Ja dałem sobie spokój z analizami i zamówię XZ-1 - trochę będzie mi szkoda szerokiego kąta ale zdjęcia mnie przekonały :)
Wersja do druku
Dobry wybór :)
A ja czekam na następcę Ep1 - i chyba się nie doczekam XZ-1 coraz bardziej mi się podoba. Mój zestaw E500+14-54 jest zbyt duży żeby go mieć zawsze przy sobie...:wink:
No cóż. Ja widziałem ten model w MiejskiejMacalni w Łodzi kilka dni temu
Cieniutka obudowa, nawet trochę zbyt cienka, bo wydawało mi się, że trzymam notes a nie aparat.
Były tam też PENy. Jakoś nie powiem, by E-PL2 z II był znacząco większy.
Możliwość podpięcia innego szkła pod PENa jak dla mnie kusi bardziej niż smukła linia.
Jeden z nas stwierdził, że GO i tak jest podobne w penie z KITem do tej z xz-1.
Dlatego uważam, że osoby które zastanawiają się nad XZ-1 powinny chociaż porównać go z PENami.
BTW fajna reklama: http://www.youtube.com/watch?v=MS8CsFo470M
PS natomiast w Fotojokerze w Galerii Łódzkiej PENy siedzą sobie w gablotce Nikona..
Czyżby ta gablota pomagała w sprzedaży, czy też mają tylko takie gabloty ? Znaczy nikonowskie?
Pen z 20/1,7 od Panasa to jest dopiero zabawa. Naprawdę warto dopłacić.
Może wreszcie w tym roku Olympus wypuści jaśniejsze szkiełka do Penów ze swoją powszechnie uznaną świetną jakością obrazowania?
Pozdrawiam AP.
Ponieważ często pada pytanie jak małą głębie ostrości można uzyskać z obiektywu Olympusa XZ dołączam dwa zdjęcia. Niestety w lustrzance nie posiadam obiektywu o takiej jasności więc nie porównuje - pozostawiam do samodzielnego wyciągnięcia wniosków.
Jedna fotografia została wykonana na F1.8 przy szerokim kącie. Punkt ostrzenia na drzewo przy minimalnej możliwej odległości. Drugie zdjęcie F2,5 ta sama lokalizacja, na Tele, punkt ostrzenia na drzewo przy minimalnej możliwej odległości.
According to Olympus, Version 1.2 adds, "picture orientation: Horizontal/Vertical, to the camera menu. The camera will record which way the image was oriented when captured, so in playback, the orientation of an image can be rotated by using the control ring. The desired orientation is then saved in the Exif portion of the image file. Photographers can choose to turn this function on or leave it off."
Hmmm... może by tak wreszcie dodali wybór kiedy się blokuje ekspozycja (spust do połowy czy do końca), możliwość wyboru stopnia odszumiania JPG i poprawili AutoISO żeby pomimo ustawienia np.800 nie kończyło się zwykle na 200. A tu znowu zabawa w "wodotryski".
Nie mogą tego dodać. Nikt by wtedy nie kupił PENa z kitem.