Taka mała sugestia, robiąc kolejne testy E-5 na wysokich czułościach powyłączajcie wszystkie opcje związane z odszumianiem.
Wersja do druku
Taka mała sugestia, robiąc kolejne testy E-5 na wysokich czułościach powyłączajcie wszystkie opcje związane z odszumianiem.
A przez ftp?
Przy okazji jeszcze jedno przyszło mi do głowy. Zmorą podczas zdjęć ślubnych (no co, to mnie akurat interesuje) jest godzina 17-18 jesienią, gdy na zewnątrz jest już ciemno i kościół oświetlony jest tylko skąpym światłem źarówek wewnątrz. Jeśli będziesz mógł zrobić zdjęcia również w takich warunkach będę wdzięczny. Pozdrawiam!
mozesz tu wstawic i zapodac linka
http://depositfiles.com/de/
Pewnie, że TAK.
Życzeniem fotografującego jest np to - żeby fotka, którą wykonuje była do oglądania, do przyjęcia, a nie tylko żeby była.
Sprzęt, którym to robi powinien MU to ułatwiać i umożliwiać.
Tak myślę - a przecie mogę się mylić!
Mogę Wam wysłać wszystkie oryginalne, nieruszane pliki - tylko powiedzcie jak, gdzie i komu.
Wnioski? Wniosków nie wyciągam bo:
- nie mam porównania z innymi aparacikami.
Pytanie jednak pozostaje odnośnie tego ISO.
Pozdrawiam
Nie ma się co liczyć na super jakości obrazu na iso 3200. Iso 6400 na APS-C i 12800 na FF jest już mało użyteczne i tego samego należałoby się spodziewać po iso 3200 w E-5.
--------------
Zrobiłem charakterystyczne zdjęcia porównawcze na ISO 1600 z wyłączoną całkowicie opcją odszumiania i niestety efekt jest nieciekawy... Z drugiej strony odszumianie (opcja STANDARD) działa skutecznie nie niszcząc szczegółów, jednak po odszumianiu pozostają równomiernie rozłożone lekko kolorowe placki. To wszystko dzieje się na JPG --pewnie RAW na komputerze da się doprowadzić do ładu...
Wysyłam między innymi cropy 1:1, bo (jak pisał Sando) nie widać tego dobrze na zmniejszonych pełnych kadrach.
--------------------------------------------------------------
ps: Jakoś dziwnie te zdjęcia się pokazują --trzeba potrójnie klikać, aby było prawidłowo --poza tym jest znacznie ciemniej niż wysłane... Próbuję wysłać ORF-a w sposób podany przez Mirka54
-------------------
Link do ORF-a:http://depositfiles.com/files/gisejs3la
Nie jest zle, ja tu sie nie mam do czego doczepic.
pozdro
Porównanie ISO 1600 w E-5 z ISO 800 w E-3 tym samym obiektywem ZD12-60 (cropy1:1) Oba z odszumianiem "standard". Ostrość w obu aparatach była ustawiona na plus jeden.