Te lofty to na drugim czy piątym ? Szkoda że 5 krzywo wisi na 2 szlaban przeszkadza. Wędruj dalej Biker i pstrykaj ;)
Wersja do druku
Te lofty to na drugim czy piątym ? Szkoda że 5 krzywo wisi na 2 szlaban przeszkadza. Wędruj dalej Biker i pstrykaj ;)
Przepraszam zapomniałem dokładnie opisać. Na drugim to remiza strażącka, 3 to jej opis, 4 to zruinowana przędzalnia Grohmana, a 5 to fragment wejścia do remizy i lofty w tle po prawej stronie:grin:.
Chętnie bym zobaczył te lofty od środka , ale pewnie nie masz takiej możliwości ?
Nie za bardzo ochrona chce na te lofty wpuszczać(do wnętrza). Ja napisałem specjalną prośbę wg. cytowanego wzoru, że moje zdjęcia nie będą szkodą dla firmy............ Zgodę dostałem, ale jeszcze nie było okazji żeby tam połazić. A do wnętrz puszczać nie chcą, bo tam firm dużo z dobytkiem. Ładnie tam to wygląda (raz byłem w towarzystwie). Ciekawe są stare wersje okrągłych klatek schodowych. Pytałem o możliwość zrobienia zdjęć z dachu albo wysokiego okna- zapomnij. Nie zgodzili się.
W tej części pokażę Wam jako ciekawostkę, to co stoi za zabytkową remizą strażacką.
Na fotkach widać stare budynki które w czasch świetności fabryki Scheiblera służyły za stajnie dla koni i podręczne pomieszczenia gospodarcze oraz warsztaty napraw. Dziś to budynki mieszkalne, a z tego co się dowiedziałem, prywatny najemca skutecznie podwyżkami czynszów pozbywa się kolejnych lokatorów.
Na drugiej fotce widać stary plac ćwiczeń strażaków z dzisiejszymi komórkami. Na 4 fotce zabytkowy hydrant wodny.
Fotogeniczne miejsca odwiedziłeś. Dość trudno oddać klimat takich miejsc na zdjęciach ale całkiem dobrze Ci wyszło.
Trudny "przypadek":) z tym ORF, trzeba dość mocno wyciągać cienie i szum wyłazi... Tak na szybko
Załącznik 77837
http://www.marcus-hebel.de/foto/links.html
prosty, dość dobry programik do prostowania perspektywy
andtor kłaniam się, bardzo Tobie dziękuję. A zdjęcie.............?? Brak słów. Całe szczęście, że na statywie robiłem i dało się takie coś wyciągnąć, ja jeszcze swojego nie mam, ale jak zrobię pokażę. Teraz to ja na pewno tam pójdę i dobrze się na niespodzianki przygotuję. Będą z tego foty.
dzięki chłopaki za odwiedziny, grzeczność i link do programu (yamada). Mam jeszcze trochę fot z "zaplecza" remizy" i ciekawe ujęcia przez okrągłe okno. Wstawię jak tylko będą gotowe.
Moja wędrówka po łódzkim Księżym młynie miała na celu wykonanie zdjęć przy zapadających ciemnościach. Chciałem zgromadzić możliwie najciekawsze ujęcia tego magicznego miejsca. Niestety trochę zawiedli mnie gospodarze zabytkowej remizy, bo nie włączyli oświetlenia w najlepszym czasie. Podczas wizyty za remizą, dzięki pomocy kolegi wszedłem na strych, a po drodze zobaczyłem nieduże , niestety brudne z zewnątrz zabytkowe okrągłe okno. Nie dawało ono jakiegoś rewelacyjnego widoku na budynek byłej stajni za remizą. Ale oddawało w swoim kształtem zabytkowy charakter tego miejsca.
Ściemniało się coraz szybciej, gdy znalazłem się na dachu domu kolegi. Miałem stąd fajny widok na zaplecze remizy i wielki budynek loftów.
Miejsce wygląda naprawdę intrygująco i ładnie uchwycone - szczególnie właśnie to z brudnym oknem. Właśnie takie ujęcia osobiście pasują mi do tego typu miejsc :)
Miło Was widzieć i wiedzieć, że jeszcze mnie tu ktoś ogląda i czyta. Potraktujcie to trochę jak dedykację i przewodnik, zwłaszcza ci, którzy byli na zlocie i tam nie dotarli. Może te zdjęcia Was kedyś zachęcą.
Ta moja włóczęga po Łodzi, jest chyba trochę szczęśliwym fartem naznaczona, bo nie miałem pojęcia, że trafi mi się taka okazja:grin:.
Niemal w całkowitych ciemnościach rozświetlonych nielicznymi oknami, pooglądałem sobie trochę "zaplecze" remizy i ustrzeliłem takie kadry.
Po tej porcji zwiedzania nabrałem pewności, że trzeba tam wrócić i strzelić fotki w remizie i z jej wieży. Ale to już bedzie temat na następne posty.
Dzięki wszystkim za odwiedziny:grin:.
Podoba mi się pierwsza fota. Szczerze to brakuje na niej jakiegoś kata z toporem i kilku odrąbanych głów ociekających krwią :)
Biker!
Moje uwagi są takie: odpuść sobie te HDR-y lub zmień aparat, po co ci taka paskudna sieczka na świerkach, scainach , brukach jak np. dwie wrzuty poniżej?,
Kolejna sprawa, używasz czasem własnego balansu bieli? Jak nie to spróbuj.
I sprawa trzecia, wiem, że granica dnia jest fotograficznie dobrym czasem ,ale zimą tak jak teraz, dobra porą na zdjęcia jest czas gdzieś od 14.30, a światła, którego brakuje na tych zdjęciach jest więcej i z 520 będą lepsze zdjęcia. Trzeba tylko poczekać na odpowiednie niebo.
I nie wyciągaj tak mocno, zostaw czasami więcej gęstego cienia, nie rób nic na siłę.
A w ogóle to poszedłbym tam w okolicy wschodu, ale to ja, który bardziej lubię tę poranną porę.
AP.
Na drugim bardzo fajny klimacik. Pewnie gdyby rzeczywiście włączyli latarenki to byłoby jeszcze lepiej.
Pozdr
---------- Post dodany o 08:57 ---------- Poprzedni post był o 08:51 ----------
Wschód na Księżym Młynie jest fajny, ale w tej części gdzie był ostatnio BIKER, słońce przez długi czas jest schowane za wysokim budynkiem dawnej przędzalni (lofty).
Co do HDRów i balansu bieli to bym się zgodził.
Pozdr
Witam ziomków i podglądaczy.
Dzięki za wizytę i ciekawe uwagi.
Andrzeju żadne z pokazanych przeze mne zdjęć, nie jest HDerem, tylko obrazem SEPIA który ustawiłem w OL.Viewerze. Wszystkie fotki to są rawy, tak przeze mnie obrobione jak umiem. Pora dnia była zgodna z tym co zasugerowałeś, byłem tak od ok. 14 aż do 19, co potwierdzą exify ze zdjęć. te fotki poniżej zrobiłem ok. godź 16.11. Jak widzicie na remizie latarnie się nie palą.
W okresie zimy, jet to jedyna sensowna pora na zdjęcia w tym miejscu, bo wysoka zabudowa loftów, co potwierdził barmichał, ogranicza szanse na ładne zdjęcia do minimum i nie pomoże tu nawet najładniejsze niebo.
We wszystkich zdjęciach balans bieli ustawiony był na "chmurkę", a tylko w nielicznych skorzystałem z tematycznego "Zachodu słońca" jako wersji eksperymentalnej. Ujęć robiłem kilka więć miałem możliwość późniejszego podglądu.
I jeszcze jedno, fotki robiłem E-620 + 12-60. Wiem, że może popełniłem trochę błędów w ustawieniach, ale spróbuję to jeszcze poprawić. Cel wycieczki został osiągnięty w rozumieniu szkoleniowym.
Zacznij numerować wrzutki ... pliz :)
Skoro jest zainteresowanie a nawet prośba z przyjemnością pokażę Wam orginały.
1. Brama prowadzącana zaplecze zabytkowej remizy
2. Budynek remizy z "profila" i fragment bruku
Mam do Was tylko jedną prośbę- pokażcie kto co zrobił. To nie koniec fotek z Księżego młyna. Ja dzisiaj też tam byłem, nawet do wnętrza loftów dotarłem. Ale mam też coś, co śmiało ogę nazwać sensacją ze swojego punktu widzenia. Widziałem trzeci budynek fabryczny w stanie zrujnowanym, który stoi z tyłu tego przy ulicy. Tam też wkrótce wejdę z Olkiem. Na tym nie koniec, byłem w ruinach przędzalni Grohmana i znalazłem miejsca na świetne foty. Udała mi się dzisiejsza wyprawa, wkrótce pokażę Wam to co sfociłem.
P.s.Ten post jest jednocześnie próbą wstawiania zdjęć z ich numerowaniem. Jeśli coś mi nie wyszło,miło będzie jak doradzicie co mam zrobić lepiej. Zrewanzuję się fotkami.:grin:
Ale serio orfy chciałeś wrzucić?
Tak grizzu dla apezeta, a może nie tylko.:grin:
Mam nadzieję, że to nie będzie wielki problem, ale gdyby miało być inaczej napisz coś na PW:grin:
Zmien na P1.ORF nazwe pliku z P1019250.ORF
I wywolaj normalnie z automata.Zdaj sie na programistow,uwierz,ze mogli te suwaki w auto jakos dobrze poustawiac,Oczywiscie,ze mozna lepiej,ale czy akurat tu warto suwac procz prostowaniaZałącznik 78079Pobrane i robione wszystko z automata.Prostowane we foto filtre,bo w PS zapomnialem.(czyt nie umiem)
Siemka Biker.
Ostatnie twoje wrzuty fajne. Nie próżnujesz i dobrze. Pozdrawiam.
anie, to jest ok skoro tak chciałeś.
Może tak ?
Załącznik 78082
Ja tak spróbowałem:
Załącznik 78083
Pozdr
Fajnie i ciekawie Wam to wyszło. Ja się trochę też sam pobujam nad tą fotką. Ale i tak zrobię poprawkę.
Długo trwało zanim przejżałem swoje piatkowe obrazki, ale chciałbym Wam kilka pokazać jako próbki z tego co zdąrzyłem zrobić.
1. Te kratownice i korytarze to wnętrza loftów w byłej fabryce Scheiblera
2. Nie mogłem oprzeć się pokusie i wszedłem do ruin przędzalni Grohmana, to co tam zobaczyłem nie zostawia wątpliwości, że tam wrócę.
Pozdrowerki
To JA SE teraz po krytykuje a CO!!!!!! hehe :D
OczywiZZZZda subiektywnie SEEEEE pokrytykuję hehe :D
Mirku fajnie ale takie trochę chyba za bardzo klocki Lego z tego wyszły ;)
Bodzip na wiosnę i zieleń to chyba musimy jeszcze deczko poczekać ;)
Michałowi wyszło to chyba najlepiej chociaż jakiegoś brudu mi tam brakuje ;)
Fajnie się mądrzy a samemu nic się nie wrzuca ale takie moje widzi i misie w ZOO ;)
No dobra nad moją wersją też się możecie wyżyć - POZWALAM hihi ;) :)
Załącznik 78115
Biker fajne te kratownice :)
Biker nie chodź po ruinach nie tędy droga hihi :D
1Załącznik 78124Hej kwiatki siedmiopłatki miło Was znów widzieć. Dobre te Wasze próby, ja mam taką. Ale pewnie to nie ostatnia:grin:.
2 .A tu macie jeszcze jeden obrazej z płaczących ruin przędzalni.
A co do fotek w loftach, sa co najmniej zachęcające. Przygotowałem sobie zezwolenie na następna wizytę. Z tyłu za odnowionym budynkiem który widać od ulicy, stoi drugi budynek fabryczny z ciekawym otoczeniem. Jest tam nawet staw z tryskającym źródełkiem. Wszystkim zarządza już................syndyk masy upadłościowej, ale żeby wejść do drugiej części fabryki trzeba zdobyć zezwolenie.I ja już zrobiłem pierwszy krok. Po loftach oprowadził mnie...........nie nie zdradzę, tej licencji nie sprzedam.
Ale jak wszystko przygotuję, pokażę Wam fotki:wink:.
Miruś i co miałbym w tym ciepełku napisać..................
Nie wyłażę dziś z chałupy, bo mi wleciał bąk do d.......:grin:.
O nie zobaczyłem miejsca zbyt ciekawe, aby z ich sfocenia zrezygnować. Pisałem że temu miastu się to ode mnie należy, nie dla zachwytów ale dla pamięci i mojego do niego przywiązania(ale nie linką):grin:
Kurde.A co Ci te miasto tak zlego zrobilo,ze je tak pokazujesz.Nie bylem w nim dlugo,ale mam raczej pozytywne wspomnienia o nim.Patrzac na Twoje fotki zadaje se pytanie -dlaczego jeszcze tego nie zaorali i kartofli nie zasadzili.A tam tyle jest fajnych i ciekawych zaulkow.
Widzisz może to mi nic nie da, ale jak bedę miał jeszcze za życia okazję to tymi fotkami kopa w d........zasadzę wszyskim którzy w tym mieście te zaułki chcą zlikwidować:grin:. Tak od siebie, no może w Twoim imieniu też:grin:.
Czy Ty naprawde nie rozumiesz,ze pokazujac te miejsca w taki sposob naklaniasz do zaorania.Pokaz je tak zeby kazdy chcial je zobaczyc a nie tak zeby sie orac chcialo.
Przecie decydent jak wezmie Twoje fotki to mu nikt sie nie przeciwstawi w tym ze to trza posprzatac i zaorac.Krzyczysz nie a dowody pokazujesz na tak.
Tu wcale nie trzeba zaułków historii orać. Wystarczy nie dopuścić do ruiny i trochę odrestaurować. Na takiej starej przędzalni to miasto powinno ciężkie pieniądze za zwiedzani zarabiać. To jeden z objektów o niegoraniczonych możliwościach. Wiesz jaki wspaniały widok na Łódź jest z jej dachu???????????
Taras widokowy, muzeum, stare maszyny i lekcja historii gotowa. Dlaczego w bastionie obcokrajowców można to było zrobić, a tu nie??????????????????????????