Wg 43rumors szykuje się upgrade firmware'u w połowie grudnia - jest szansa, że pojawi się wyczekiwany focus peaking :) (źródło: http://www.43rumors.com/ft4-e-m5-fir...mall-surprise/)
Wersja do druku
Wg 43rumors szykuje się upgrade firmware'u w połowie grudnia - jest szansa, że pojawi się wyczekiwany focus peaking :) (źródło: http://www.43rumors.com/ft4-e-m5-fir...mall-surprise/)
Ja tam nie wyczekuje tego bajeru, malo uzyteczny w praktyce. Ja wyczekuje czegos innego, ergo skali odleglosci ostrzenia i glebi ostrosci, juz tam sie wpisalem odpowiednio :-P
Zgadzam się z sylwiuszem. Ten bajer rodem z SONY mnie też nie leży.
Ano niestety. Probowalem swego czasu mojego manualnego Pentaxa SMC-M 50/1.4 z NEX3, ktorego mialem pare miesiecy i bylo to bardzo niedokladne narzedzie przy pracy z mala g.o., moze do pracy z szerokim katem i domknietymi przeslonami nadaloby sie troche lepiej, ale po prostu nie potrzebuje tego. No i przy slabszym swietle klapa totalna. Za to mozliwosc ustawienia hiperfokalnej bylaby super. Zwyklem bylem korzystac z takich mozliwosci na stalkach przy pracy z lustrzanka :-)
Faktycznie mnie też to by się bardziej nadało.
Jak już piszemy o bagnecie, to ciekawi mnie, dlaczego Olympus ma mocowane obiektywy w drugą stronę niż np Nikon. Mogliby to ujednolicić :wink:
Jeszcze przez przypadek będę kręcił nie w tę stronę i obiektyw urwę.
Informacja o nowym firmware ciekawe, ale osobiście wątpię w wprowadzenie "focus peaking".
Ale to Nikon jest "odszepiencem" ;-) Wszystkie pozostale firmy maja odkrecanie w "normalna" strone, czyli w lewo, zakrecanie - w prawo. Nawet linijka pomiaru swiatla jest standardowo w Nikonie wbrew logice, czyli (+) jest po lewo od (0) a (-) wstawili po prawo(!). Na szczescie to ostatnie od paru lat mozna sobie przestawic w Nikonach w menu aparatu, ale kierunku zakladania/zdejmowania obiektywu nie da sie juz zalatwic softem :mrgreen:
Oczywiście lepiej mieć niż nie mieć. W szczególnoście jeśli nie trzeba się przy tym napracować. Bo tak na prawde to peaking już jest. Wystarczy zubożyć jeden z filtrów artystycznych. Nie spodziewam się niczego więcej.