Zamieszczone przez
pointer0
Napisze co myślę o takim posunięciu jako fotoamator stojący przed wyborem systemu (fotografuję kompaktem fuji s5600). System Olympusa jakiś czas temu zainteresował mnie z kilku powodów (głownie solidnością korpusów, ceną, ich funkcjonalnością i co tu dużo mówić cropem). Uzbierałem sobie gotówki na Sigmę 50-500 (poniewaz fotografuję przyrodę) i chciałem w najbliższym czasie kupić E510. Wiedziałem jakie sa braki systemu, ale chciałem w niego wejśc licząc na dalszy jego rozwój.
Jakie sa główne bolączki 4/3 dla mnie jako amatora fotografującego przyrodę?
- największa bolączką jest brak stałki 300/f4 w cenie podobnej do innych systemów
- brak obiektywów kluczowych innych producentów (np. Sigma 100-300/f4)
- nieco bardziej szumiąca matryca.
Liczyłem na to, że Olympus własnie takie głosy (często pojawiające się) uwzględni. Liczyłem na Wspominaną stałkę, liczyłem na to że Sigma bedzie konsekwentnie wypuszczał obiektywy z tym mocowaniem (choćby takie 300/2,8 w cenie jaką oferuje dla innych systemów....), liczyłem na to, że nie wejdzie w wojne na piksele i pokaże nową niskoszumiącą matrycę (może byc nawet w niższej rozdzielczości niż w E3..). A tu totalne zaskoczenie i konsternacja... Kompletna nieprzewidywalność producenta.
Posłuchajcie głosu kogoś kto stoi na "rozdrożu" i wybiera system...
Ja osobiście wstrzymuję się z kupnem Olympusa, bo nie chce zostac na lodzie (a tak się może stac nawet jesli firma nie porzucie systemu - zwyczajnie producenci niezależni mogą nie nie produkowac szkieł do czegoś co jest nieprzewidywalne).
Widze, że gro użytkowników wiadomość o nowym systemie przyjęła z entuzjamem. Nie wiem czy jest prawdziwy, czy może to z "miłości" do tego co sie posiada... Pojawiają się nawet głosy, w których na wątpliwości słychac nutkę - "jak ci sie system nie podoba, to se inny wybierz". Taki dysonans poznawczy...
Wiem jedno - wybierający system nie przyjmują takich nowinek "na miękko", ale:
- albo poczekają do wyjasnienie się i sklarownai sytuacji
- albo wybiora coś co daje gwarancję ciągłości
System nie rozwinięty, w wielu miejscach aż się prosi o jakiś ruch Olympusa (wspomiane szkła dla fotografii przyrodniczej, także tej amatorskiej - to duża działka i inne systemy jej nie zaniedbują - wręcz otaczają opieką. Czy w końcu poprawa matrycy). No cóż... ja poczekam - inni pewnie tyle cierpliwości miec nie bedą a to juz problem nie tylko Olympusa ale i uzytkowników systemu - jak się nie bedzie sprzedawał to moga obudzić sie z reką w nocniku...