Reala 100
Wersja do druku
Oświetlam światłem dziennym. Zrobiłem sobie skrzynkę, zamkniętą z jednej strony dwiema mlecznymi szybkami, z rozcięciem, w które wstawiam karetkę od Krokusa, od strony aparatu jest rękaw, wsuwam w ten rękaw aparat, jest może nieco przykrótki. Istnieje prawdopodobieństwo, że oświetlenie dzienne było nierównomierne, ale kolejne, skanowane w tym samym czasie, błony, tej wady nie miały, chmury? Muszę się przyłożyć, to może znajdę słaby punkt, ale aż tak mi nie zależy na zdjęciach hi-fi, od tego mam cyfrówkę, dla mnie liczy się bardziej nastrój fotografii.
To jednak chyba body puszcza, pozostaje jeszcze możliwość zaświetlenia przy wywoływaniu kliszy. Miałem ze Startem krótką przygodę, i pomimo całej sympatii jaką go darzyłem, szybko się go pozbyłem.
ps. nastrój twoje zdjęcia mają bez wątpienia, dlatego warto je troszkę "popieścić". Te prześwietlenia nic do nich nie wnoszą, a wręcz przeciwnie, szkodzą moim zdaniem.
sepi19, zmobilizowałeś mnie, przyłożę się i ponownie "zeskanuję" tę błonę, dziękuję :)
To ja dziękuję, że mogłem pomóc ;)
ps, tez miałem problem ze stałym i równomiernym oświetleniem. Najfajnieszy efekt (najmniej późniiejszego grzebania w kolorach) daje mi żarówka Lexman 13W 4200 Kelvinów za ok 20zł kupiona w "Lerułamerlen", zapakowana do pudełka z białym wnętrzem ;). Wygląda badziewnie, ale działa i lenistwo moje wrodzone nie pozwala nic z tym więcej robić ;).
Załącznik 119763
Fuji 100
Brooklynski Taj Mahal
Reala 100
Fuji C200Załącznik 119784