobre dobre. Zastanawiam się jakie szkło należało by użyć, żeby Tatry były tak blisko jak Babia Góra:wink: z 300 pewnie nie ale może 500mm ?
@P.R.P.
Bardzo dobrze, że zamówiłeś 40-150 :) A dlaczego akurat ten a nie panasa 45-175? 800 zł chyba jest droższy więc chyba jakoś nie ma między nimi różnicy a dopłacać za panasa to też taki sobie pomysł. 40-150 kupiłeś wersje R(czarną)? Jak bede kupował zestaw OMD 5 + 12-50 to też przy okazji kupie tele i jestem twoich odczuć jak go będziesz miał i wstawianych fotek wykonanych tym słokiem :wink:
No właśnie zamówiłem czarne 40-150 R, bo i mój om-d jest czarny. Stwierdziłem, że nie zarabiam olkiem, a traktuję go jako świetne uzupełnienie ciężkich gratów, coś co ma mi dawać frajdę na codzień, więc to tele a nie Panasonic wystarczy mi w zupełności a różnicę wolę wydać dokładając np. do fisheye 7.5mm. A fotki, a pewnie z czasem się jakieś pojawią. ;)
A tym czasem... kolejny pstryk! ;)
jak szybko zmienia się temperatura barwowa to widać na zdjęciach. Ogólnie, co chwilę inaczej.. ;D
To tyle na dzisiaj, spokojnej nocki życzę.. Idę odespać, bo od 19h jestem na nogach i powoli zaczynam to odczuwać. Do następnego "kiczyku". ;)
no to zapraszam na wiejską zabawę:
Jest muzyka
Załącznik 67882Załącznik 67886
jest i grill:
Załącznik 67883
jest wesoło :)
Załącznik 67884Załącznik 67885
(panoramki to PEN E-P1 + P20/1,7@f2,0, t=ca 1/15, składane Huginem z dwóch zdjęć z ręki)
2 pierwsze E-PL3 + 40-150, 2 ostatnie E-PL3 + 14-42
i panoramka kaldery wulkanicznej na Górze św. Anny
większa wersja
Jakoś trochę mi się nie podobają :wink: - te kominy.
Popatrz na zdjęcia Apezeta i rób podobne :wink:. On już chyba doszedł do perfekcji.
Nie komentujemy, wklejamy, to nie watek autorski
pozdrowionka
PS
Chyba tu jakims cichym moderatorem jestem nie?:)
Nic się nie martw Dao, pierwsze Apezeta były jeszcze gorsze :). Trenuj i bądż dobrej myśli - On cierpliwie słuchał i się uczył.Powodzenia
Moje kit foto c.d. :P :)
---------- Post dodany o 06:16 ---------- Poprzedni post był o 06:12 ----------
i trochę przyrody.. ;)
a i jakiś widoczek się trafił
Miłego dnia wszystkim życzę.
Dwa ostatnie mi się podobają - a taką drogą fajnie się jedzie.
Miłego dnia życzę. :)
Dzień dobry, fajnie, ze ten wątek tak się rozwija. Co do kominow to ja jestem innego zdania. Kontrast pomiędzy polami uprawnymi a przemysłowym światem jest interesujący i w sumie ciekawszy od tradycyjnego pejzazu.
Pamaru - z tym kitem to cuda wyprawiasz. Nawet makra rewelacyjnie wychodzą :-)
Tak trzymaj - ja też tak mam, grunt to się za bardzo nie podniecać tym co się robi, bo to żle wpływa na zdrowie, i samopoczucie :roll: :grin:.Tudzież inne przypadłości :grin:.
Powodzenia.
Wow, jest i kolorowo i klimatycznie i zblizeniowo :lol:
Rewelacja!
Janeczek - dopiero ochlonalem, weekend zlecial jak...
Wrzesien 2010
G1, 7-14mm @ 14mm
G1, 7-14mm @ 7mm
G1, 45mm f/2.8 @ 5.6
3cie leży mi jak diabli. Zresztą pozostałe też. Ech spełniasz moje marzenie o podróży i fotkach z US&A... :)
---------- Post dodany o 09:41 ---------- Poprzedni post był o 09:14 ----------
Taki tam, zwykły pseudo hdr z jednego zdjęcia przemielelony przez sns hdr lite..
Jerry_R czy można wiedzieć czym dociągasz zdjęcia? Bo np kolorystyka nijak mi nie pasuje do puszki panasonic? jakieś filtry może?
Zdjęcia rewelacyjne!
dorzucę jeszcze jedną panoramke, ujęcie z tego miejsca już wprawdzie było ale właściwie w drugą stronę :) próbowałem też coś z kompensacją ekspozycji ale chyba nie do końca mi wyszło. Oczywiście PEN pierwszy + mZD14-42
Załącznik 67918
To masz taki przepis na szybko. Panorama z łapy.
Robisz tylko dwa zdjęcia. Ale najpierw kierujesz aparat na miejsce gdzie ma być środek panoramy. Odczytujesz jakie parametry zaproponował Ci aparat. Przekręcasz kółko na "M" i takie właśnie ustawiasz.
Potem robisz jedno zdjęcie na lewo od tego "środkowego" punktu, i drugie na prawo.
Zdjęcia powinny się pokrywać w środkowym obszarze min. w 30 %.
Potem podajesz na tacy te zdjęcia Huginowi, lub jakiemuś innemu programowi do panoram i czekasz. Złożył, się cieszysz, stawiasz piwo.
A teraz marsz na podwórko i robić :mrgreen: :lol:
Już bardziej łopatologicznie chyba nie mogłeś mi wytłumaczyć. Dziękuję. ;) Zawsze mi się panoramy podobały, ale co się zabieralem do sklejania to kończyło się na nerwicy i piwie dla spokojnosci.. ;) Ale to było parę lat temu. OK hugin się instaluje. Dzięki.
---------- Post dodany o 18:26 ---------- Poprzedni post był o 16:51 ----------
No i wyjdę na jakiegoś gupka, ale na razie nie ogarniam co i jak w tym hjudżinie. :( Ale ściągnąłem jakiś Microsoft ICE i teraz tylko statyw w rękę i coś wykombinuję. :)
---------- Post dodany o 19:38 ---------- Poprzedni post był o 18:26 ----------
Jako, że panoramki już dziś nie popełnię (ale może jutro lub pojutrze o świcie ;) ) to wrzucam jeszcze jeden wschód-pstryk. Mam nadzieję, że jeszcze ten jeden wytrzymacie. ;)
pamaru Nie zrażaj się do Hugina. Jest naprawdę dobry :) i wcale nie jest trudny choć ma taką opinię. Mnie też na początek poraził i przeraził ale dwie próby a potem poszło :) Jak wrzucisz zdjęcia (asystent) i podasz cropfactor to dalej idzie automatem. Jak wstępnie posklejasz fotki to sobie możesz włączyć taki fajny tryb podglądu na żywo i można sobie sporo podopasowywać na czuja. Można też przeczytać instrukcję obsługi i wiedzieć co i jak w zakładkach poustawiać żeby było "profesjonalnie" ale ja się bez tego obywam :)
A ze statywem to musisz uważać żeby kręcić wokół punktu nodalnego. Ja sobie do tego celu tak statyw stiuningowałem https://forum.olympusclub.pl/threads...9-do-panoramek
pozdrawiam i życzę powodzenia
Widziałem wcześniej już twoją przeróbkę statywu i kto wie, może i swój też tak przerobię. O punkcie nodalnym pamiętam, więc coś już tam wiem. Ano, aby do pierwszej panoramki. ;)
Swietne panoramy :grin:
Ja uzywam tylko RAW'ow, ktore obrabiam w samym LR (bez zadnych dodatkow, plug-in'ow).
Wrzesien 2010
G1, 45mm f/2.8 @ 5.6
G1, 7-14mm @ 11mm
Wrzesien 2010
G1, 7-14mm @ 14mm
G1, 45mm f/2.8 @ 2.8
G1, 7-14mm @ 7mm
Super fotki :-) Pierwsza podoba mi sie najbardziej, a na ostatniej jest wrażenie, ze te budynki sie zaraz zawala. 7-14 to fajny obiektyw.
@Jerry_R, To z mewą (i nie tylko) podoba mi się. Ale ja też lubię i robię takie tradycyjne kadry..Choć dzięki twojemu 7-14 mam ochotę na coś UWA, Może skuszę się jednak za jakiś czas na fish'a. :)
Ok, no więc dotarło do mnie 40-150 R, czarna wersja. Z czarnym OM-D komponuję się idealnie. Tu -> fajny symulator jakie szkło z jakim (kolorystycznie) body wygląda http://olympusomd.com/global/omd/e-m5/lens/#.
Moje 40-150 kupiłem w Fotozakupy.pl. Robiłem u nich zakupy za gruuube piniendze, od lat, więc zaufanie mam. Przyszedł sobie więc słoiczek w wersji . . . OEM? ?Tzn. sam, goły z "Jasandową" zaślepką (którą już zastąpiłem tą od 12-50), bez pudełka itd. Konsternacja we mnie się pojawiła. Myślę, pewnie znowu czegoś nie doczytałem. ;) Olać pudełko, to nie szkło za 8 tysi. ;) Pierwsze wrażenie "o k... ale to małe, czy to aby się nie rozleci po wakacjach??" Po podpięciu do om-d, "łooo... jakie to w sumie szybkie i ciche! Eeee.. podoba się. :) ". Ogólnie jestem wielce zadowolony, szkiełko jest oszczutkie (jak na moje wymogi), malutkie, szybkie. Git. Oczywiście musiałem i do niego podpiąć raynoxa dcr 250. Efekt? Wow,ale ta stabilizacja w om-d wymiata!, powiększenie przeszło 2-3:1 "(na moje ślepe oko) a tu luz, z ręki można. Oczywiście masnfrotka jednonoga w szafie jest jakby co, ale głównie pod sigmę 150. ;)
Ok, póki co szukam kadrów bo z tele ekwiwalent 300mm nie miałem doczynienia od lat.. więc wybaczcie. ;)
ty na 40mm i raynox
a tu na 150mm i raynox
i reszta pstryków..
A! 3 fotki dla porównania.
12-50 na macro ustawione (powiększenie 1:1,3)
12-50 na macro ustawione + dcr 250
i 40-150, na 150mm + dcr 250
i inne kadry, których wciąż szukam.. ;) Ale zaraz idę do zuuuu to coś przybędzie.. ;)
Oczywiście lystky to umnie "musowo".. ;)
Pierwsze testy 45-tki:
No i jest Zooo foto z OM-D + m.ZD 40-150 R ... :D
Wrzucę tylko kilka, bo i tak zawalam ten wątek swoimi pstrykami. Stworzę oddzielny, swój autorski, to tam będzie można podglądać moje Relax Foto, ba nawet napisać, które się podoba a które do d.... ;) Najpierw jednak muszę je pozbierać z różnych wątków w jedno miejsce.. :)
(lepiej nie dało rady, i tak przez szybę grubą robione..)
---------- Post dodany o 21:42 ---------- Poprzedni post był o 20:11 ----------
ufff.. o mały włos nie poległem, ale pozbierałem wszystko do kupy w jeden wątek. https://forum.olympusclub.pl/threads...k.........-%29 Teraz będę swoje olyfoty wklejał tam. ;)
12-50 z włączoną funkcją makro:
Pamaru, eksperymentuj, zabawa przednia :grin:
Wczoraj mialem w rekach OM-D z 12-50 - bardzo dobre wrazenie na mnie zrobil!
Wrzesien 2010
G1, 7-14mm @ 7mm
G1, 7-14mm @ 14mm
G1, 7-14mm @ 7mm
I znowu 12-50:
I jeszcze pierwsze testy 45-tki:
Prosimy o jeszcze wiecej z 45'ki :cool:
Wrzesien 2010
G1, 45mm f/2.8 @ 2.8
G1, 45mm f/2.8 @ 5.6