Jeżeli funkcję Red.Szumu masz Wł. to koniecznie daj na auto bądź wyłącz. Teoretycznie ta funkcja redukuje szum podczas długich ekspozycji, w praktyce nawet podczas fotografowania w dzień powoduje podobne zachowanie do opisanego przez Ciebie.
Wersja do druku
Witam !
Sorrry z tym przepaleniem przesadzilem dzisiaj.
Sprawdzilem jeszcze raz... te foty... i wszystko jest ok ale faktycznie histogram ma maksa w swiatlach wykorzystany.
Z RAW-em mozna to jeszcze lepiej powyciagac i bedzie rewelka.
Dobry fotograf i z E-410 z jasnym szklem tez poradzi sobie na koncercie ;)
Pozdrawiam
ale ctrl-shift-Y to Alarm gamut i nie ma to nic do zdjęcia naświetlenia czy czegokolwiek. Pokazuje tylko kolorki, które nie zmieszczą się w gamucie
czyli których maszyna końcowa nie wydoli zrobić...
Słowem w aparacie masz kolorek, którego nie da się odwzorować w CMYKu czy nawet w monitorze :)
Te zdjęcia pod względem przepałów są zdecydowanie OK. Nie ma tu prawie wcale obszarów prześwietlonych.
Witam wszystkich, to mój pierwszy post na tym forum (mam nadzieję, że nie ostatni ;))
W zeszłym tygodniu stałem się właścicielem E-M5. Poza pierwszymi oczywistymi zachwytami aparat ma dla mnie małą wadę. W moich ogromnych rękach jest nieco niewygodny w obsłudze. Może to kwestia przyzwyczajenia do innych gabarytów (przesiadka z D300).
Moje pytanie jest następujące: czy ktoś posiada ten aparat z gripem i czy może poradzić mi czy warto w niego zainwestować czy też ergonomia uchwytu nie poprawia się znacznie?
Pozdrawiam
Mam grip i odkąd go kupiłem, nie odpiąłem od aparatu. Pewność uchwytu wzrosła wielokrotnie. Moim zdaniem to grip powinien być w promocji za złotówkę, bo jest obowiązkowym wyposażeniem E-M5 z każdym obiektywem większym od 15/8 :).
Pozdrawiam
Tomek
Dziękuję bardzo za szybką pomoc. Wobec tego już jutro dokupuję grip.