Aa oto Ci chodzi! :)
---
edit:
Licencja jest przypisana do osoby i jest wieczysta, nie myliłeś się.
Tak, to prawda. I do pracy używam swojego Photoshopa, ale często coś sobie grzebnę na Edzi lapku. :mrgreen:
To taka nieoczywista oczywistość. :wink:
Wersja do druku
Aa oto Ci chodzi! :)
---
edit:
Licencja jest przypisana do osoby i jest wieczysta, nie myliłeś się.
Tak, to prawda. I do pracy używam swojego Photoshopa, ale często coś sobie grzebnę na Edzi lapku. :mrgreen:
To taka nieoczywista oczywistość. :wink:
Masz PS dla studentow/nauczycieli, czy sobie gdybasz?
W licencji jest tylko mowa o tym, kto jest uprawniony do zakupu studenckiej wersji oraz to, ze moze byc uzywana do celow komercyjnych na komputerze tej osoby. Albo nawet na dwoch, pod warunkiem, ze nie beda uzywane jednoczesnie.
Przede wszystkim używam takiego organu co mieści się między uszami ...
Miałem LR w ramach licencji s&t, aby dostać kod licencyjny, trzeba było wysłać dokumenty potwierdzające, że zakup jest dla studenta/nauczyciela.
Zastanów się, jaki sens miałoby aby Adobe, zbierało takie papiery, sprawdzało je, aby potem pozwalało KOMUKOLWIEK INNEMU na używanie (i to komercyjne) swojego produktu?
Wyciąg z licencji:
"Osoby uprawnione
Wersje produktów firmy Adobe dla uczniów i nauczycieli są dostępne dla następujących osób:
Studenci — studenci szkół wyższych, zdefiniowanych jako publiczne lub prywatne uniwersytety albo inne uczelnie wyższe (w tym wyższe szkoły społeczne, młodzieżowe i zawodowe), które są akredytowane i wymagają odpowiednika co najmniej dwóch lat nauki w pełnym wymiarze czasu do przyznania stopnia naukowego
Uczniowie szkół podstawowych i średnich — uczniowie akredytowanych szkół podstawowych lub średnich publicznych lub prywatnych nauczających w pełnym wymiarze czasu
Wykładowcy i inni pracownicy instytucji edukacyjnych — nauczyciele i inni pracownicy zatrudnieni w akredytowanej instytucji edukacyjnej, takiej jak szkoła podstawowa lub średnia albo uniwersytet lub inna szkoła wyższa (również prywatna)
Profesorowie o statusie emeritus
Uwaga: przed zainstalowaniem programu należy wysłać do firmy Adobe formularz zawarty w pudełku i potwierdzenie uprawnień, aby uzyskać numer seryjny.
Osoby, które zakupią* oprogramowanie w wersji S&T mogą go używać zarówno na potrzeby osobiste, jak i w celach zarobkowych."
* jak dla mnie osoby uprawnione do zakupu w wersji s&t to studenci i/lub nauczyciele - i one mogą używać tego oprogramowania. Takie jest ograniczenie licencji s&t.
PS
Po to jest licencja komercyjna, aby z jednego komputera (na którym jest zainstalowane oprogramowanie) mogło korzystać wiele osób.
Można zainstalować na dwóch komputerach (np. dom i praca) - ale w jednym czasie można używać tylko jednego komputera ...
PPS
Interpretować zapisy licencyjne każdy może jak mu wygodnie ... ale jakby co to większą wagę ma interpretacja twórcy/sprzedawcy oprogramowania i sądu :wink: Tak więc jak to w przysłowiu, "nosił wilk razy kilka, ponieśli i wilka".
Nadal nie widze zakazu uzytkowania "Glownego komputera", na ktorym jest zainstalowana glowna kopia oprogramowania, przez innych uzytkownikow gospodarstwa domowego.
Na temat interpretacji tworcow oprogramowania nie bede sie wypowiadal, bo to jest wysoce bez sensu - nie rozumiem tez dlaczego interpetacja tworcy softu ma miec wieksza wage przed sadem, niz moja.
Bo to nie kwestia widzenia lecz logicznego myślenia. Gdyby było tak jak Ty "widzisz" to powiedz jaka jest różnica pomiędzy licencją komercyjną LR a licencją s&t dla LR?
---------- Post dodany o 19:22 ---------- Poprzedni post był o 19:20 ----------
Za chwilę wszyscy zrobią tak jak Adobe.
Wy się jeszcze łapiecie w tych licencjach? Nie szkoda wam życia na ich rozgryzanie? Ale wszystko sparszywiało, niedługo do zakupu oprogramowania będzie potrzebne zaświadczenie o przekazaniu organów...
Proszę państwa, do obróbki rawów - Darktable, Rawtherapee, Lightzone. Jeżeli ktoś uważam, że koniecznie musi zapłacić za program do obróbki - Aftershot Pro, Pixeluvo. Dlaczego? Pierwsza trójka to programy opensource, działają na każdej platformie, bez zliczania ile komputerów ma to zainstalowane, jaka wersja systemu, itp. Po prostu - bierzesz, korzystasz. Podoba ci się - możesz przesłać twórcom datek (nie wiem czy przyjmują). Aftershot jak pisałem, płatny, ale też działa na wszystkich platformach - z zakupem zalecam wstrzymać się do wydania wersji 2.0.
Biorąc pod uwagę jak często wychodzą aktualizacje, to bym się wersji 2.0 najwcześniej za 3-4 lata spodziewał. A szkoda, bo swego czasu testowałem i nawet byłem tak daleko, że chciałem kupić, ale mam wrażenie, że Corel przejął Bibble, przemianował na Aftershot i program przestał się rozwijać.