Odp: O perspektywie, ogniskowej i takie tam (wydzielone z wątku o Fuji X10/X50)
Cytat:
Zamieszczone przez
yendash
Krakman, daruj... padło stwierdzenie z którym od początku się nie zgadzam. Wyjaśnień było wystarczająco dużo, łącznie z przykładami, definicjami aby uniknąć niejasności a także odnośnikami do źródeł, które nie pozostawiają żadnych wątpliwości. To jak nazwać uparte trzymanie się własnych "teorii" pozostawiam Tobie. Dla mnie temat został wyczerpany.
Nie wiem nic o medalach, zupełnie nie jestem zainteresowany, nie wypowiadałem się więc nie rozumiem dlaczego i akurat w tym wątku.
Niezależnie od powyższego, przepraszam wszystkich, którzy poczuli się urażeni sposobem mojej komunikacji w tym wątku.
Wyjaśnień było wystarczająco dużo ale z obu stron.. też uważam temat za wyczerpany.. czyli wszyscy wiedzą swoje... :grin:
Może to i dobrze...
O medale w ostanim wpisie się nie czepiałem tylko wypowiedzi troszkę złośliwej na temat zjadaczy czipsów czy oglądaczy seriali itd.. coś tam było jeszcze..
Pozdrawiam.
---------- Post dodany o 11:31 ---------- Poprzedni post był o 11:28 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Herbatniczek
Ja też jestem z Krakowa, przeczytałem 32 strony tego wątku i po pokazaniu 2 prawidłowych przykładów niektórzy dalej piszą coś takiego cytat "Tylko, że Wy poważnie traktujecie perspektywę ale trochę jakby niezrozumiale.. Napisałem wczesniej na ten temat. Przykład z trolem zły.. Zbyt bliskie odległości by było widać różnicę w "perpektywie".." Ponieważ też jesteś z Krakowa możemy się spotkać w któryś dzień, weznę statyw obiektyw szerokokątny i tele zrobimy fotki na takich obiektach wybranych przez Ciebie "by było widać różnicę w perspektywie". Pokażemy fotki tutaj. Może jak sam sfotografujesz zobaczysz, że nie będzie róznicy w perspektywie i przekonasz się, że jesteś w błędzie. A jeśli wyjdzie na Twoje to będziesz miał świetny własnoręcznie zrobiony przykład aby przekonać nas wszystkich w jakim błędzie na temat perspektywy żyjemy i nawet ja to potwierdzę.
Nie trzeba robić nic nowego , wystarczy oglądnąć wcześniejszy przykład z dziewczyną w ruinach jakiejś fabryki czy czegoś...
---------- Post dodany o 11:34 ---------- Poprzedni post był o 11:31 ----------
Dajmy już spokój ..idą święta...
---------- Post dodany o 11:37 ---------- Poprzedni post był o 11:34 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
lukasz78
Może podejście Krakmana do "perspektywy" bierze się stąd, że jest z Krakowa
a tam nawet "pole" oznacza co innego niż w słowniku języka polskiego. ;)
Ja również nie wiem o co chodzi z medalami ale szczerze gratuluję odznaczenia. :)
Dajcie spokój medalom już...
łukasz ....... No! za to pole to Ci wypomnę "scyzoryka" kieleckiego :wink:
Cytat:
Zamieszczone przez
Krakman
Wyjaśnień było wystarczająco dużo ale z obu stron.. też uważam temat za wyczerpany.. czyli wszyscy wiedzą swoje... :grin:
Nie trzeba robić nic nowego , wystarczy oglądnąć wcześniejszy przykład z dziewczyną w ruinach jakiejś fabryki czy czegoś...
Krakmanie, zlituj się. Od kilku dni, trójkowi przyjaciele karpia, znęcają się nad moją muzyczną wrażliwością:) Czy Ty musisz to samo robić z moim pojęciem perspektywy? :P
Nie! bo mam swoje pojęcie
Pozdrawiam
---------- Post dodany o 12:04 ---------- Poprzedni post był o 12:00 ----------
Jestem nielitościwy :grin:
Ale na tym juz poprzestańmy..
Pozdrawiam pomimo różnicy zdań...
Krakman, mam wrażenie, że Twoim hobby jest nadawanie starym słowom nowych znaczeń. Wiemy już co oznacza według Ciebie flaszka i perspektywa. Masz jeszcze jakieś ciekawe pomysły? :)
Charakterystyczne dla wątku jest to, że zwolennicy "perspektywy w perspektywie" nie potrafią wąsnoręcznie wykonać żadnych zdjęć na potwierdzenie swojej śmiałej tezy.
Potrafią zato pokazać bez pozwolenia zdjęcia cudze i mają opanowane przypieranie do muru rzeczowymi argumentami (perspektywa kadru w kadrze itp.) kilkuletnie dziecko :shock: -respect.
Ale odczekam -bo interpretacja dowolnego słowa w powyższym temacie jest tak różna ża zastanawiam się czy my wszyscy mówimy tzm samym językiem.
Fret jesteś tutaj już tak długo jak i ja, więc chyba to zobowiązuje do wzajemnego szacunku.
Jestem miły i sympatyczny, tak mnie postrzegają inni.. więc odpuść sobie osobistych wycieczek.
Mógłbym i ja doszukać się w Twoich postach ciekawostek, ale nie robię tego.
Nikt nie ma monopolu na rację.. tak samo ja jak i Ty.
ale można chyba pewne zagadnienia na końcu wyjaśnić bo przeciwnie całość była na marne a my zamiast się edukować- ogłupiamy.
? chyba się zgodzisz ?
masz rację.... tylko śmy są uparte wszystkie.... :wink:
Cytat:
Zamieszczone przez skow
Nie, od tego momentu to wyciął moderator.
No tak, jak zawsze, inni wiedzą lepiej od nas samych...
Cytat:
Zamieszczone przez skow
"Perspektywa kadru" - też tego nie czaję.
Faktycznie powalająco trudne do zrozumienia, że chodzi o prespektywę jaką widać w kadrze.
Cytat:
Zamieszczone przez skow
Animacja 3D Nefertiti.
Możliwości są 3:
1) zmieniała się odległość kamera-obiekt i kąt widzenia kamery; stała wielkość obiektu (sytuacja typowa w fotografii)
2) stała odległość kamera-obiekt; zmieniał się kąt widzenia kamery i wielkość obiektu
3) stała odległość kamera-obiekt i stały kąt widzenia; deformacji ulega obiekt. (a to już tylko w animowanych bajkach)
Ale ja pytałem o Twoje stanowcze stwierdzenie: Na zdjęciach animacji "faraon" następuje ZMIANA PERSPEKTYWY [...] bo ZMIENIŁA SIĘ ODLEGŁOŚĆ fotografa od obiektu ... A tu wycofywanie się rakiem. Poza tym 1, 2, 3 też nie tłumaczą tego co widzimy w animacji.
Cytat:
Zamieszczone przez mynameisnobody
Potrafią zato pokazać bez pozwolenia zdjęcia cudze
Twoja opowieść, więc użyłem Twoich fotek (chyba, że powiesz, że nie jesteś Trollewna, Kaziq, i nie masz konta na FC :wink:)
Cytat:
Zamieszczone przez fret
Charakterystyczne dla wątku jest to, że zwolennicy "perspektywy w perspektywie" nie potrafią wąsnoręcznie wykonać żadnych zdjęć na potwierdzenie swojej śmiałej tezy.
A może porozmawiamy o sensie robienia takich fotek
zamiast takich
Jaki jest sens drastycznego wycinana kadru z kadru, lub klejenia kadrów w perspektywę (dla przypadku innego niż brak posiadania obiektywu o wystarczająco szekokim kącie widzenia)?
W fotografi chodzi chyba o złapanie w wizjerze/wyświetlaczu interesującego zdarzenia i zrobieniu zdjęcia.
Nie wiem jak inni, ale ja nie wycinam z moich kadrów nowych kadrów o wielkość 10% pierwowzoru. Ale może to jakiś nowoczesny trend ...
PS
Frecie, Ty to dopiero zasypałeś ten wątek swoimi fotkami ...
Cytat:
Zamieszczone przez mynameisnobody
ale można chyba pewne zagadnienia na końcu wyjaśnić bo przeciwnie całość była na marne a my zamiast się edukować- ogłupiamy.
? chyba się zgodzisz ?
Zestawienie powyższych fotek niech będzie odpowiedzią.
Mam złoty środek tej niezwykle perspektywicznej dyskusji o tutaj.