O ! moje ulubione domki. Podobno drogie :mrgreen:
Wersja do druku
O ! moje ulubione domki. Podobno drogie :mrgreen:
Piękne norweskie fiordy 1029, 1036.
Zgadzam się z Tobą całkowicie :).
Norwegowie bardzo dbają o pielęgnowanie własnej tradycji i jej świadectwa. Przykładem mogą być domki Helleren.
Stoją samotnie nad brzegiem Jossingfiorden pod nawisem skalnym. Co ciekawe są otwarte i dostępne dla zwiedzających przez całą dobę,
a nie widać tam właściwie śladów wandalizmu, śmieci czy kretyńskich bohomazów na ścianach. Pod tym względem kraje skandynawskie są "wielkie". :)
Załącznik 234381
1038
Załącznik 234384
1039
Załącznik 234382
1040
Załącznik 234383
...
Przepiękne widoki zapierające dech w piersiach godne podziwu.
Niesamowita miejscówka, pewnie spędziłbym tam cały dzień albo dwa szukając dobrego światła i kombinując z różnymi kadrami i ogniskowymi.
Ja to bym się tam wprowadził :mrgreen:
Dziękuję za tak wielki komplement :).
Byłem tam już kilka razy. Jest to dzień drogi z albo na prom. I zawsze nie ma już czasu, albo"lecę" na północ i szkoda każdej godziny .... Albo leje :).
A tak na poważnie to bardzo kiepsko jest tam z dobrym światłem. Wystawka jest na wschód z lekką południową odchyłką. Na przeciwko w odległości ca. 300 metrów jest przeciwzbocze o wysokości około 300m ....
Na dodatek teraz jest tam wielka budowa nowego portu załadunkowego dla statków odbierających ładunek z kopalni jakiegoś rzadko występującego metalu. Więc jest tam hałas, kurz i jeżdżące co parę minut od świtu do nocy ciężarówki. :(
Tak tak :). DeWuTe napisał że do pierwszej zimy, a ja piszę do pierwszych zakupów :mrgreen:.
Góry i góry czyli Jotunheimen kontra Frafjordheiane. I oczywiście słońce kontra deszcz.... :)
1041
Załącznik 234401
1042
Załącznik 234402
...
Z przyjemnością śledzę ten wątek, zdjęcia jak z bajki!. Urlop w Norwegii 6 lat temu to jeden z naszych najlepszych - musimy tam wrócić.
1040 wygląda jak makieta, super! W 1039 niebo wygląda jak wklejone, jakoś tak sztucznie.
1042 już bardziej sielsko. Tam się podoba.
@cobra śmiem stwierdzić, że Norwegia całkowicie odbiega od tego co widziałem i jak się czułem w innych miejscach. Dla mnie jest urzekająca cisza i mała ilość ludzi, w tym turystów. Chociaż muszę przyznać że z roku na rok
robi się coraz tłoczniej i trzeba uciekać na północ. :). I oczywiście ten inny krajobraz.
Zresztą najlepiej zobaczyć to samemu. Bo tłumaczenie i pisanie, że jest tak i tak nie ma za bardzo sensu :). Wielu ludzi zbyt mocno siedzi w swoich wyobrażeniach świata i
nie chce z nich wyjść nawet na milimetr. :)
Co do zdjęć ... trudne warunki były do ogarnięcia, i widać nie podołałem :).
1043
Załącznik 234409
@Krakman na pewno, i nawet deszczyk nie przeszkadza...
...bo to pierwsze zdjęcie to mały hardcore. :) Oblodzone skały na podejściach i zejściach, nie będąc na to przygotowanym, do przyjemności nie należą :) I sielanką tego nazwać nie można.
.
Widok z Galhoppigen
1044
Załącznik 234419
...
Nie wiem jakie są w Norwegii regulacje prawne w tej sprawie, ale ja na Twoim miejscu już dawno bym fotografował tam dronem :-)
Spotkałem na parkingu będąc na Senji osobę o ile dobrze pamiętam z Łotwy. Pokazywał mi filmy które robił z drona. Fajne to było, tylko ze ja filmów nie zamierzam robić.
Zdjęcia z drona.... Na pewno można zrobić zdjęcia których normalnie się nie zrobi. Sam nie wiem. To kolejny sprzęt do ogarnięcia, bagaż, plecak i nauka :). Zresztą nie wiem jakie są teraz możliwości w tym temacie.
Nie jestem na bieżąco.
A tak na marginesie nie chciałbym włazić na "Galhoppa" z dodatkowym bagażem :).
Jakie są kwestie prawne nie wiem, Ale Norwegia jest na tyle duża, że spokojnie można znaleźć miejsca gdzie da się "dronować".
Poczytaj sobie w sieci o Mavic 2 Pro. Małe, składane, i robi świetne zdjęcia - RAW'y 20 megapikseli mają. Co do samego latania - komputer robi to za Ciebie, nie potrzeba praktycznie żadnych umiejętności, niesamowity sprzęt.
.
1045
Załącznik 234447
...
Niesamowity, dziki krajobraz, lodowiec w dole i na poziomie lodowca ten okolony tyczkami skrawek asfaltu po lewej - coś chyba nie do spotkania poza Skandynawią i być może Patagonią.
Urzekające widoki a szczególnie ten na zdjęciu 1042.
Dzięki za wpisy i opinie :)
1046
Załącznik 234543
1047
Załącznik 234544
1048
Załącznik 234545
...
.
:)
1049
Załącznik 234581
...
1048 znakomite, naszła mnie chęć iść na ryby :)
Owieczki fajnie kontrastują z szarym krajobrazem. Wyglądają jak wklejone w ten obrazek.
Z wędkarstwem jestem na bakier, ale wszystkie zdjęcia doceniam i podziwiam :)
Dziękuje za tak miłe słowa. :)..Ale uważam że jeszcze bardzo dużo muszę się nauczyć.
A Ty Bogdan chodzisz po ryby, czy na ryby? :)
. 1050
Galhoppigen
Załącznik 234589
...
Po ryby do sklepu :)
.
Jedno z moich ulubionych miejsc Jotunheimen i okolice Spiterstulen. Zawsze tak układam trasę aby choć na chwile tam zajrzeć :)
1054 - fajna abstrakcja, a że jest krajobrazowa, to ma głębię i perspektywę.
TJ
Dzięki za opinię Tadeuszu :)
Kurde gdzie nie spojrzeć to śnieg na Twoich zdjęciach :-)
A to dobrze, czy bardzo dobrze @m_a_g ? :)
W Norwegi wszystkie wysokie góry, nawet porą letnią, są okraszone śniegiem. Jego ilość zależy od "jakości" zimy i następującego po nim lata.
A że ja bardzo preferuję i lubię tereny górskie, więc jesteś skazany na dość częste oglądanie śniegu na moich fotografiach. :)
Żeby było śmieszniej te ostatnie zdjęcia były robione na przełomie lipca i sierpnia....
A to specjalnie dla Ciebie, Abyś mógł trochę odpocząć od śniegu jeśli chcesz tu zaglądać. :mrgreen:
Dolina w której miałem okazje często pomieszkiwać, gdy przychodziła kiepska pogoda,
albo chciałem odpocząć po trudnej eskapadzie
Fajna rzeka czy też strumien. Wygląda że woda jest bardzo zimna bo chyba szybko płynie.... swego czasu byłem na spływie kajakowym na takiej górskiej rzecze tu u mnie na miejscu i zdarzyła mi się wywrotka. Woda miała 3-4 stopnie, niezapomniane wrażenia :-)
Cywiliacja - prąd jest.
Kolor wody m_a_g_iczny :mrgreen: